<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Rekord for bok solgt på norsk auksjon

Før påske gikk polarsamlingen til shippingbankmannen Otto R. Norland under hammeren i Oslo. En av bøkene oppnådde 1,2 millioner kroner – den høyeste auksjonsprisen noensinne for en bok solgt i Norge.

Rekordboken: Jens Munks Navigatio Septrentionalis fra 1624 ble solgt for 1,2 millioner kroner inkludert omkostninger på auksjon. Foto: Morten Henden Aamot
Næringsliv

Polarlitteratur er en egen sjanger innen boksamling, og som har interessenter i mange land. I april ble et unikt bibliotek klubbet i Bygdøy allé i Oslo, og det ble satt rekord for en norsk bok på auksjon da Jens Munks Navigatio Septrentionalis fra 1624 ble solgt for 1,2 millioner kroner inkludert salær.

Det er shippingbankmannen Otto R. Norland som står bak samlingen. Han var i sin yrkeskarriere direktør for Hambros Bank i London, samt styremedlem i Den norske sjømannskirken, Norwegian-British Chamber of Commerce fra 1963 og Den Norske Klub i London 1967–1969.

– Norland kjente jo alle norske betydelige redere på 60- og 70-tallet. Han bor i England og er nå 92 år. Samlingen har vært i Norge alle år, forteller Pål Sagen fra Galleri Bygdøy Allé – en av mennene bak auksjonen. 

Bokmenn: Frederik Delås (t.v.) fra Antikvariat Bryggen og Pål Sagen fra Galleri Bygdøy Allé startet med bokauksjoner i 2019 under navnet Sagen & Delås. Foto: Vidar Ruud/NTB

Uvanlig å selge i Norge

På auksjonen ble 346 objekter lagt ut for salg, og 92 prosent av gjenstandene ble solgt, noe som er en høy andel på auksjon. Til sammen ble det omsatt gjenstander for 5,5 millioner kroner, inkludert omkostninger. 

– Det var knappe 200 budgivere fra 15 ulike land, opplyser Sagen. 

Han forteller at dette var den mest betydelige, og største, rene polarauksjon i Norge noen gang. 

– Det er enestående at en slik samling blir solgt i Norge og ikke blir tatt til London, som det ofte har vært automatikk i. Flere av våre utenlandske kunder kunne fortelle at vi oppnådde priser på samme nivå som de største internasjonale auksjonshusene, sier han.

Flere av våre utenlandske kunder kunne fortelle at vi oppnådde priser på samme nivå som de største internasjonale auksjonshusene.
Pål Sagen

Flesteparten av objektene, målt i verdi, gikk til utlandet. 

Eksklusiv: – Boken er i meget god stand og er komplett med kart og plansjer, forteller Sagen om Jens Munks Navigatio Septrentionalis fra 1624. Foto: Morten Henden Aamot

Prisen i 1978

Boken som oppnådde det høyeste tilslaget var altså Jens Munks bok fra 1624, som omhandler en fatal reise til Nordvestpassasjen nord for Canada, en ekspedisjon initiert av Christian IV av Danmark–Norge. Munk var født i Arendal 1579.

Før Norland ervervet boken fra Damms Antikvariat hadde den tilhørt de legendariske samlerne advokat Jonas Skougaard og skipsreder Per F. Meyer. 

Sistnevnte kjøpte den for 35.000 kroner og fikk den solgt via et antikvariat for 48.000 kroner i 1978. Det beløpet tilsvarer ca. 230.000 2022-kroner. Det er ikke kjent hva boken er omsatt for siden. 

Norland er kanskje en av de aller siste som kan si han har sett Fridtjof Nansen i live. Otto satt på hans fang i 1930 rett før polarikonet døde.
Pål Sagen

– Boken er i meget god stand og er komplett med kart og plansjer, forteller Sagen og legger til: 

– Norland er kanskje en av de aller siste som kan si han har sett Fridtjof Nansen i live. Otto satt på hans fang i 1930 rett før polarikonet døde. Foruten å samle polarlitteratur hadde Norland en fin norsk skjønnlitterær samling som ble solgt i 2005, sier han.

Både Sagen, Norland og Delås er medlemmer i den eksklusive Bibliofilklubben.