<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Provosert av dårlige og dyre spareprodukter

I Gründerpraten denne uken blir vi bedre kjent med Blueberry Capital-gründer Marius Borthen (35), som startet fondet etter å ha blitt “voldsomt provosert” over hvor “dårlige og dyre” spareproduktene var før finanskrisen i 2008. 

Styrer selv: Gründer i Blueberry Capital, Marius Borthen, synes det er fantastisk å kunne styre arbeidsdagen sin selv. Foto: Privat
Jobb

I Kapitals nye nettspalte Gründerpraten ønsker vi å bli bedre kjent med Norges yrende gründermiljø.

Først ut er gründer og daglig leder i Blueberry Capital , Marius Borthen, som har ledet fondet i over ti år. 

Fondet ble startet på lesesalen på NHH med 2,1 millioner kroner av “friends, fools and family”, forteller gründeren, som figurerte på Kapitals liste over 40 under 40 i fjor.

– Jeg drev fondet uten å ta betalt i syv år ved siden av studier og jobb. Forvaltningskapitalen har nå nådd 190 millioner kroner. 

Les alle artiklene i serien Gründerpraten her.

Siden oppstart skal investorene ha fått over fem ganger investert kapital i avkastning, skyhøyt over Oslo Børs og andre aksjefond, ifølge Borthen. 

– 2021 har startet like bra som 2020 sluttet med pluss tretten prosent avkastning versus Oslo Børs med pluss ni prosent. Fondet har 106 investorer, og mange av investorene er topprangerte analytikere eller unge ledertalenter, sier 35-åringen.

Men det er ikke alle som kommer inn i det gode selskap. Fondet har nemlig vært stengt i ett år og har nå venteliste.

Foto: Privat

– Hvorfor ble du gründer?

– Jeg har alltid hatt lyst til å skape noe eget. Og så ble jeg voldsomt provosert over hvor dårlige og dyre spareproduktene som ble solgt til norske småsparere før finanskrisen var. Da tenkte jeg, dette må jeg klare å kunne gjøre fryktelig mye bedre på egen hånd.

– Hva er det beste med å være gründer?

– Det å kunne bruke kreativiteten sin og designe et produkt som er bedre enn det som er på markedet er dritmoro. Og så skal jeg ikke legge skjul på at det er fantastisk å kunne styre dagen sin selv. Vil jeg på den investordagen i Stockholm? Hvilke strategirapporter bør jeg nå lese? Eller hvilken sektoranalytiker bør jeg snakke med til uken?

– Hva har vært mest utfordrende på din gründerreise?

– Samtidig med at jeg sluttet som analytiker i Swedbank for å skalere opp Blueberry Capital, fikk jeg tilbud om å co-founde crowdlending-selskapet Fundingpartner. Jeg så på det som en unik mulighet med masse synergier mellom de to selskapene. Dog viste det seg, ikke overraskende, at de to neste årene kom til å bli preget av jobbing døgnet rundt. Over tid er ikke det bærekraftig, og mitt klare råd er at man må ha tid til å koble av, selv som gründer.

– Hva skiller din arbeidsdag fra å være en ansatt?

– Mange som bestemmer seg for å bli gründer går fra å være spesialist til å bli generalist. Det betyr at du må kunne håndtere absolutt alt som kommer inn av oppgaver. For min egen del består dette av alt fra regnskap til webdesign til lovverket om kapitalforvaltning, i tillegg til den daglige investeringsaktiviteten. Men nå skal vi utvide og ansette en knalldyktig CFO – så her er det bare for Kapitals lesere å søke.

Viktig studietid: Blueberry Capital-gründeren mener avgjørelsen om å begynne på Norges Handelshøyskole i Bergen var noe av det viktigste for hans suksess med fondet. – Når de samme folkene også dukker opp på aksjonærlisten i Blueberry Capital, er det vanvittig gøy. Foto: Privat

– Hva har vært det viktigste for din suksess?

– Avgjørelsen om å begynne på Norges Handelshøyskole i Bergen. Jeg tror aldri jeg har vært i et miljø med så mange inspirerende toppfolk som pusher hverandre fremover. Jeg hadde masse glede av det som student, men når de samme folkene også dukker opp på aksjonærlisten i Blueberry Capital er det vanvittig gøy.

– Hvordan er det å være gründer i Norge i dag, og hva kan politikerne gjøre for at det skal bli enda bedre å være gründer i Norge?

– Generelt er Norge et fantastisk sted å være gründer med det sikkerhetsnettet som er rundt oss. Av konkrete forslag skulle jeg gjerne sett en bedre opsjonsordning for ansatte, samt et bedre investeringsrammeverk for semi-profesjonelle investorer. Her går man glipp av masse verdiskapning for AS Norge.

– Hvilke fem råd vil du gi de som nå skal starte sin gründerreise?

1) Du må tørre å hoppe uti det. Det verste som kan skje er at du må søke en vanlig jobb igjen, sannsynligvis til en høyere lønn. Hva er da nedsiden?

2) Få minst to år med arbeidserfaring. Du knytter kontakter, får erfaring, samt skaffer masse kredibilitet.

3) Pass på kostnadene og bygg bedriften stein på stein. Det tar garantert lengre tid å skalere opp enn man tror. Alle startups får noen store nedturer underveis.

4) For hver person som er negativ til planene dine, så er det ti andre som heier ordentlig. Omgås dem. Det gir energi og motivasjon.

5) Kom deg inn i et startup-miljø. Det er mye mer motiverende å jobbe kveld og helger når andre også gjør det. Vi satt i StartupLab, og dette anbefaler jeg sterkt.

Forbilde: Nicolai Tangen, sjef for Norges Bank Investment Management, er Borthens gründerforbilde. Foto: NTB

– Hvem er ditt gründerforbilde og hvorfor?

– Når man selv har viet sitt liv til kapitalforvaltning, kan man ikke unngå å nevne Nicolai Tangen. Det er svært imponerende hva han har fått til med AKO Capital, men jeg synes det er like fascinerende at han var en av Europas beste analytikere i årene før. Det er åpenbart at det er endel synergier mellom de to rollene, men man skal ikke undervurdere at det også kreves to vidt forskjellige skill sets for å lykkes. Og til slutt er det superinspirerende at han stoppet kometkarrieren i et par år for å dyrke interessen med kunst, mat og sport. En herlig unorsk måte å gjøre det på.

– Hva skulle du gjerne spurt Tangen om hvis du hadde sjansen?

– Hva var de tre viktigste tingene du gjorde for å sikre AKO Capitals suksess i perioden før du lanserte fondet?

Kjenner du en spennende gründer vi burde ta en prat med?

Tips oss her!