<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Har troen på dypvannsfokuserte selskaper

Martin Huseby Karlsen, DNB Markets.

Martin Huseby Karlsen, DNB Markets. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
Investornytt

Alder: 42
Utdannelse: Sivilingeniør innen industriell økonomi fra NTNU
Erfaring: Startet i DNB Markets i 2004

Etter å ha lagt bak seg to tunge år i 2019 og 2020 snudde skuta for offshorebransjen i fjor. Gjennom samtlige av årene har Martin Huseby Karlsen i DNB Markets blitt kåret til den beste offshoreanalytikeren.

– Det er hyggelig at kundene liker det vi gjør. Vi har hele veien fokusert på å forstå industriene som selskapene opererer i, og der tror jeg vi skiller oss fra andre.

2020 var året der flere av de større selskapene i riggsektoren startet en chapter 11-prosess. Dette tror vi representerer et vendepunkt for selskapene og industrien som helhet, sa Martin Huseby Karlsen i fjorårets analytikerkåring, og det fikk han rett i.

Hvis vi skal oppsummere 2021, så var det et år med en fresh start for mange av selskapene i sektoren.

– I 2019 og 2020 var nærmest hele industrien ikke-investerbar fra et egenkapitalperspektiv – det var for mye gjeld. 2021 var derimot et år hvor mange selskaper kom ut av chapter 11, og inn i kapitalmarkedene med en fornuftig kapitalstruktur. Samtidig begynte verden å se ganske mye lysere ut mot slutten av året. Hvis vi skal oppsummere 2021, så var det et år med en fresh start for mange av selskapene i sektoren.

– Sett tilbake på 2021 – hva overrasket deg mest?

– Dypvannsmarkedet innen offshore ble ganske bra i andre halvår. I forkant trodde jeg det skulle bli bedre, men ikke så bra så fort. Jeg tror dette markedet kommer til å gjøre det bra i år også.

– Investorinteressen har vært ganske laber når det gjelder restruktureringsfasen innen offshore. Vi venter fortsatt på at den “vanlige” investoren skal bli aktiv igjen.

Haakon Amundsen, ABG Sundal Collier. Foto: ABG Sundal Collier
Christian Frederik Lunde, Carnegie. Foto: Iván Kverme

Offshore 2021 2020 2019
Martin Huseby Karlsen (DNB) 28,4% 21,2 % 12,3 %
Haakon Amundsen (ABG Sundal Collier) 16,1% 10,0 % 8,9 %
Frederik Lunde (Carnegie) 12,9% 11,5 % 12,7 %