<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Oljeservicefesten så vidt i gang

Vi er overbevist om at oljeserviceselskapenes førstekvartalstapporter blir tatt vel imot av både investorer og analytikere. Det betyr fortsatt full fres for en sektor som har  uendelig mye mer å gå på, gitt dagens oljepris og erkjennelsen av behovet også for nye fossile energikilder.      

Industrioppgang: Subsea 7, under ledelse av John Evans, tegner nå et optimistisk bilde av fremtiden. Det betyr bedre tider også for aksjonærene, blant annet i form av nye utbytter.    Foto: Iván Kverme

Gjestekommentar: 

På Oslo Børs pågår en mer og mer intens posisjonering inn mot oljeservicesektoren, initiert av stadig flere investorer og analytikere som nå ser konturene av en ny oppgangssyklus for en industri som for alle praktiske formål har ligget nede med brukket rygg i mange år. For eksempel har meglerhuset DNB Markets i en nylig markedsoppdatering nettopp trukket frem oljeservicesegmentet som en sektor som åpenbart har mer å gå på. For etter flere år med underinvesteringer responderer nå oljeselskapene på de høyere oljeprisene med en økning i sine investeringer på anslagsvis mellom 15 og 20 prosent allerede for inneværende år. Industriutsiktene synes også å stramme seg klart til for seismikkselskapene.  

– Jeg påstår ikke at 2022 skal bli det beste året noensinne, men vi kommer til å se en meningsfull forbedring fra det svært svake markedet vi så i 2020, og spesielt kanskje for vår del i 2021. Det er jeg helt overbevist om, uttalte finansdirektør Sven Børre Larsen i seismikkselskapet TGSTgs i forbindelse med SpareBank 1 Markets’ energikonferanse for bare få uker siden. 

De positive uttalelsene har støttet ytterligere opp rundt TGS-kursen, som siden årsskiftet er opp med nær 50 prosent. Men med skyhøye olje- og gasspriser, og et revitalisert behov for nye fossile energikilder, synes rammene å være gitt for enda friskere kurser i tiden som kommer. Og oppsidepotensialet kan være ganske så signifikant, tatt i betraktning at man høsten 2018 nådde kurser over 300-streken. 

Vi beholder TGSTgs i Kapital-porteføljen, og har allerede rukket å sikre oss verdifulle prosenter etter at den ble tatt inn til kurs 112,50 tidligere i vinter. 

Også oljeservicetopper mer optimistiske   

Undervannsentreprenørselskapet Subsea 7Subc, der investor Kristian Siem er største eier, leverte en mer enn godkjent fjerdekvartalsrapport. Særlig ordreinntaket imponerte. Med nye ordre til en verdi av to milliarder dollar, tilsvarende vel 18 milliarder kroner, nådde det totale ordreinntaket i 2021 opp i over seks milliarder dollar. Dette representerer en økning på nær 40 prosent målt mot 2020-nivået, og på vei inn i 2022 nådde ordrereserven litt over syv milliarder dollar, et nivå man ikke har sett siden 2015. 

Ved resultatpresentasjonen la heller ikke selskapets toppsjef, John Evans, skjul på at gjeninnhentingen i industrien definitivt er på vei og at utviklingen fra 2021 bare vil fortsette.

– Vi ser mye aktivitet, og det er høy anbudsaktivitet, med bedre priser ved alle anbud. Vi tror 2022 blir nok et godt tildelingsår, uttalte han blant annet. 

Vi mener også investorene bør merke seg at utbytter nå er på vei, et klart signal om at man ser frem mot gode, og forutsigbare, kontantstrømmer i årene som kommer. Det legges nå opp til regelmessige utbytter, og for 2021 utbetales et utbytte på en krone pr. Subsea 7-aksje. 

Vi beholder også Subsea 7Subc i Kapital-porteføljen, selv etter en kursopptur siden årsskiftet på om lag 30 prosent. 

I sum gjør vi i denne omgang ingen justeringer av Kapital-porteføljen. Innslaget av oljerelaterte papirer forblir dermed høyt, en strategi som så langt i 2022 har vist seg å være fornuftig.