<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

«Norsk» James Bond-samling selges for 4,7 millioner

En omfattende samling James Bond-skatter fra arkivet til Martin Schøyen kan bli din for den nette sum av snaut 4,7 millioner kroner.

A PRETTY (MONEY)PENNY: Selgeren håper å dra inn millioner på den store Ian Fleming og James Bond-samlingen som totalt består av 119 forskjellige objekter. Foto: Peter Harrington
Næringsliv

Med på kjøpet følger blant annet det som skal være det tidligste manusutkastet til den første James Bond-filmen, “Dr. No”, som ble en stor hit da den nådde kinolerretet i 1962. Det er her skjellsankeren Honey Ryder, spilt av sveitsiske Ursula Andress, stiger nynnende opp av havet og møter den britiske hemmelige agenten, som kjent gestaltet av Sean Connery. Vi blir samtidig introdusert for tittelrollen, som med sine høye snipper, mekaniske hender og sin “europeiske” aksent skulle sette standarden for filmskurker i tiår fremover. 

I samlingen finner man i tillegg det som angivelig er det første kjente manuskriptet til en Bond-film noensinne. Der “Dr. No” var den første av Bond-bøkene som faktisk ble filmatisert, skal forfatter Ian Fleming ha forfattet et filmmanus til “Moonraker” allerede i 1956. Filmen ble realisert i 1979, med Roger Moore i hovedrollen, som den ellevte i rekken.

Totalt består samlingen av 119 forskjellige objekter. I tillegg til en rekke eksklusive manuskripter, med og uten signaturer, inkluderer den flere såkalte storyboards fra noen av filmseriens mest ikoniske scener, håndkolorerte kostymeskisser og materiale som viser hva som skjedde i kulissene da filmene ble skapt. Blant annet. Det hele selges samlet, og er priset til 375.000 pund.

Fra Schøyens arkiv

Selger er Peter Harrington, et selskap som driver formidling av sjeldne bøker og gallerivirksomhet i London. Herfra får Kapital opplyst at samlingen som nå er lagt ut for salg er en del av et større arkiv som ble kjøpt av den norske forretningsmannen og samleren Martin Schøyen i fjor.

Salget omtales også på nettsidene til The Schøyen Collection, en omfattende samling sjeldne tekster som ble påbegynt allerede i mellomkrigstiden av M.O. Schøyen. Martin Schøyen gikk tidlig i sin fars fotspor og startet sin samlevirksomhet i 1955. Han er i dag eier av en av verdens største private samlinger av historiske håndskrifter. Mye av dette er svært gammelt – bibler, dødehavsruller osv. – men han har altså i tillegg kjøpt inn nyere materiale, deriblant James Bond. 

“Bond moves on in style ...”, heter det på The Schøyen Collections nettsider, hvor man kan lese at Ian Fleming & James Bond-samlingen ble lagt ut for salg for 500.000 pund i april 2022, i forbindelse med at franchisen feiret 60 år på kino.

Action: Samlingen inkluderer flere såkalte storyboards fra noen av James Bond-filmseriens mest ikoniske scener. Foto: Peter Harrington

– Oppsiktsvekkende

Peter Harrington opplyser å ha kjøpt nær 600 Bond-objekter fra Schøyen. Disse er katalogisert av Jon Gilbert, forfatteren av Ian Fleming: The Bibliography. Selgeren sparer ikke ikke på superlativene i beskrivelsen av det som skal være den mest omfattende samlingen av sitt slag noensinne.

– Når det gjelder filmsamleobjekter relatert til James Bond, er denne samlingen uten sidestykke og et bemerkelsesverdig arkiv over fødselen og reisen til Bond på den store skjermen, skryter Pom Harrington, Peter Harringtons eier.

Han har også gode ord å komme med om samleren.

– Samlingen har entusiastisk blitt kuratert av Martin Schøyen – selv en legende og en av de mest respekterte private samlerne av antikke bøker og manuskripter i nesten 70 år. Det er et privilegium å være involvert i å finne et nytt hjem for denne oppsiktsvekkende kolleksjonen, et som er verdig innsatsen som har blitt lagt i å samle dette settet Bondiana og som er en passende hyllest til det som kanskje er den mest ikoniske og legendariske filmserien gjennom alle tider.

Samlingen har entusiastisk blitt kuratert av Martin Schøyen – selv en legende og en av de mest respekterte private samlerne av antikke bøker og manuskripter i nesten 70 år.
Pom Harrington

Den som har tilstrekkelige midler og vil kunne blande seg en Dry Martini (selvfølgelig ristet, ikke rørt), legge bena høyt og nyte noe riktig eksklusivt lesestoff i vinter, har fortsatt muligheten – i skrivende stund er Bond-samlingen fortsatt tilgjengelig. Den vil bli vist frem under California International Antiquarian Book Fair, som går av stabelen i Pasadena den 10.–12. februar, i anledning 70-årsjubileet til boken Casino Royale

Kapitals henvendelse til The Schøyen Collection er ikke besvart idet denne saken gikk i trykken.

Sjeldenhet: Det som skal være det tidligste manusutkastet til den første James Bond-filmen, “Dr. No”, er blant juvelene i samlingen. Foto: Peter Harrington