<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Gir seg på topp

Pål Ringholm, SpareBank 1 Markets.

Pål Ringholm, SpareBank 1 Markets. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
Investor

Alder: 55
Utdannelse: Siviløkonom fra NHH, AFA
Erfaring: Arthur Andersen, DNB Markets, Swedbank/First Securities og SpareBank 1 Markets

En æra går mot slutten idet Pål Ringholm igjen stikker av med seieren i kategorien kreditt. Ikke lenge etter at strateginestor Peter Hermanrud takket for seg, ble det nemlig kjent at også Ringholm skulle bytte beite. Dermed vil den smått legendariske trioen de to har utgjort sammen med sjeføkonom Harald Magnus Andreassen, som i en årrekke har dominert vår kåring, bli redusert til sistnevnte.

– Det er litt vemodig, men mest utrolig hyggelig at folk har satt pris på jobben man har gjort, sier Ringholm.

Den mangeårige vinneren forlater kredittanalyseområdet på et tidspunkt der vi kan stå overfor det største skiftet på lenge. Stigende inflasjon ligger nemlig an til å kunne drive opp de amerikanske statsrentene etter lang tid med støttende lavrentepolitikk.

Ole André Kjennerud, DNB Markets. Foto: Are Haram
Pål Holdø Dahl, SpareBank 1 Markets. Foto: Sigbjørn Sandsmark

– Kommer det i år? Ingen av oss er synske. Men om man bruker vanlige måter å evaluere dette på, er renten mye lavere enn den ville vært under normale omstendigheter, sier han, og påpeker at et nytt renteregime ventelig vil få store konsekvenser.

– Man kan argumentere for at halvparten av verdiøkningen i amerikanske aksjer kan ledes tilbake til summen av alt sentralbankene, med Federal Reserve i førersetet, har gjort etter subprime. Det betyr igjen at vi kan få stor påvirkning på prisingen den andre veien, noe som blir spennende å følge fremover, sier Ringholm, som nå er investeringsdirektør i Pensjonskassen for helseforetakene i hovedstadsområdet.

Man kan argumentere for halvparten av verdiøkningen i amerikanske aksjer kan ledes tilbake til summen av alt sentralbankene, med Federal Reserve i førersetet, har gjort etter subprime.

– Hvordan posisjonerer du deg for dette i ny jobb?

– Nå passer jeg på pengene til 80.000 helseansatte, og det er veldig lang horisont på det vi holder på med. Det legger bånd på hva vi kan gjøre. Men disse tankene er noe vi har i bakhodet når vi ser på investeringer, med tanke på både vekting og plasseringer.

Kreditt 2021 2020 2019
Pål Ringholm (SpareBank 1 Markets) 29,8% 46,0% 46,8%
Ole André Kjennerud (DNB Markets) 12,4% 15,0% 7,5%
Pål Holdø Dahl (SpareBank 1 Markets) 9,1% 0%
n.a.