<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

– Måtte si nei til 80 prosent av investorene

Appen Leii er Norges første breddeplattform og skal revolusjonere tjenestemarkedet, ifølge gründer Frederic Kvasnes. Allerede før lansering er appen priset til 20 millioner og har en rekke kjente investorer på eiersiden. 

Satser bredt: Gjennom appen Leii ønsker gründer og daglig leder Frederic Kvasnes å tilby flere ulike tjenester for å gjøre hverdagen til folk enklere.  Foto: Iván Kverme / Finansavisen
Næringsliv

– Leii er som Finn.no, bare for tjenester. Dette markedet er gigantisk og omsetter for milliarder av kroner. Alt ligger til rette for at vi kan bli en enhjørningbedrift om noen år, sier gründer og daglig leder Frederic Kvasnes.

Dette markedet er gigantisk og omsetter for milliarder av kroner. Alt ligger til rette for at vi kan bli en enhjørningbedrift om noen år.
Gründer og daglig leder Frederic Kvasnes i Leii

Ifølge oppstartsselskapet selv er de Norges første breddeplattform for tjenester, og skal koble sluttbrukere med tilbydere av ulike tjenester innen underholdning, mat og drikke, helse og velvære, samt hjem. Appen ble først lansert i sommer, fullversjonen blir tilgjengelig i løpet av august.

Oppstartsselskapet ønsker å sikre seg en bit av den voksende gig-økonomien, eller plattformøkonomien, hvor ansatte får arbeidsoppdragene sine via en app. Med blant annet Foodora, Airbnb og Uber har gig-økonomien fått fotfeste i Norge, og potensialet er særdeles stort, ifølge Kvasnes.

– USA ligger langt foran oss, og 30 prosent av befolkningen livnærer seg av gig-økonomien. Vi har forsøkt å tallfeste dette i Norge og landet på 16 milliarder kroner, men det er mye større utover landegrensene. Vi har vanvittig store ambisjoner, og mener vi kan omsette for milliarder om noen år, sier han.

En enklere hverdag

Det hele startet i 2018, da Kvasnes skulle stelle i stand et jobbarrangement i regi av sin forrige arbeidsgiver, Nordea. Den daværende investeringsrådgiveren ble overrasket over hvor tungvint det var å finne og booke blant annet DJ, bartender og det som elles trengtes fra ulike nettsider, forteller han.

– Jeg tenkte at det må være mulig å tilby disse tjenestene, med pris og tilgjengelighet, på en enkel måte. Jeg noterte meg ideen i notatene på mobilen og la det til side.

Men Kvasnes ble stadig hjemsøkt av ideen, og i 2020 bestemte han seg for at det var på tide å fylle det han mente var et hull i markedet. Året etter ble Leii stiftet. Appen skal levere ti forskjellige tjenester; alt fra underholdning, frisør og vaskehjelp til muskelterapeut, studiehjelp og dyrepass.

– Jeg ønsket å samle tjenestene som folk etterspør mest i én app, slik at man slipper å søke opp og booke i ti ulike apper. Leii tilbyr tjenester som gjør livet til folk litt enklere, og tilbyderne kommer dit du ønsker – om det så er hjemme, på jobb eller et annet sted, sier Leii-sjefen og legger til:

– Det går kanskje litt mot all logikk, men vi tror at bredden i tjenester som vi tilbyr er vår styrke. Her kan man dra synergier på tvers av bransjer. Man kan booke en kokk og DJ til lørdagen, og neste dag kan vi sende ut en notification om man ønsker renhold til dagen derpå.

Fulltegnet i løpet av en uke

Det er flere som har troen på ideen til den ambisiøse sunnmøringen. Tidligere i år gjennomførte oppstartsselskapet en emisjon for å hente inn frisk kapital til å utvikle teknologien til plattformen, og responsen fra investorene lot ikke vente på seg.

– Vi solgte i grunnen en visjon. Men interessen var veldig stor, og i løpet av én uke fulltegnet vi emisjonen, hovedsakelig ved hjelp av nettverk. Her var det ikke behov for folkefinansiering, sier Kvasnes, som selv kommer fra en gründerfamilie – bestefaren Harald Kvasnes patenterte H-vinduet, som er Norges mest solgte vindu.

25 prosent av oppstartsselskapet ble solgt til rundt 20 investorer for fem millioner kroner, hvilket priset appen til 20 millioner allerede før lansering. Etterspørselen for å bli med i emisjonen var langt større enn tilbudet.

– Vi satt igjen med en liste på rundt 80 navn som ikke fikk bli med i første omgang. Med den pågangen vi opplevde kunne vi sikkert priset oss mye høyere, men det er veldig vanskelig å prise et selskap i så tidlig fase, meddeler han.

Har samboeren som rådgiver 

Det er flere kjente navn på aksjonærlisten. Kvasnes forteller at de har fokusert på smart kapital og vil samarbeide tett med investorene sine. Leii har fått med kapitalsterke investorer på laget, blant annet familien Bakkejord, som har tjent en formue på IT-kolossen Intility og Glava-arvingen Denise Anfinnsen. 

– Vi er også i tett dialog og har tiltrukket oss interesse fra flere familieeide investeringsselskap, sier Kvasnes.

I tillegg samarbeider 32-åringen tett med sin samboer, Katharina Andresen. Fred-eieren og eldstedatteren til Johan H. Andresen er rådgiver for Leii.

Hvordan er det å ha samboeren sin som rådgiver?

Katharina har et businesshode, og har en veldig kreativ og bærekraftig tilnærming. Så jeg drar nytte av hennes erfaringer og refleksjoner, naturligvis med hennes bakgrunn fra å være oppvokst i Ferd og hennes engasjementer i næringslivet, sier Kvasnes.

Gir dyrebare råd: Katharina Andresen, samboeren til Frederic Kvasnes, er rådgiver for Leii. Gründeren beskriver Ferd-eieren som en person med et businesshode, samt en veldig kreativ og bærekraftig tilnærming. Foto: Ferd

Enkel inntjeningsmodell 

Også flere erfarne bransjefolk er kommet inn på eiersiden. Blant annet en av Norges beste kokker, Christian Andre Pettersen, samt David Eriksen, som er en profilert person i underholdningsbransjen. Med er også en av landets fremste stylister og frisører, Cecilie Krogh.

Inntjeningsmodellen er enkel og innebærer at Leii tar et administrasjonsgebyr av alle transaksjoner på plattformen. Kunden vil ikke legge merke til dette, ettersom de kun blir vist en totalpris.

– Vi tar en fast cut av prisen som kunden betaler, så får tilbyderen det resterende beløpet. Vi har lagt oss på 20 prosent, som er bransjestandard, uansett totalsum. Får man volum, vil dette fort bli bra butikk, sier Leii-sjefen, som regner med en omsetning på flere titalls millioner allerede i løpet av det første halvåret.

– Overveldende respons

I sommer ble den første versjonen av appen tilgjengelig for tilbydere som ønsker å levere tjenester på plattformen. Lanseringen var en suksess, forteller Kvasnes.

– Vi har lansert appen i App Store og Google Play for de som skal tilby tjenester. Mottagelsen har vært over all forventning, appen klatret raskt opp på topplisten. Vi opplever stor etterspørsel.

Det er allerede gjennomført en mengde vellykkede transaksjoner i beta-versjonen, og fullversjon blir tilgjengelig i løpet av august, forteller gründeren. Etter hvert er planen å innta enda flere tjenestekategorier og ekspandere utover landegrensene.

– Engasjementet fra investorer, samarbeidspartnere, kunder og tilbydere er veldig stort. Det er mange som har tro på ideen, så det er veldig gøy.