<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Mener fire faktorer vil prege oljemarkedet

Helge André Martinsen, DNB Markets.

Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
Investor

Alder: 48
Utdannelse: Sivilingeniør fra NTH
Arbeidserfaring: Saga Petroleum, Statoil/Equinor, Hydro, Nordea Markets, DNB Markets fra 2013

Årets beste oljeanalytiker, Helge André Martinsen i DNB Markets, mener vi kan stå overfor et stramt marked med gode utsikter. Han trekker frem fire faktorer som ligger an til å bli viktige det kommende året.

– Det første er selvfølgelig gjeninnhentingen i oljeetterspørselen etter pandemien. Den har kommet et langt stykke allerede, men det gjenstår fortsatt litt på flytrafikken og privatbilismen, spesielt i Asia, sier han.

Den neste, og kanskje mest uberegnelige faktoren, er atomsamtalene med Iran.

– Iran har omtrent én million fat pr. dag i produksjonskapasitet som kan komme raskt inn i markedet dersom sanksjonene mot landet blir fjernet. Å ha et sterkt syn på om dette vil skje er veldig vanskelig, men det vil antagelig kunne prege oljeprisene dette året, sier han.

Oddvar Bjørgan, Carnegie. Foto: Eivind Yggeseth
Teodor Sveen-Nilsen, SpareBank1 Markets. Foto: Iván Kverme

Faktor nummer tre er spørsmålet om det pumpes opp nok olje til å dekke stigende etterspørsel. Investeringene har vært lave over tid, og endel av landene i Opec+ sliter allerede med å fylle sine produksjonskvoter.

– Om man antar at verden skal ut av pandemien, om ikke i år, så kanskje neste år, kan det være at verdens ledige produksjonskapasitet nesten blir spist opp – spesielt om ikke Iran kommer tilbake. Det vil gi høy oppsiderisiko dersom det skulle skje noe uforutsett, som sabotasje, krig eller naturkatastrofer, sier Martinsen.

Om man antar at verden skal ut av pandemien, om ikke i år, så kanskje neste år, kan det være at verdens ledige produksjonskapasitet nesten blir spist opp – spesielt om ikke Iran kommer tilbake
Oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets

Den siste faktoren er hva oljeselskapene kommer til å gjøre.

– Oljeprisen har kommet opp på et nivå der oljeselskapene har veldig høy lønnsomhet og kontantstrøm, noe som normalt ville trigget betydelig vekst i investeringene. Men er det annerledes denne gangen? Spørsmålet er om den mye omtalte energitransisjonen, og usikkerheten rundt langsiktig oljeetterspørsel, er med på å moderere oljeselskapenes appetitt på vekst.

Olje 2021 2020 2019
Helge André Martinsen (DNB Markets) 24,2% 11,3% n.a.
Oddvar Bjørgan (Carnegie) 22,0% 21,5% n.a.
Teodor Sveen-Nilsen (SpareBank 1 Markets) 14,8% 16,0%
n.a.