<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Har strykere verdt over en halv milliard

Stiftelsen Anders Sveaas’ almennyttige fond, som Christen Sveaas står bak, sitter på en av Europas mest eksklusive instrumentporteføljer. Professor Peter Herresthal ved Norges musikkhøyskole beskriver samlingen som en “verdensarv av stor betydning”.

Gavmild: Christen Sveaas’ investeringsselskap Kistefos ga 40 millioner kroner til Anders Sveaas’ Almennyttige Fond i fjor. Fondet låner ut en av Europas fineste instrumentsamlinger til unge, ledende musikere i Norden. Foto: Per Martin Norli
Næringsliv

– Samlingen er bygget opp over tid og er i ferd med å bli en av Europas fineste, ikke minst på grunn av det store antall stradivariuser som fondet nå har, sier Hege Galtung, daglig leder i holdingselskapet til Kistefos, AS Holding.

I Anders Sveaas’ almennyttige fond (ASAF) finner man nå åtte sjeldne strykeinstrumenter laget av Antonio Stradivari på 1700-tallet. Et av disse ble kjøpt inn i fjor, viser årsrapporten for 2022 som Kapital har fått tilsendt rykende fersk fra trykkeriet.

Fondet hadde driftsinntekter på 45,8 millioner kroner i fjor, mot 39,4 millioner året før. Og det var Christen Sveaas’ investeringsselskap Kistefos som stod for det største gavebidraget på 40 millioner kroner, til støtte for innkjøp av blant annet den nye stradivariusen, fremkommer det.

Vin og påskepakker

Fondet ble opprettet av Christen Sveaas i 1990 og har som formål å yte bidrag til allmennyttige og veldedige formål, særlig organisasjoner uten relevant offentlig støtte, og til unge norske musikere, gjennom stipend og utlån av strykeinstrumenter. Den nye årsrapporten viser at det ble utbetalt støtte og bidrag til 15 ulike formål som totalt beløp seg til nærmere 2,1 millioner kroner i fjor.

– Hva er det viktigste formålet dere gir støtte til?

– Det er vanskelig å si hvilket formål som er viktigst, men historisk har en stor andel av midlene gått til støtte innenfor musikk. Et bidrag vi synes var spesielt hyggelig og viktig: Under coronapandemien satt mange eldre på sykehjem isolerte og uten mulighet for besøk fra sine pårørende. Påsken 2020 sendte ASAF 2.400 påskebuketter, 3.000 esker påskemarsipan og over 1.000 flasker vin og portvin til eldre på sykehjem i Oslo, Drammen og Jevnaker. Gaven ble veldig godt mottatt, sier Galtung. 

I 2022 ble det blant annet gitt ut vin og portvin til jul for nærmere 450.000 kroner og påskepakker til barneavdelingene på sykehus for nesten 300.000 kroner, i tillegg til en rekke bidrag innen musikk.

Lånes bort til ledende musikere

Utover de åtte stradivariusene sitter ASAF med tre celloer, to bratsj og en fiolin i porteføljen, fremkommer det i den ferske årsrapporten. Instrumentsamlingen ble i mars i år verdsatt til 516,3 millioner kroner. Og den ligger ikke og støver ned, forteller Galtung.

– ASAF har fokus på at instrumentene skal spilles på og ikke ligge ubrukt. Instrumentene lånes derfor ut til unge ledende musikere i Norge og Norden.

– Hva skal til for å få låne et av instrumentene til fondet?

– Noen av instrumentene lånes ut til helt unge i starten av sin karriere, men de fleste lånes ut til konserterende solister som har markert seg internasjonalt. En rådgivende gruppe, ledet av professor Peter Herresthal ved Norges Musikkhøyskole, kommer med innspill til styret når det er et ledig instrument.

– Beriker norsk musikkliv

Det er til stor glede for norsk og nordisk musikkliv at samlingen lånes ut og blir brukt, presiserer Herresthal, som også er prisvinnende fiolinist.

– Instrumentene er regnet for å være noe av det beste man kan spille på. I tillegg er det antikviteter med høy historisk verdi som har blitt spilt på av flere av de store stjernene gjennom tidene, sier professoren, som selv har vunnet fem spellemannspriser.

– Er du “sjalu” på Sveaas’ samling?

– Jeg skulle gjerne hatt en slik samling – det er en verdensarv av stor betydning. Den er i ferd med å bli en av Europas fineste, og er en stor berikelse for norsk musikkliv, sier Herresthal med et smil.