<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Slo ikke Hans Rasmus Astrups kunstkule

I begynnelsen av mars ble et kunstverk av Francis Bacon solgt for knappe 400 millioner kroner på auksjon i London. Det var under forhåndsvurderingen og mindre enn hva Stiftelsen Hans Rasmus Astrup fikk for et tilsvarende verk av den britiske kunstneren i 2020.

Under vurdering: Francis Bacons “Triptych 1986–87” ble klubbet for knappe 400 millioner kroner hos Christie’s i London 1. mars. I forkant var det vurdert til 415 til 655 millioner kroner etter dagens kurs.  Foto: © Christie’s Images Limited 2021
Næringsliv

I forrige utgave av Kapital skrev vi om salget av kunstverket “Triptych 1986–87”, som skulle opp på auksjon hos Christie’s i London den 1. mars. Nå er verket signert den britiske kunstneren Francis Bacon solgt for ca. 33 millioner pund. Det tilsvarer knappe 400 millioner kroner. Totalprisen inkludert omkostninger ble rundt 450 millioner kroner for triptyken, dvs. et maleri med tre felter.

Det er en solid sum, men lavere enn det Christie’s håpet på i forkant. Auksjonshuset hadde gitt verket en prislapp på 35 til 55 millioner pund, dvs. 415 til 655 millioner kroner, dagens valutakurs lagt til grunn. Det er også mindre enn det Stiftelsen Hans Rasmus Astrup fikk da de solgte et tilsvarende verk av Bacon i 2020.

Astrups Bacon gikk høyere 

Sommeren for to år siden gikk triptyket “Inspired by the Oresteia of Aeschylus” fra 1981 under hammeren for 74 millioner dollar hos Sotheby’s i New York. På det tidspunktet tilsvarte summen det djevelske tallet 666 millioner i norske kroner. Omkostninger kom i tillegg. 

Stiftelsen Hans Rasmus Astrup solgte da noe av “arvesølvet” for å sikre midler til videre drift av museet på Tjuvholmen. I etterkant viste det seg at også de hadde trodd de skulle få mer for bildet. Stiftelsen forsøkte nemlig å selge det i det private markedet før det ble lagt ut på auksjon. Likevel fikk Stiftelsen rundt en halv milliard kroner i gevinst på verket, som Hans Rasmus Astrup forutseende nok hadde kjøpt for en “billig” penge på 80-tallet. 

Selgeren av Bacon-bildet som nå er solgt hos Christie’s, kan trolig også innkassere en hyggelig gevinst. Vedkommende, som ikke er kjent, kjøpte bildet av Marlborough Gallery i New York i 2007. Siden den gang har interessen og prisene for Bacons kunst steget. Men vedkommende slår ikke Astrups kule.