<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Opplever fornyet investorinteresse

Jørgen Lian, DNB Markets.

Jørgen Lian analytiker, DNB Markets. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
Investor

Alder: 32
Utdannelse: Siviløkonom fra NHH, har også studert jus ved UiO
Arbeidserfaring: DNB Markets fra 2016, leder for shippingteamet fra 2020

Etter et “mellomår” er det igjen DNB Markets som har landets beste shippinganalytiker. Jørgen Lian overtok som leder for bankens shippingteam etter tidligere kategorivinner Nicolay Dyvik sommeren 2020, og går nå helt til topps i Kapitals kåring.

– Det er veldig hyggelig, fantastisk godt å høre at jobben teamet og jeg legger ned blir verdsatt, sier han.

Lian tar steget etter et år der det har skjedd mye i markedene han følger. Flere shippingsegmenter fikk vind i seilene gjennom fjoråret, med påfølgende økning i interessen hos investorene.

– Overordnet var 2021 fantastisk for de fleste segmentene, og et år da shipping kom mer i fokus igjen. Det er selvfølgelig trivelig for oss shippinganalytikere. Container var heseblesende hele året, bulk og LNG var bra, og bilfrakt fikk mer oppmerksomhet, sier han.

Eirik Haavaldsen, Pareto Securities Foto: Eivind Yggeseth
Petter Haugen, ABG Sundal Collier Foto: Kepler Cheuvreux

Unntaket var tank, som aldri kom ordentlig i gang igjen etter pandemien, noe Lian og kollegene traff bra på i en oppdatering på vårparten. Han forteller at de fremover er mest optimistiske i bulk, samt bilfrakt. Her mener de prisingen fortsatt er relativt rimelig, og ser begrenset tilbudsside og fortsatt stigende etterspørsel.

– Hva med tankmarkedet?

– Vi tror det vil være bedring, men nedturen var så dyp at det skal litt til for å komme seg ut av den, og det er fortsatt litt som gjenstår. Men når vi endelig får lagt pandemien bak oss og etterspørselen kommer tilbake har man en aldrende flåte, så på et tidspunkt vil det se lyst ut om skraping fortsetter. Kanskje er en svak vinter akkurat det som trengs for å sparke i gang en skrapingssyklus som gir en stram markedssituasjon når etterspørselen til slutt kommer tilbake for fullt.

Shipping 2021 2020 2019
Jørgen Lian (DNB Markets) 25,9% 7,1% n.a.
Eirik Haavaldsen (Pareto Securities) 16,1% 17,3% 7,2%
Petter Haugen (ABG Sundal Collier) 16,1% 17,0% 13,9%