<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

– Jeg opplever egentlig ikke nedturer

Henrik Badin i Vow, som nylig ble kåret til “Norges fremste vekstskaper 2020” av EY Norge, trives best når han kan være med og “påvirke og løse store miljømessige utfordringer for noen av verdens fremste virksomheter”.

Miljømann: Henrik Badin er gründer og toppsjef i miljøteknologiselskapet Vow, som utvikler og leverer teknologi som forhindrer forurensing, gjenvinner verdifulle ressurser, og omdanner avfall til klimanøytral energi. Foto: CF-Wesenberg
Jobb

I Kapitals nye nettspalte Gründerpraten ønsker vi å bli bedre kjent med Norges yrende gründermiljø.

Tredje mann ut er Henrik Badin i miljøteknologiselskapet Vow som gikk helt til topps i Ernst & Youngs "Entrepreneur Of The Year 2020" tirsdag ettermiddag.

Av 3.900 kandidater som oppfylte kriteriene om over 20 ansatte, 20 millioner kroner i omsetning og 20 prosent vekst de siste to årene stod det 12 kandidater igjen i finalen. Og det var Badin som gikk seirende ut og som skal delta videre i EYs internasjonale finale senere i år.

Les alle artiklene i serien Gründerpraten her.

– Dette er en pris som jeg føler jeg deler med alle mine kolleger i Vow, med våre kunder som vil ha vår hjelp til å bli mer klima- og miljøvennlige, og til våre aksjonærer og andre som støtter opp om vår virksomhet, sier Badin i forbindelse med kåringen.

Henrik Badin i Vow ASA Foto: CF-Wesenberg

Miljøteknologiselskapet Vow med Henrik Badin i spissen utvikler og leverer teknologi som forhindrer forurensing, gjenvinner verdifulle ressurser, og omdanner avfall til klimanøytral energi.

Selskapet, som allerede har en ledende posisjon innen cruise, ekspanderer nå mot flere landbaserte markeder for materialgjenvinning og industriell avkarbonisering.

“Vinneren har omgjort visjoner og personlig engasjement til en innovativ virksomhet med bred internasjonal tilstedeværelse. Med sine verdensledende miljøteknologiske løsninger bidrar de sterkt til det grønne skiftet gjennom økt materialgjenvinning og redusert forurensning. Vinneren viser god evne til å være i forkant med ny teknologi, se nye muligheter for bruk av teknologien og samtidig posisjonere virksomheten for videre vekst,” heter det i juryens begrunnelse.

Badin er sivilingeniør og har blant annet spesialisert seg innen vannverk og avløpsrensing. Det har bidratt til at han nå både er mangemillionær og toppsjef i et av de mest vellykkede selskapene på Oslo Børs de siste årene.

– Hvorfor ble du gründer?

– Litt tilfeldigheter. Jeg startet som lønnsmottager, som ansatt, men har vel alltid hatt ambisjoner, og søkt ansvar. I 2001 ble jeg ansatt i Scanship, det selskapet som senere la grunnlaget for Vow. Her overtok jeg ledelsen av selskapet i 2006. Jeg ble vel egentlig gründer først i 2008, da jeg sammen kolleger overtok som eier av selskapet.

– Hva er det beste med å være gründer?

– Gleden ved å være med og skape, og i mitt tilfelle, samtidig være med på å påvirke og løse store miljømessige utfordringer for noen av verdens fremste virksomheter. Det at vi med norskutviklet miljøteknologi har skapt en markedsledende posisjon i cruise-industrien, og nå har store kunder i landbaserte industrier ved bordet som kan muliggjøre tilsvarende utvikling, er utrolig motiverende og spennende.

Det blir en lidenskap å hele tiden jakte på gode teknologiske og lønnsomme løsninger, drive innovasjon, og sammen med kundene og gode kolleger implementere og sette det ut i live. Det er noe helt spesielt å være med på å sette avtrykk, og skape industriell historie.

Henrik Badin i Vow ASA Foto: CF-Wesenberg

– Hva har vært mest utfordrende på din gründerreise?

– Jeg opplever egentlig ikke nedturer. For meg er ethvert problem til for å løses, og når du har løst det, blir det en skikkelig opptur. Det er alltid gøy å vinne en kontrakt, men det kan være mer tilfredsstillende, samlende og styrkende å løse et problem sammen med et godt team. Men du må være skrudd sammen med en god andel optimisme, realisme, og like å løpe fort.

– Hva skiller din arbeidsdag fra å være en ansatt?

– Etter hvert har jo rollen endret seg ganske mye. Nå leder jeg en stor virksomhet med over 150 ansatte i fire land. Jeg er nå både kollega, sjef og gründer i løpet av en dag. Og i tillegg må jeg ivareta de som er investert med oss og kapitalmarkedet for øvrig. En fantastisk kombinasjon som jeg drives av.

– Hva har vært det viktigste for deres suksess?

– Det at vi har klart å skape en vinnende kultur, at vi har evnet å tiltrekke oss kompetanse og mennesker med skaperevne, at vi har våget å satse på innovasjon, at vi aldri har gitt oss på tørre møkka som det heter, at vi har hatt stort fokus på gjennomføringsevne, at vi har tatt ansvar, og at vi alltid, uavhengig av tid og sted, har vært der for våre kunder. Vi er et godt team, vi har kunder som utfordrer oss og gjør oss gode, og vi står samlet når det gjelder. Vi har blitt et fantastisk lag.

Henrik Badin i Vow ASA Foto: CF-Wesenberg

– Hvordan er det å være gründer i Norge i dag og hva kan politikerne gjøre for at det skal bli enda bedre å være gründer i Norge?

– Jeg tror den norske folkesjela liker gründeren, men jeg skulle likt å se at vi hadde hatt et skattesystem som gjorde det litt lettere å være gründer i Norge. Når gründeren lykkes, skapes verdier som beskattes så hardt at mange gründere ikke har råd til å fortsette å eie. De må selge, og altfor ofte er det utlendinger som kjøper. Det er nok mange politikere som ikke ser forskjellen mellom det å eie en bedrift, og slik sett sitte på store verdier i form av aksjer, og det å ha tilgjengelig likviditet for å betale skatt. Dagens skattesystem vil i ytterste konsekvens fremtvinge nedsalg eller utbytter som ikke alltid er til det beste for selskapet.

Forbilde: Sir Richard Branson, grunnlegger av Virgin-konsernet, er en av Badins gründerforbilder. Badin skulle gjerne spurt Branson om hvordan han klarer å smitte så mange mennesker med sin egen lidenskap. Foto: Bloomberg

– Hvilke fem råd vil du gi de som nå skal starte sin gründerreise?

1. Ikke ha et for romantisk forhold til egen teknologi. Du må alltid lete etter hvordan du kan skape mest mulig verdi for kundene. Det vil si at det er hva du skal løse som må stå i fokus.

2. Vær flink til å se mulighetene og ikke være så opptatt av begrensninger. Og tenk stort. Ha en positiv innstilling, men ikke ignorer problemer som oppstår underveis. Man må våge å satse, og aldri gi opp.

3. Det er ingenting som heter at du har en vanskelig kunde. Du kan ikke løpe fra problemene. Det du har lovet å levere, må du levere.

4. Ansett folk som er flinkere enn deg. Finn de som løper fortere enn deg. La folk få muligheten til å ta ansvar, gi folk tillit. Jo flere som tar ansvar, jo bedre. En god gründer er ikke egenrådig.

5. Skap engasjement rundt det som er selskapets overordnede mål, visjon og misjon, og bygg kultur som skaper samhørighet, identitet og stolthet. Vær alltid tilgjengelig, og det kommer selvsagt med en pris: 24/7/365 er krevende for alle rundt deg. Det er derfor viktig at dine nærmeste, livspartnere og barn, får være med i dine oppturer, og ta del i dine utfordringer.

– Hvem er ditt gründerforbilde, og hva skulle du gjerne spurt vedkommende om hvis du hadde sjansen?

– Jeg har flere. Knut Kloster. Han var pioneren som skapte den moderne cruiseindustrien og bidro dermed til å løfte norsk teknologi, norske leverandørbedrifter og norske sjømenn. Han var også genuint interessert i miljø. Jeg ville gjerne hørt ham snakke om hvordan han kom i gang, hvilke utfordringer han møtte og hvordan han løste dem.

Sir Richard Branson: Hans evne til å skape engasjement rundt et merkenavn, og skape en kultur som folk er stolte av å være en del av. Jeg skulle gjerne spurt ham om hvordan han klarer å favne så bredt og nå så langt ut, og hvordan han klarer å smitte så mange mennesker med sin egen lidenskap.

Kjenner du en spennende gründer vi burde ta en prat med?

Tips oss her!