<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

– Det har ikke vært kjedelig på jobben

Håkon Astrup i DNB Markets er Norges beste bankanalytiker 2022.

Håkon Astrup, DNB Market Foto: Ole Berg-Rusten
Investor

Alder: 34
Utdannelse: Bachelor fra NHH, master i finans fra London Business School
Erfaring: Arctic Securities, DNB Markets fra 2015

Håkon Astrup kan med god margin smykke seg med tittelen Norges beste bankanalytiker, og tar med det imponerende fem strake seiere i kategorien. Han var også nær ved å få høyest score av samtlige analytikere for tredje året på rad, men må i år se seg forbigått i et jevnt sammenlagtfelt.

– Det hadde vært fantastisk med tre på rad, men jeg skjønner at det er knallhard konkurranse, og det er uansett veldig morsomt å vinne bank- og finanskåringen, sier Astrup til Kapital.

Han mener seieren er et resultat av lagarbeid, og trekker spesielt frem kollegene Birgitte Øversjøen og Ola Øvrebø. Sammen har finansteamet i DNB Markets måttet håndtere det Astrup beskriver som et begivenhetsrikt år i aksjemarkedet. 

– Det har absolutt vært mye å gjøre – det har ikke vært kjedelig på jobben. Vi har ikke hatt helt stang inn med alle anbefalingene våre, men vi har hatt god dialog med investorene, og jeg tror at både vi og de setter pris på den dialogen og vår rolle som samarbeidspartner, sier han.

2022 var knapt i gang før den russiske invasjonen i Ukraina fant sted, og fokus i bank- og finanssektoren ble da rettet mot eventuell eksponering mot konflikten. Siden har søkelyset skiftet mot inflasjon og renter.

– Det at renten kommer opp er positivt for de fleste aksjene vi følger, både for bankene og Storebrand. Men så handler det litt om i hvilken setting rentene kommer opp. For bankene er det bra at renten settes opp på marginsiden, men om det går på bekostning av den økonomiske veksten, kan det føre til mer usikkerhet rundt kredittkvaliteten og utlånsveksten fremover, sier Astrup.

Det at renten kommer opp er positivt for de fleste aksjene vi følger, både for bankene og Storebrand. Men så handler det litt om i hvilken setting rentene kommer opp.
Håkon Astrup

Han forventer nå at bankenes utlånstap vil øke, men understreker at det er fra lave nivåer og dermed ser håndterbart ut for de norske aktørene.

– Norske banker er i en særstilling, gitt at de har ekstra eksponering mot olje og gass, og avsetninger som er tatt på dette tidligere kan tilbakeføres. I tillegg har vi i Norge vist at vi kan stå støtt gjennom nedturer, kanskje bedre enn andre land i Europa, på grunn av vår flytende valutakurs og sikre statsfinanser.

– Hva blir det viktigste å følge med på fremover?

– For bank og finans er gjerne økonomien viktigst – hvordan det vil utvikle seg i Norge fremover, om det blir resesjon, eventuelt hvor hard resesjon. Rentebildet i den sammenhengen blir viktig, og særlig for bankenes del hva som skjer med kredittkvaliteten, utlånsveksten og marginene.

Bank og finans 2022 2021 2020
Håkon Astrup (DNB Markets) 35,8% 39,3% 33,9%
Jan Erik Gjerland (ABG Sundal Collier) 20,3% n.a. n.a.
Thomas Svendsen (SEB) 12,0% 10,5% 11,4%
Jan Erik Gjerland ABG Sundal Collier Foto: Iván Kverme/Finansavisen
Thomas Svendsen SEB Foto: Iván Kverme/Finansavisen