<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Kan vi lære av Warren Buffett i 2022?

Det har vært skrevet utallige bøker om 91-åringen Warren Buffett opp gjennom tidene. Han er kjent som en av verdens rikeste menn og ikke minst en av de aller beste investorer. Er Warren Buffett fremdeles relevant i 2022?

Espen K. Furnes, VERTU Kapitalforvaltning. Foto: Iván Kverme

Gjestekommentar: Espen K. Furnes i VERTU Kapitalforvaltning

Amerikaneren har med sitt rasjonelle og enkle tankesett vært et forbilde for flere generasjoner investorer. Han har fremstått som kapitalismens grand old man og har hatt en ståltro på utsiktene for økonomisk vekst. Likevel er det mest interessante med Buffett hvilke egenskaper han har og som har gjort ham til den investorlegenden han har blitt. 

Her er noen av de momentene jeg mener er de viktigste bak hans eventyrlige suksess.

Gjør deg opp din egen mening: Buffett tør å tenke selv og finne sine egne meninger. Bakgrunnen hans skiller seg ut, og han har aldri vært en del av Wall Street-miljøet. Tvert om så bor han fremdeles i hjembyen sin Omaha i Nebraska i huset han kjøpte på 1950-tallet.

Kunnskap og forståelse er viktig: Uansett hva man skal investere i, må man ha tilstrekkelig kunnskap for å kunne velge ut. Investoren har derfor alltid brukt mesteparten av tiden sin til å lese på seg kunnskap og bruker denne aktivt i sin vurdering av en investeringsmulighet. Hvis han ikke har kunnskap eller nok forståelse, avstår han fra å investere.

Det er lov å endre mening: Det er ikke like godt kjent er at Buffett faktisk har endret investeringsstrategi i sin karriere. Den initielle strategien hans var å kjøpe aksjer så billig som mulig. Dette fungerte godt i mindre aksjer som gikk under radaren til de fleste. Etter hvert ble det imidlertid vanskeligere å finne denne typen aksjer, og da ble investeringsstrategien endret. Med god hjelp fra sin investeringspartner Charlie Munger begynte han å se på potensialet i businessen i stedet for bare på prisen. Han formulerte det som at han stopped buying fair companies at wonderful prices and started buying wonderful companies at fair prices.

Innrøm feil: I mange år skrev 91-åringen om de største feilene han gjorde det året i årsrapporten til aksjonærene. Ofte handlet det om muligheter han hadde gått glipp av, men også feilvurderinger han hadde gjort. Selv verdens beste investor gjør feil, men er ikke redd for å innrømme det. Tvert imot, det er noe av nøkkelen til suksess.

Warren Buffett. Foto: Bloomberg

Unngå å kjøpe når alt er dyrt: Buffett har aldri vært redd for å sitte stille og vente på muligheter. Selv i perioder der aksjer stiger mye, tar han seg tid for å unngå å bli dratt med i euforien.

Børsfall er bra: Som amerikaneren har uttrykt seg – be greedy when others are fearful, med andre ord se mulighetene børsfall skaper. Da får man sjansen til å komme gunstig inn i langsiktig gode investeringer.

Langsiktighet er nøkkelen til god avkastning: Å oppnå god avkastning over tid krever at man har et langt perspektiv og har tålmodighet til vente på at gode businesser leverer og får betalt gjennom en stigende aksjekurs. Investoren er her trolig det beste eksempelet som finnes på at langsiktighet er nøkkelen til god avkastning. 

Selv om jeg ikke anbefaler noen å kopiere Buffett i ett og alt, bør man la seg inspirere av rammeverket og noen av standpunktene hans. I en verden med mye støy og information overload er det kanskje enda viktigere enn noensinne å ha noen sunne grunntanker for investeringene sine. Da er tankesettet hans et godt utgangspunkt for de fleste av oss.