<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Finanscowboy i retten igjen

Staten mener Per Morten Hansen er den reelle eier av flere eiendommer oppført på hans kamerat, og vil ta utlegg i eiendommene for 23 millioner kroner. Nå skal saken igjennom en femte runde i rettssystemet. 

Nok en rettsrunde: Per Morten Hansen og hans gamle kamerat Tom Saxegaard gir seg ikke. Nå møter de staten for en femte runde i retten.  Foto: Iván Kverme
Næringsliv

Staten ved henholdsvis Oslo kemnerkontor, Skatt sør og Kemneren i Drammensregionen mener den kjente finanscowboyen Per Morten Hansen skylder om lag 26 millioner kroner i skatt. I fjor ga Oslo byfogdembete dem medhold i å ta om lag 23 millioner kroner i utlegg i to eiendommer – et hus i Ankerveien i Holmenkollen, samt en luksuriøs 129 kvm stor fritidsbolig på Lille Kirkeholmen i Kragerø-skjærgården med privat båtplass.

Hansen mener at eiendommene tilhører hans gamle kamerat fra Drammen, eiendomsinvestoren Tom Saxegaard, som på sin side skal ha leid ut til Hansen. Huset i Holmenkollen har Hansen disponert siden det ble kjøpt i september 1999. 

Staten mener at ingen av Hansens anførsler gir grunnlag for å kjenne noen av utleggene ugyldige.
Kommuneadvokaten, utdrag fra sluttinnlegg

Det eiendommelige med skattekravet til staten er ikke bare uenigheten om eierskapet, men også hvor mange ganger dette har vært til behandling. Så langt er vi oppe i fire rettsrunder: Først i en arrestkjennelse hos Oslo byfogdembete i 2017, så i Borgarting lagmannsrett i 2018, deretter i Oslo byfogdembete både i februar og juli i fjor. Både Hansen og Saxegaard har konsekvent tapt i alle instanser, og de har konsekvent anket. 

Hevder å ha skattet til England

Kapital har lest igjennom sluttinnleggene for saken som nå skal opp i Borgarting lagmannsrett igjen.

“Staten mener at ingen av Hansens anførsler gir grunnlag for å kjenne noen av utleggene ugyldige. Staten mener videre at Hansen er den reelle eieren av eiendommene, og at det ikke foreligger feil ved valg av utleggsgjenstand”, skriver advokat Suzanne B. Jones ved Kommuneadvokaten i Oslo i sitt sluttinnlegg og viser til tidligere avgjørelser som slår fast at eierskapet var et proforma-arrangement. 

Skattekravet som ligger til grunn for utleggene skriver seg fra perioden 2008 til 2015. Hansen mener vedtaket er ugyldig og hevder han var skattemessig bosatt i Storbritannia i den gjeldende perioden. Heller ikke det fester staten noe lit til. 

Lån eller inntekt? 

Inntektene Skatteetaten mener Hansen har hatt, skriver seg blant annet fra overføringer mellom Hansen og selskapet Great Southern Limited (GSL). Også her er det uenighet.

GSL ble stiftet i 2004 på British Virgin Islands. To år senere godkjenner selskapet et lån til Hansen med en låneramme på en million pund. I årenes løp blir dette beløpet noe utvidet, og staten anslår at GSL totalt har lånt om lag 13 millioner kroner til Hansen. Staten mener også at Hansen er reell eier av dette selskapet, og at pengene skal anses som uttak eller lønn. Hansen bestrider dette og mener lånet ikke burde være inntektsbeskattet. 

Det har ikke lykkes Kapital å få kontakt med Hansens advokat, Nicolai V. Skjerdal i Fend advokatfirma. 

Er kjøpt og betalt

For Saxegaards vedkommende er saken mer enkel. Hans advokat, Ida Camilla Hals, har levert et kort sluttinnlegg til retten hvor hun slår fast følgende: 

“Tom Saxegaard har eiendomsrett og eier eiendommene. Eiendommen er kjøpt og betalt av Tom Saxegaard gjennom reelle forhandlinger og budrunder. Det foreligger ingen overføring av eiendomsrett mellom Tom Saxegaard og Per Morten Hansen på noe tidspunkt.”