<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Stort spenn i toppen på hypet marked

Et verk laget av Beeple topper listen over de ti dyreste NFTene med 590 millioner kroner. NFTen til FEWOCiOUS kom så vidt med med sine 4,3 millioner kroner.

Egen klasse: NFTen Beeples “The First 5000 Days” ble solgt for 590 millioner kroner hos Christie’s i mars. AFP PHOTO/CHRISTIE'S AUCTION HOUSE/HANDOUT
Næringsliv

De fleste har fått med seg euforien rundt NFTer, Non-Fungible Token, som veldig enkelt sagt er et kryptokunstverk.

Det hele toppet seg da det internasjonale auksjonshuset Christie’s fikk et bud helt opp i 69 millioner dollar, eller nesten 590 millioner kroner, i mars i år. Det var et verk laget av Beeple, “The First 5000 Days”. Denne NFTen topper selvfølgelig også listen over de ti dyreste NFTene i en oversikt laget av online-kunst-tjenesten Artnet.com.

To i egen klasse

Nummer to på listen er også signert Beeple, som heter Michael Joseph Winkelmann og er en amerikaner på 39 år fra Missouri.

Det var et verk solgt via Nifty Gateway. Bare en måned før oppnådde verket “Crossroads” 6,6 millioner dollar, tilsvarende 56 millioner kroner.

Derfra er det et stykke ned til det tredje dyreste verket, signert Kevin Abosch. “Forever Rose” ble solgt for en million dollar via Gifto, eller 8,5 millioner kroner. Dette var helt tilbake i februar 2018, da knapt noen hadde hørt om NFTer.

Cut på 4,3 mill.

Resten av verkene i Artnet-oversikten er solgt for mellom en halv og nesten en million dollar. Det vil da si ca. 4,3 til 7,7 millioner kroner. Alle har skiftet hender de fem siste månedene.

Til sammenligning ligger auksjonsrekorden for et fysisk kunstverk på 450 millioner dollar. Det vil si 3,8 milliarder kroner. Det var Leonardo da Vincis “Salvator Mundi” datert ca. år 1500.

Damien Hirst kastet seg på

En rekke kjente – deriblant britiske Damien Hirst – og ukjente kunstnere samt andre kaster seg på NFT-hypen for å tjene penger. Fremover vil det nok komme en rekke flere høye noteringer, men om markedet holder seg, er et helt annet spørsmål.