<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Eks-renovasjonstopp flipper luksusbolig

Tidligere Veireno-sjef Jonny Enger har de siste årene tjent gode penger på å flippe luksusboliger. Nå vil han selge et funkishus i Ullernveien med nærmere ti millioner i gevinst.

Luftig luksus: Litt over et år etter at Jonny Enger kjøpte sin luksusvilla fra tidligere Yara-topp Petter Østbø, er boligen igjen lagt ut for salg. Foto: Finn
Næringsliv

I 2020 gikk tidligere Veireno-sjef Jonny Enger til anskaffelse av en enebolig på “beste Bestum”, som en sier, til 36 millioner kroner. Selger den gang var den tidligere Yara-toppen Petter Østbø. Nå, etter at bopliktreglene for å unngå skatt er oppfylt, vil Enger selge boligen igjen. Prisantydningen denne gangen er 45 millioner kroner. 

Huset er på 457 kvadratmeter, mens tomten er på hele 1.055 kvadratmeter. Utsikt mot Oslofjorden, eget treningsrom og egen garasje på 118 kvadratmeter med programmerbar bilkarusell/rotasjonsplate, er blant trekkplastrene. Bildene som er brukt i Finn-annonsen skal være de samme som Østbø brukte i 2020, og det er fremdeles bildet av hans Lamborghini som skinner i garasjen. 

Forrige eiers bil: Denne strøkne Lamborghini-en er fremdeles trekkplaster for luksusvillaens 118 kvadratmeter store garasjeanlegg. Foto: Finn

Idømt fengsel

Enger grunnla og slo seg på 2010-tallet opp med renovasjonsselskapet Veireno, som i 2016 vant anbudskonkurransen om betjening av avfallsinnhenting for hele Oslo. Det lille selskapet maktet imidlertid ikke oppgaven, og et år senere var konkursen et faktum. Kontrakten med Veireno ble en skandale for kommunen, som måtte tåle bilder i mediene av søppel som fløt i gatene og over 30.000 klager fra innbyggere. 

Utsikt over Oslo: Boligen i Ullernveien har en prisantydning på 45 millioner kroner. Med på kjøpet kommer god utsikt over Oslo. Foto: Finn

Kommunen overtok selv jobben, og Arbeidstilsynet anmeldte Enger for en rekke brudd på arbeidsmiljøloven. Saken mot Enger gikk helt til Høyesterett, som endte med å idømme den tidligere avfallskongen 120 dagers fengsel i 2020. 

Enger erkjente ikke straffskyld, men påberopte seg nødrett. Han mener at mye av overtiden hans folk måtte gjennomføre skyldtes feil og mangler ved systemer hos Oslo kommune. Etter at Høyesterett hadde fattet sin avgjørelse, leverte Enger en stevning hvor han krevde kommunen for 27 millioner i erstatning for tap hans selskap led i denne perioden. 

– Etter en nøye gjennomgang av saken har vi avdekket kritiske forhold, både før og etter oppstart av prosjektet, som skyldes feil og mangler hos Oslo kommune. Vi mener disse forholdene må medføre erstatningsplikt, forklarte Engers advokat til Fagbladet i 2020.

Ifølge NTB ble imidlertid det varslede søksmålet trukket senere det samme året.

Søppelskandalen: Jonny Enger ble til slutt dømt til fengsel i 120 dager for Veirenos utstrakte bruk av overtid under søppelskandalen vinteren 2016/2017. Foto: Tore Meek/NTB

Lukrativ bigeskjeft

Mens alt dette pågikk, viste det seg etter hvert at Enger også hadde en lukrativ bigeskjeft som gikk ut på å flippe luksusboliger. Han har de siste årene solgt og kjøpt hele tre luksuseiendommer, samt en hytte. 

Det første salget var en villa på Nordstrand i Oslo som Enger fikk 28,7 millioner kroner for. Han kjøpte villaen for 7,9 millioner kroner i 2010, men fikk pusset den betydelig opp de påfølgende årene. 

Etter salget på Nordstrand kjøpte han seg en luksusleilighet på Tjuvholmen i 2017 for 45 millioner kroner, som han solgte året etter for 50 millioner kroner. 

Deretter kjøpte han en bolig på Bygdøy for 25,5 millioner kroner, som året etter ble lagt ut for salg for 33 millioner kroner. Det har ikke lykkes Kapital å finne ut hva boligen endte med å gå for. 

Gjort om til eiendomsfirma

Ved siden av Veireno har Enger i mange år holdt seg med sine private firmaer. Han er eneeier i aksjeselskapet Mece Invest, som i 2020 omsatte for i overkant av 100 millioner kroner. Selskapet har flere datterselskaper. I mange år ser det ut som konsernet primært har konsentrert seg om godstransport, men i 2019 endret selskapet formålet i vedtektene til kjøp, salg og utleie av fast eiendom. 

Treningsrom: Villaen er full av fritidsfasiliteter, blant annet kan man ta seg en styrkeøkt mens man nyter synet av de grønne omgivelsene. Foto: Finn

Enger opplyser kort til Kapital at det egentlig ikke er eiendom som er blitt hovedgeskjeften, men utover det har han ingen kommentar. Enn så lenge har konsernet det meste av sine inntekter fra godstrafikk. 

Salget av boligen i Ullernveien besørges av eiendomsmegler Hans Houeland i DNB Eiendom. Houeland har ikke villet gi noen kommentar til denne saken.