<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Sharif vil selge gullnummer for 15 mill.

Et av landets enkleste – og potensielt dyreste – telefonnummer er lagt ut for salg. Provenyet skal blant annet benyttes til å påvirke høstens valgkamp.

“Dekk-kongen”: Tommy Sharif, slik mange husker ham fra tiden som Norges “dekk-konge”. Bildet er tatt ved Sharifs Dekksenter tilbake i 2006. Foto: Bjørn Sigurdsøn
Næringsliv

“Sharif.no nettbutikk nummer 45 45 45 45, eller fire ganger 45, er nå til salgs. Perfekt som nummer til sentralbord, kundeservice, nettbutikk eller lignende”, står det i en fersk annonse lagt utpå finn.no.

Her har de åtte tallene fått en prislapp på elleville 15 millioner kroner, men en eventuell kjøper vil ikke nødvendigvis måtte stille med et slikt beløp i kontanter.

“Kan også byttes i bolig, næringseiendom, Ferrari, Lamborghini, Koenigsegg, andre biler, båter, kryptovaluta eller andre bytteforslag. Alt er mulig, ingen ting er umulig”, heter det videre i annonsen.

Telefonnummeret benyttes i dag i virksomheten til Sharif AS, som selger dekk på Fjellhamar utenfor Lørenskog. Bedriften ledes av Moohsen Sharif, som også tar telefonen da Kapital slår det verdifulle nummeret. Etter at vi har gjort rede for vårt ærend, henviser han til sin bror, som ringer oss opp.

Gullnummer til salgs: Slik forsøker Tommy Sharif å selge sitt verdifulle telefonnummer for 15 millioner kroner. Foto: Skjermdump: finn.no

Webutvikling og valgkamp

– Hvor ofte er det nordmenn får tilbud om å kjøpe et nummer av Tommy Sharif, flirer broren over telefonen.

Den karismatiske og etter hvert kontroversielle forretningsmannen, kjent som “dekk-konge” og fra virkelighets-TV, har sittet på det aktuelle gullnummeret i en årrekke. Han forteller at det nå er to grunner til at han ønsker å selge.

– Vi har lansert en nettside som heter sharif.no, der man skal kunne få kjøpt Norges desidert billigste dekk og felger. For å bygge opp og videreutvikle denne siden trengs det mye kapital. Derfor er vi i gang med å realisere verdier, både dette telefonnummeret og andre verdier, sier han.

Den andre grunnen er knyttet til høstens stortingsvalg.

– Avhengig av hvor mye vi får solgt og hvor mange millioner vi klarer å skrape sammen, vil vi pøse flere millioner kroner inn i valgkampen. Da først og fremst rettet mot det som skjer på Sørlandet, sier Sharif.

Avhengig av hvor mye vi får solgt og hvor mange millioner vi klarer å skrape sammen, vil vi pøse flere millioner kroner inn i valgkampen.
Tommy Sharif

Omstridt Facebook-side

Her er det på sin plass med litt bakgrunnsinformasjon: 

Sharif har de siste årene vært aktiv på den omstridte Facebook-siden Sørlandsnyhetene. Dette er en slags debattside med over 20.000 medlemmer, som etter eget sigende leverer “nyheter, avsløringer og leserinnlegg fra det politiske liv og ulike samfunnsaktører” under slagordet “Lets make Sørlandet greit!”. 

Ifølge NRK, som har omtalt Sørlandsnyhetene i flere omfattende saker, sammenligner kritikerne siden med norske Resett og amerikanske Breitbart News. Den anklages for å ha bidratt til et uutholdelig politisk debattklima i Kristiansand, og skal ha vært medvirkende til at partiet Demokratene gjorde et brakvalg sørlandsbyen i 2019.

Forkjemperne, inkludert Sharif, mener at siden bidrar til å avdekke maktmisbruk, korrupsjon og kameraderi. Underveis i Kapitals samtale med Sharif viser det seg at han har en ferdig skrevet pressemelding om temaet, der både Sørlandsnyhetene, nummersalget og planene videre beskrives.

Vil donere penger

I pressemeldingen går Sharif hardt ut mot det han mener er nepotisme og utstrakt lobbyisme i politikken.

“I dag får jeg som politisk engasjert person en rekke tips om hvordan stortingspolitikere benytter sin makt til å gi andre politikere makt så lenge de får tildelt gode og økonomisk verv dersom de gir andre makt. En slags vennetjeneste. Du klør meg på ryggen og jeg klør deg,” skriver han.

For å bekjempe dette skriver Sharif at han vil selge sitt verdifulle telefonnummer og donere pengene til en ny Facebook-side, som etter modell av Sørlandsnyhetene skal rapportere fra “bak fasaden” i det politiske landskapet i Norge.

“Vi trenger et åpent og ærlig samfunn. Vi trenger politikere som står på for det norske folk uten økonomiske motiver og egen makt. Jeg vil alltid jobbe for at de falske og onde ulvene som finnes blant våre politikere blir avslørt,” skriver Sharif videre.

Forventer budkrig

Hvor mye penger telefonnummersalget vil dra inn, er heller usikkert. Det finnes et begrenset antall offentlig tilgjengelige prispunkter å ta utgangspunkt i. 

Et av de mest profilerte kjøpene av gullnummer i Norge er det faktisk Sharif selv som sto for, da han kjøpte Idar Vollviks mobilnummer i en auksjon til inntekt for Leger uten grenser tilbake i 2006. Prislappen var da 400.000 kroner. Nummeret er i dag registrert på Sharifs sønn, men benyttes av “dekk-kongen” selv.

– Vi har satt dette som en minstepris, men forventer at det blir budkrig over 15 millioner. Det har allerede kommet inn bytteforslag, uten at jeg ønsker å gå inn på detaljene. Men det er allerede interesse, så vi kunne solgt nummeret i løpet av et par dager, sier Sharif.

Han er forberedt på at det kan bli pruting, men påpeker at han sitter med en ganske unik vare.

– Hvis du ønsker gull, er det bare å gå til en gullsmed, melk og brød kan kjøpes i butikken, og en Mercedes får du hos en bilforhandler, men dette er et telefonnummer som du i utgangspunktet ikke får kjøpt for penger. Det kan faktisk hende at vi har satt prisen for lavt, sier han.

– I høyeste laget

Daglig leder Martin Jensen i selskapet Gullnummer mener prisen på 15 millioner kroner kan bli vanskelig å oppnå.

– Det er et fantastisk gullnummer, et av de beste, men telefonnumre selges ikke for slike summer i Norge. Det er vanskelig å sette en pris på et nummer av denne typen – treffer man riktig kjøper, en som skal ut og markedsføre seg og trenger et av de beste numrene, så kan man få veldig godt betalt. Men 15 millioner er nok uansett i høyeste laget, sier han.

Ifølge Jensen er det vanlig at prisene som kreves på finn.no er svært urealistiske. Han forteller at de fleste gullnumre omsettes for et sted mellom 2.000 til 20.000 kroner – kun unntaksvis oppnås det høyere priser i bedriftsmarkedet. Det dyreste gullnummeret Gullnummer har solgt det siste året gikk for 350.000 kroner.

– Penga ruller inn

Under samtalen med Kapital virker Tommy Sharif uansett lite bekymret for hva fremtiden måtte bringe. Han har siden 2015 vært igjennom en svært omfattende konkurs, blitt idømt fengsel og en stor bot, men virker nå å være ved veldig godt mot.

– Det er en veldig, veldig spennende tid vi er inne i nå, for å si det mildt. Sharif er “back in business”. Folk trodde vi var døde, og at vi aldri kom til å komme tilbake i dekkbransjen, men nå er vi “back on track”. Så er det bare å få realisert verdiene, og det er mye verdier vi prater om. 

Underveis i samtalen er det hektisk aktivitet i bakgrunnen, med stadige henvendelser fra kunder.

– Dekka ruller ut og penga ruller inn, humrer Sharif.