<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

– Det er som forskning, bare i et ekstremt høyt tempo

I Gründerpraten denne uken blir vi bedre kjent med Shoreline-gründer Ole-Erik Vestøl Endrerudsom. Siden oppstart i 2015 har selskapet ekspandert til flere land, og det leverer nå til flere av de største energiselskapene. 

Fra olje til vind: Ole-Erik Vestøl Endrerud, som nådde opp på Kapitals liste over 40 under 40 i fjor, har tidligere jobbet i oljebransjen og har både Aker Solutions, NOV og Equinor på CVen. Foto: LinkedIn
Jobb

I Kapitals nye nettspalte Gründerpraten ønsker vi å bli bedre kjent med Norges yrende gründermiljø.

Fjerde mann ut er Ole-Erik Vestøl Endrerud , gründer og daglig leder i Shoreline, en global leverandør av skybasert software til vindbransjen. 

Siden oppstart i 2015 har selskapet ekspandert til flere land, og det leverer nå til flere av de største energiselskapene.

32-åringen, som nådde opp på Kapitals liste over 40 under 40 i fjor, har to mastergrader fra Universitetet i Stavanger, en innen industriell teknologi og driftsledelse og en innen marin teknologi. Vestøl Endrerud har tidligere jobbet i oljebransjen og har både Aker Solutions, NOV og Equinor på CVen.

I 2012 skiftet han fokus til fornybar energi, da han som 24-åring startet på en doktorgradsutdannelse. Det ga liv til Shoreline noen år senere.

Enormt nettverk: Ole-Erik Vestøl Endrerud, gründer i Shoreline, tror det at han fikk med seg en medgründer med et “enormt nettverk i markedet” bidro til suksessen selskapet har hatt så langt. – Dog skal man ikke undervurdere timing og en evne til å lytte utelukkende til kundene for å utvikle de riktige løsningene, sier han. Foto: Privat

– Hvorfor ble du gründer?

– Det var faktisk mer en tilfeldighet enn et bevisst valg. Jeg startet på en karriere innen olje og gass, men etter noen år var ikke corporate-livet noe for meg. Derfor hoppet jeg på en doktorgrad innen havvind. Forskningen var så relevant for industrien at Shoreline ble til basert på stor interesse for produktet. Derfra vokste gründeren i meg, og jeg har siden blitt mer og mer oppslukt i hvordan man bygger hurtigvoksende selskaper.

– Hva er det beste med å være gründer?

– Mange vil kanskje si friheten, men for meg er det at man former en fremtid. Det finnes ingen svar, men enorme mengder spørsmål man må finne frem til så raskt som mulig. På mange måter er det som forskning, bare i et ekstremt høyt tempo.

– Hva har vært mest utfordrende på din gründerreise?

– Uten tvil å bygge et team av mennesker som kan yte maksimalt under ekstremt press. Markedet, investorer og kolleger krever enorme oppofrelser og ikke minst hardt arbeid for å lykkes, og det er rett og slett ikke noe alle har i seg. Spesielt det å leve i usikkerheten – om man tar de rette valgene hver gang – er vanskelig for et gründerselskap. Og det er rett og slett ikke enkelt å bygge en solid kultur og trygghet for at alle skal tørre å ta beslutninger, og av og til feile.

– Hva skiller din arbeidsdag fra å være en ansatt?

– Jeg prøver å gi alle ansvar og frihet til å ta egne valg til det beste for selskapet, og på den måten skal det ikke være så mye forskjell på en gründer og en ansatt i et raskt voksende selskap. Men ansvaret hviler på deg som gründer, og det skal man ta for å skape trygghet blant de som deler reisen med deg.

Forbilde: Tesla-topp Elon Musk er Shoreline-gründerens forbilde. – Det å lede med en klar visjon, samt ha evnen til å formidle, skaper et helt unikt engasjement og en sterk stamme, sier Vestøl Endrerud. Foto: Aly Song/Reuters

– Hva har vært det viktigste for din suksess?

– Jeg fikk med meg en medgründer med et enormt nettverk i markedet. Det, sammen med en unik og moden teknologi, har vært en suksess. Dog skal man ikke undervurdere timing og en evne til å lytte utelukkende til kundene for å utvikle de riktige løsningene.

– Hvordan er det å være gründer i Norge i dag, og hva kan politikerne gjøre for at det skal bli enda bedre å være gründer i Norge?

– Utfordringen er nok rekruttering. Det å få de beste hodene til å bli med på laget er vanskelig i stor konkurranse med etablerte bedrifter og andre spennende vekstselskaper internasjonalt. I Norge kan man ikke konkurrere på lønn eller “perks” med de etablerte, og en fleksibel hverdag begynner å bli ganske normalt. Men det som kan være med på å få med seg folk er at de får ta del i reisen som eiere. Derfor er opsjonsordningen viktig, og i dag er den dessverre ikke noe man kan bruke i Norge. Men om man kan endre den, slik flere i startup-miljøet har presset på for, kan vi kanskje se en signifikant forbedring.

– Hvilke fem råd vil du gi de som nå skal starte sin gründerreise?

– Bygg solid fra dag én selv om man skal bygge fort og få ut MBPs (minste brukbare produkt) raskt. Hvis ikke blir det så mye å ta inn igjen etter hvert som du lykkes. Sett sammen et lederteam som er bredt nok, og med et tydelig mandat. Hent nok penger når du først henter penger for å slippe å seigpine selskapet. Start alltid med kunden; får man ingen til å betale penger for de tidligste versjonene, er det vanskelig å få validert at produktet vil selge. Bruk all tiden ute hos kunder og brukere, da sørger du for å alltid gjøre de riktige tingene først.

– Hvem er ditt gründerforbilde og hvorfor?

– Elon Musk og Barack Obama er mine store forbilder. Det å ta beslutninger ut fra “first principles”, og ikke tenke på konvensjonell visdom er helt essensielt. Det å lede med en klar visjon, samt ha evnen til å formidle, skaper et helt unikt engasjement og en sterk stamme.

– Hva skulle du gjerne spurt dem om hvis du hadde sjansen?

– Jeg ville spurt dem om hvordan de tror verden ser ut om 30 år.