<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Rekordmange selskaper på Børsen

Ikke siden finanskrisen har flere selskaper vært børsnotert i Oslo. Flesteparten av nykommerne har søkt til "lillebror" Merkur Market.

Større: Oslo Børs har de siste årene vokst seg stadig større, målt etter antall noterte selskaper. Foto: Fredrik Hagen
Investornytt

253 selskaper er nå notert på Oslo Børs, Oslo Axess og Merkur Market – det høyeste antallet siden 2008, skriver Børsen på sine nettsider.

Så langt i år har det vært hele 17 nynoteringer, hvilket er to flere enn gjennom hele fjoråret. De fleste av dem, 14 stykker, har funnet sted på Merkur Market.

– Oslo Børs skal være en kilde til kapital for selskaper. Med Merkur Market åpnet vi dørene for flere selskaper. Vi ser at Merkur-selskapene har klart å tiltrekke seg investorer og kapital. Mange har ambisjoner om å vokse, og flere har tatt steget opp og søkt seg mot Oslo Axess og Oslo Børs, sier børsdirektør Øivind Amundsen i en kommentar.

Merkur Market ble lansert i 2016, og er en såkalt multilateral handelsfasilitet med forenklede opptakskrav og rapporteringsforpliktelser, sammenlignet de regulerte markedsplassene. Etter en noe brokete oppstart består Merkur Market nå av 37 selskaper.

Aker-suksess

De siste tilskuddene er karbonlagringselskapet Aker Carbon Capture og havvindselskapet Aker Offshore Wind. De to ble tidligere i sommer spunnet av Aker Solutions som en del av en omfattende omorganisering i Aker-systemet.

Opptur: Kjell Inge Røkke kan juble etter børsdebuten til de to nye Aker-selskapene. Foto: Terje Pedersen

Introduksjonen av de to nykommerne har blitt tatt godt imot. Det ble i forkant hentet én milliard kroner til de to selskapene, med emisjonskurs satt til henholdsvis 1,70 og 1,47 kroner pr. aksje. Etter første handelsdag sluttet Aker Carbon Capture-aksjen på 5,05 kroner, mens Aker Offshore Wind endte på 3,41 kroner.

Fisjonen og den påfølgede utviklingen har dermed gitt en solid opptur for Aker Solutions-aksjonærene, deriblant storaksjonær Kjell Inge Røkke, som mottok aksjer i de nye selskapene i forkant av noteringen. Det gjenværende Aker Solutions skal etter planen fusjoneres med Kværner.