<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Vil hente 1,3 milliarder til luksushotell i Alta

Etter to år med pandemi har reiselivsgründer Jan Sortland gjenopptatt gigantplanene om å bygge Norges første seksstjernershotell.

Luksuslokasjon i nord: Den lille øya Årøya i Altafjorden er stedet hvor reiselivsgründer Jan Sortland ønsker å bygge Norges første seksstjernershotell.  Foto: Jan Sortland
Næringsliv

I november 2020, da pandemien stod på som verst, kunne reiselivsekspert Jan Sortland fortelle Kapital at han hadde alle tillatelser og godkjenninger på plass for et gigantisk hotellprosjekt på lille Årøya i Altafjorden. Grunnleggeren av selskapet Norwegian Adventures håpet å hente 1,3 milliarder kroner innen påsken det påfølgende året.

Men slik gikk det ikke. Under den to år lange pandemien måtte investorjakten legges på is.

– Det var stengte grenser, og Norwegian Adventures, som er initiativtager, hadde null inntekter i to år. Dermed stoppet prosessen opp. Men ikke for godt, sier Sortland til Kapital.

Det var stengte grenser, og Norwegian Adventures, som er initiativtager, hadde null inntekter i to år. Dermed stoppet prosessen opp. Men ikke for godt.
Jan Sortland, Norwegian Adventures

Nå er han igjen klar for å finne de rette samarbeidspartnerne til prosjektet sitt.

– Det er det vi jobber mot. Vi har ikke gitt opp på noen som helst måte. Vi kjører på med helt samme plan, sier reiselivsgründeren, som håper å få på plass finansieringen i løpet av juli, slik at første spadetak kan bli tatt allerede til våren neste år, sier han.

Drømmen er å kunne ønske første gjest velkommen sommeren 2025.

Skal lokke verdens rikeste

Hvis hotellplanene realiseres, ligger det an til å bli Alta kommunes største private arbeidsgiver – blant annet skal alle suitene ha egen butler. Ordfører Monica Nielsen sa i “munter sjargong” til Altaposten at universitetet måtte vurdere hovmesterutdannelse etter at prosjektet ble godkjent.

På investorjakt: Jan Sortland i Norwegian Adventures har gjenopptatt investorjakten. Han håper å hente inn 1,3 milliarder kroner, hotellets prislapp, i løpet av sommeren. Foto: Aksel Jermstad

– Det blir tre ganger så mange ansatte som hotellgjester, noe som er helt uhørt i Norge. Vi vil ha med investorer som ønsker å skape noe helt unikt, sa Sortland til Kapital i forbindelse med intervjuet i 2020.

Etter planen skal hotellet bestå av totalt 17 bygninger, hvorav 12 er luksusvillaer på mellom 260 og 560 kvadratmeter. De største villaene blir fireroms suiter.

– Vi henvender oss til verdens absolutt mest velstående mennesker. Jeff Bezos er en typisk gjest, uttalte Sortland.

Vi henvender oss til verdens absolutt mest velstående mennesker. Jeff Bezos er en typisk gjest.
Reiselivsgründer Jan Sortland

Blant de planlagte trekkplastrene finner man ellers en spaavdeling, to restauranter, et havnehus til hotellets egen yacht og hovedhus med de fasiliteter et hotell måtte trenge. Det blir også egne hus for sikkerhetsvakter og Jan Sortland selv, samt heliport. Og i tillegg skal det bygges en ny kirke på øya som til vanlig vil kunne brukes av de lokale.

På gjestelisten: Amazon-gründer Jeff Bezos er, ifølge initiativtager Jan Sortland, en typisk gjest de ønsker å tiltrekke seg til det nye seks-stjernershotellet i Altafjorden. Foto: Andrew Harrer/Bloomberg / Bloomberg

“Nullutslippshotell”

– Vi vil bidra lokalt slik at dette blir noe som kommer alle til nytte og glede. Det er også verdi i dette for våre gjester, at de ser nytten av turisme og legger igjen penger i lokalsamfunnet. Jeg mener at et bærekraftig reiseliv er basert på få mennesker med et lite fotavtrykk, som legger igjen store summer, sier gründeren, og opplyser at hotellet skal være et nullutslippshotell med sterkt bærekraftfokus i alt fra bygging til servering. 

I tillegg til nordlysturer vil Sortland arrangere en lang rekke private aktiviteter for sine gjester: hundekjøring, yachting, dykking, snorkling, ski-, elve- og isbreturer, klatring, sykling, roing, fisking, jakt og kulturutvekslinger med samene på Finnmarksvidda. 

Det skal iallfall ikke stå på ambisjonsnivået.

– Vi vil bli regnet som et av de ti beste hotellene i verden, konkluderer Sortland.