<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

I sentralbankenes grep

Bengt Jonassen i ABG Sundal Collier er Norges beste industrianalytiker 2022.

Bengt Jonassen, ABG Sundal Collier Ole Berg-Rusten/NTB
Investor

Alder: 47
Utdannelse: Siviløkonom fra NHH
Erfaring: Orion Analyse, Norse Securities, Glitnir Securities/RS Platou Markets, Carnegie og ABG Sundal Collier

Bengt Jonassen stikker for femte året på rad av med seieren i kategorien industri, en sektor som har fått relativt hard medfart på børs så langt i 2020. Dette inkluderer blant annet aksjene til Norsk Hydro og Yara, to selskaper Jonassen følger tett.

Også innenfor råvareuniverset merker man nå effektene av høyere renter.

– Etterspørselen etter aluminium korrelerer tettest med industriproduksjonen, og hvis sentralbankene får til det de ønsker, så skal industriproduksjonen ned. Da vil etterspørselen etter aluminium svekke seg. Aksjen er heller ikke billig nok til at man kan kjøpe den og stå igjennom en nedgangssyklus, sier kategorivinneren om Norsk Hydro.

Et selskap som Yara har i tillegg fått smake konsekvensene av krig og galopperende energipriser.

– Yara er en aksje som for mange er veldig komplisert, med veldig mange ulike verdidrivere, og 2022 har vel egentlig bare forsterket dette bildet. Men nå er faktum at rundt 80 prosent av Europas nitrogenbaserte industri har stengt ned, og det produseres nesten ikke gjødsel i Europa mer. Så er spørsmålet hvordan det kommer til å påvirke forbruket, og derigjennom avlingene. Vi tipper det går mot et kraftig fall i jordbruksavlingene de neste tolv månedene, sier Jonassen.

Yara er en aksje som for mange er veldig komplisert, med veldig mange ulike verdidrivere, og 2022 har vel egentlig bare forsterket dette bildet.
Bengt Jonassen

– Det ser altså ikke så lyst ut innen industrisektoren nå?

– Det kommer jo an på hvordan man ser på det – selskapene tjener fortsatt bra med penger. Men etterspørselen etter aluminium vil nok være lavere om seks til ni måneder, og historisk har det også slått inn på prisene. For Yaras del tror jeg at nitrogenmarkedene vil stramme seg kraftig til om man ser seks til ni måneder frem i tid, sier Jonassen, som er trippelvinner i årets kåring etter å ha gått av med seieren innen strategi, eiendom og industri og materialer.

Industri og materialer 2022 2021 2020
Bengt Jonassen (ABG Sundal Collier) 33,8% 33,0% 29,8%
Martin Melbye (ABG Sundal Collier) 17,5% 13,7% 15,0%
Niclas Gehin (DNB Markets) 16,8% 13,2% 5,0%
Martin Melbye, ABG Sundal Collier Foto: Eivind Yggeseth/Finansavisen
Niclas Gehin, DNB Markets Foto: Iván Kverme/Finansavisen