<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Anette Hjertø (42), seksjonsleder Absolutte Investeringer DNB

Traff til slutt: Etter 15 år i finans er Anette Hjertø ikke i tvil om at hun har havnet på rett sted. Foto: Stig B. Fiksdal
Jobb

Det aller viktigste jeg gjorde på videregående var et år som utvekslingsstudent på High School i Madison, hovedstaden i Wisconsin. Det var helt klart en omstilling å forlate familie og venner hjemme i Lofoten rett ut fra ungdomskolen, men det jeg lærte av det året ville jeg ikke vært foruten. Jeg kom til en god familie, som jeg fortsatt er nær, og fikk livsvarige vennskap.

Da jeg kom hjem, tok jeg ansvar for å blåse liv i den lokale avdelingen av utvekslingsorganisasjonen AFS, med oppfølging av utvekslingsstudenter og vertsfamilier. I tillegg var jeg aktiv i Unge Høyre, hvor jeg etter hvert ble nestleder i Nordland Unge Høyre. Og så gjorde jeg sikkert noen lekser også!

Falt for finans

Etter fullførte tre år på NHH meldte tvilen seg: Hvilket felt skulle jeg ta spesialisering i? Det var da jeg tok et halvårsstudium i filosofi og vurderte en master i København innen Filosofiens og økonomiens teorihistorie. Jeg var såpass usikker på om det i det hele tatt var mulig å få jobb med denne spennende, men ikke fullt så praktiske graden, at jeg bestemte meg for å ta et arbeidsår. Jeg hadde jobbet med regnskap i studietiden, og Visma plasserte meg i en økonomistilling hos en gasellebedrift med store voksesmerter. Faktisk så store at bedriften gikk konkurs noen måneder etter at jeg sluttet. Der lærte jeg mye om økonomistyring og ikke minst finansiering av virksomheter. Det siste syntes jeg var så spennende at jeg sa fra meg studieplassen i Køben og valgte å ta ren spesialisering i finans ved NHH. Mye tvil, men det viste seg å være det rette valget for meg. 15 år senere har jeg aldri sett meg tilbake; jeg kan ikke tenke meg noe mer spennende enn å jobbe med finans. Den perfekte kombinasjonen hvis man både er nysgjerrig på utviklingen av samfunnet vi lever i og liker å jobbe med tall.

For noen år siden hadde jeg en leder som sa til meg at det ikke var noe å utsette på meg faglig, men at han så at jeg virkelig glødet når jeg også fikk brukt andre sider ved meg selv. Med det i bakhodet har jeg både tatt noen initiativer for å få flere kvinner inn i den investeringsrelaterte delen av finansbransjen, tatt på meg et styreverv i Finansanalytikerforeningen og ikke minst gått inn i en lederstilling i DNB Asset Management.

Da jeg begynte på forvaltningssiden, hadde jeg nok litt flaks. Det var bestemt at kandidaten som fikk jobben skulle ha erfaring fra kredittforvaltning, og det hadde ikke jeg. Jeg tror jeg likevel ble valgt fordi jeg stakk hodet frem og fordi man ikke fant den ideelle eksterne kandidaten. Fint for meg, men i tillegg til flaks tror jeg det er lurt å være ærlig på ambisjonene sine og vise seg klar for ansvar.

Livslærdommer

Jeg har lært mye om fordommer og hvor bortkastet de er for et godt fungerende team og arbeidsmiljø. Både fordommer jeg har opplevd mot meg selv, som kvinne i et mannstungt miljø, men kanskje mest av alt fordommer jeg selv har hatt som har blitt gjort til skamme. Noen av dem jeg har endt opp med å lære mest av, har vært mennesker jeg først har vært fordomsfull mot. Så bortkastet!

CV

Arbeidserfaring:

2019–

DNB, seksjonsleder Absolutte Investeringer

2017–2019

DNB, porteføljeforvalter alle aktivaklasser

2008-2017

KLP, porteføljeforvalter renter

2005–2008

KLP, analytiker/analytiker renter

2005

Hitec Vision, prosjektmedarbeider

2003–2004

Brusletto Maskin

Utdannelse:

2013–2017

NHH, CEFA/MBA i finans

2008

NHH, Renteforvalterstudiet

2000–2005

NHH, siviløkonom

2003

CBS, Filosofiens og økonomiens teorihistorie

1998-2000

UiB

Sammenliknende politikk, arbeids og organisasjonspsykologi

1995–1998

Vestvågøy v.g.s.