<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Nærmer vi oss en topp?

Hovedindeksen åpnet 2021 med ny all-time high. Det gjorde også bitcoin. Hva nå?

REKORD: Hovedindeksen har fortsatt opp til nye rekorder etter nyttår, og den stigende trenden gir rom for videre oppgang forbi 1.000. Så lenge den positive undertonen i RSI-chartet fortsetter kan eventuelle korreksjoner bli forbigående. Foto: Tradingview
Teknisk analyse

I fjorårets siste Kapital skrev vi at det tekniske bildet ikke hadde endret seg nevneverdig, og at det var minst like sannsynlig med ny rekord på Oslo Børs som ved inngangen til desember. Vi trodde fremdeles på ny rekord før jul, og at det fremdeles var rom for videre oppgang mot 1.000, men trolig ikke før over nyttår. 

8. januar steg Hovedindeksen forbi 1.000 for første gang. Hausseindeksen, som speiler optimismen i aksjemarkedet, har i skrivende stund imidlertid steget til 84, og når dette leses, er den kanskje enda høyere. Da er det verdt å merke seg at teorien sier at en hausseindeks mellom 80 og 90 er tegn på fare. 

Hausseindeksen snudde ned igjen to ganger i fjor, etter å ha steget til 80 i januar og etter å ha steget til 83 i juni. Etter den første toppen kom coronakrakket. Den andre gangen ble det bare en mindre korreksjon på 6,5 prosent.

Ved eventuelle korreksjoner er det nå litt teknisk støtte på 960-nivået og sterkere teknisk støtte ned mot den mer kritiske støtten på 948-nivået. De neste støttenivåene kommer på 925, 900 og 880.

Bitcoin-bonanza

Da kryptovalutaen passerte 12.000 dollar 24. oktober i fjor, var det duket for videre oppgang til 20.000 dollar. En uke før jul var det et faktum. Da bitcoin passerte 20.000 dollar, var potensialet opp til 36.700 dollar. Det tok tre uker.

Det antydes nå en litt lavere stigningstakt videre fremover, men selv om det blir den nye trenden, gir den på kort sikt fremdeles rom for videre oppgang mot 60.000 dollar.

Det er en langsiktig positiv undertone i RSI-chartet, men RSI har vært kraftig overkjøpt i det siste. Det kan bety at flere begynner å ta gevinst. Og etter en oppgang på 900 prosent siden bunnen i mars i fjor, vil det heller ikke være så overraskende. Det er ikke mye teknisk støtte før nede på 20.000-nivået. 13.000 kan da også komme innen rekkevidde.

REKORD: Bitcoin steg over 300 prosent i fjor. Kan det være duket for en kraftig korreksjon igjen snart, eller får vi se 50.000 og 60.000 dollar først? Så lenge den positive undertonen i RSI-chartet fortsetter, kan eventuelle korreksjoner bli forbigående. Foto: Tradingview