<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Millionene triller inn for direktesalgsgründer

Til tross for laber børsutvikling for Zinzino-konsernet det siste året, har Finn Ørjan Sæle og kona Hilde Rismyhr Sæle likevel til fløte i kaffen de pusher.

Grunn til å smile: Investeringsselskapet som Finn Ørjan Sæle eier sammen med sin kone, satt igjen med et tosifret antall millioner på bunnlinjen i fjor. Foto: Ørn Borgen/NTB
Næringsliv

Ekteparets holdingselskap, Saele Invest & Consulting, omsatte nemlig for drøyt 34 millioner kroner i fjor. Resultatet etter skatt endte på over 20 millioner kroner, viser årsregnskap som ble offentliggjort i sommer.

Herr og fru Sæles hovedinvestering er selskapet Zinzino, som er børsnotert i Sverige. Her har de en eierandel på 29,23 prosent og kontrollerer nærmere halvparten av de stemmeberettigede aksjene. Zinzino leverte i fjor et resultat på drøyt 87 millioner kroner, og markedsverdien av Sæles aksjer var ved årsskiftet rundt 388 millioner.

Zinzino har vært omtalt en rekke ganger i Kapitals spalter. Dets hovedvirksomhet er å selge helserelaterte produkter gjennom såkalt direktesalg. 

“Revolusjonerende innovasjon”

Blant Zinzino-produktene finner man blant annet en test som skal måle kundens blodsukkernivå. Sammen med et spørreskjema danner testen grunnlag for en vurdering av vedkommendes livsstil, noe som så legges til grunn for “individuelle anbefalinger til hvordan du får bedre helse”. Helsegevinsten skal kunne realiseres ved hjelp av andre Zinzino-produkter, som for eksempel “BalanceOil” med smak av tutti frutti, appelsin eller sitron, eller andre typer kosttilskudd. Blodsukkertesten alene koster 699 kroner – vil du i tillegg måle fettsyrene dine, må du ut med ytterligere 1.559 kroner.

En nyhet – og intet mindre enn en “revolusjonerende innovasjon” – er “ZinoGene+ – den naturlige vårrengjøringen for kroppen din” – som blant annet skal støtte DNA-syntese, celledeling og gi beskyttelse mot oksidativt stress. Det hele til den nette sum av 687 kroner for én måneds forbruk.

Over i kos- og velværekategorien tjener Zinzino penger på produkter og “merch” som kaffe, kaffekopper og blendere. Det skiltes også med en egen, sporty kleskolleksjon, bestående av topper, T-skjorter, shorts, tights og jakker for kvinner og menn, prydet av selskapets logo.

Verdensomspennende

Produktene ser tilsynelatende ut til å bli tatt godt imot av kunder over hele verden. Ifølge en rapport fra juli lå Zinzino-salget foran fjoråret med rundt to prosent. I rene tall tilsvarer dette en omsetning på rundt 725 millioner svenske kroner. Inntjeningen kommer fra nær sagt hele verden – selskapet er til stede i 26 europeiske markeder, og har også virksomhet i Nord-Amerika, Asia og Afrika.

Finn Ørjan Sæle skriver i en tekstmelding til Kapital at de “følger en langsiktig plan” og at det derfor ikke er noe nytt å melde. Men business as usual er altså god butikk for gründeren, som har gjort store penger på sitt direktesalgseventyr: Det skapte blant annet overskrifter da han og kona i 2018 punget ut 86 millioner for Arne Fredlys luksusbolig på Snarøya.

Det siste året har Zinzino-aksjen gjort det heller svakt på børsen i Stockholm – kursen er ned snaut 44 prosent gjennom de foregående tolv månedene. Men ser man på den siste treårsperioden, finner man en økning på drøyt 177 prosent, og de siste ti årene har det vært en formidabel vekst på flere tusen prosent.