<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

– La selskapene vokse, og høst fruktene senere

I Gründerpraten denne uken blir vi bedre kjent med gründer i Self Storage Group, Fabian Søbak. Han mener politikerne ikke må “straffe” selskaper som klarer å skape lønnsom vekst og arbeidsplasser for tidlig i form av skatt på arbeidende kapital. 

Ung på børs: Fabian Søbak, gründer og konsernsjef i Self Storage Group, er en vaskeekte gründer som startet egen virksomhet allerede som 17-åring. I en alder av 35 år er han blant de yngste konsernsjefene på Oslo Børs. Foto: Self Storage Group
Jobb

I Kapitals nye nettspalte Gründerpraten ønsker vi å bli bedre kjent med Norges yrende gründermiljø.

Nestemann ut er Fabian Søbak, gründer og konsernsjef i Self Storage Group, et børsnotert selskap som er ledende innenfor utleie av lager.

Selskapets inntekter på 76,7 millioner kroner i første kvartal i år var “all-time high” for fjerde kvartal på rad, meldte Finansavisen i mai.

Fabian er en vaskeekte gründer som startet egen virksomhet allerede som 17-åring og bygde deretter stein på stein. I en alder av 35 år er han blant de yngste konsernsjefene på Oslo Børs.

Søbak har vært konsernsjef i Self Storage Group siden 2017.

– Hvorfor ble du gründer?

– Jeg har alltid hatt stor glede av å jobbe og bygge verdier. Min far har “alltid” vært gründer, og min interesse for å drive virksomhet startet tidlig. Han har åpenbart hatt en stor påvirkning. Jeg startet min første virksomhet da jeg var 17 år, og da jeg etter et par år klarte å bygge opp egenkapital som jeg kunne reinvestere, var jeg raskt bitt av basillen.

– Hva er det beste med å være gründer?

– Jeg har stor glede av å realisere prosjektet og lære nye ting. Som gründer får man virkelig muligheten til å utfordre seg selv innen mange ulike felt. Etter hvert som vi har bygget en større organisasjon, har jeg også vært så heldig at jeg har fått jobbe sammen med mange dyktige kolleger, der alle drar i samme retning for å skape gode resultater. Det er utrolig givende.

Lærer mye: Fabian Søbak, gründer og konsernsjef i Self Storage Group, synes det beste med å være gründer er å realisere prosjekter og lære nye ting. – Som gründer får man virkelig muligheten til å utfordre seg selv innen mange ulike felt, sier han. Foto: Self Storage Group

– Hva har vært mest utfordrende på din gründerreise?

– Det er hele tiden nye typer utfordringer som dukker opp, og som skal løses. Det er nettopp de nye utfordringene som gjør at man hele tiden lærer noe nytt, og gir mulighet til å skape fremgang. Den største nedturen må nok være tillitsbrudd. I næringsvirksomhet er man avhengig av skriftlige kontrakter, men også gode relasjoner som er bygget på tillit. Dessverre er det kun den skriftlige kontrakten som gir 100 prosent garanti. For å trekke frem en bestemt utfordring for øvrig vil jeg nevne organisasjonsbygging. For et selskap i vekst der vi også har kjøpt opp flere selskaper, har det vært viktig å bygge en organisasjon med komplementær kompetanse. Dette er en kontinuerlig utfordring som krever mye oppmerksomhet, og jeg er veldig stolt over den organisasjonen vi har bygget i Self Storage Group.

– Hva skiller din arbeidsdag fra å være en ansatt?

– Jeg er i stor grad høyt og lavt, og det blir naturlig nok lange arbeidsdager. I dag leder jeg et børsnotert selskap med over 80 ansatte i tre land. Samtidig er det viktig for meg å være hands-on på de viktige prosjektene vi jobber med til enhver tid.

Self Storage Group

  • Tilbyr minilagre til privatpersoner og bedrifter. 
  • OK Minilager ble etablert av far og sønn Fabian og Gustav Søbak i 2009.
  • Fikk nåværende selskapsform etter oppkjøpet av City Self Storage i 2016.
  • Adm. direktør er Fabian Søbak.
  • Centerbridge Partners kjøpte seg inn og ble hovedeier i januar 2020, da Øystein Stray Spetalen solgte seg ut.
Finansavisen

– Hva har vært det viktigste for deres suksess?

– Jeg startet opp sammen med min far, og i starten var nok det viktigste at min far og jeg hadde utfyllende erfaring og kunnskap. Minilager er en kombinasjon av eiendom og drift; min far hadde mange års erfaring med eiendom, mens jeg hadde stor interesse for det driftsmessige med et godt IT-system og markedsføring. Etter hvert som selskapet har vokst, har skalerbarheten vært helt avgjørende for vår suksess. Vi startet tidlig med selvbetjening og digitale løsninger, og vi har klart å bygge viktige skalafordeler over tid.

– Hvordan er det å være gründer i Norge i dag, og hva kan politikerne gjøre for at det skal bli enda bedre å være gründer i Norge?

– Jeg har inntrykk av at det er mange gode offentlige initiativer rettet mot gründere i dag. Det er også veldig mange spennende selskaper som starter opp. Politikerne bør sørge for bedre rammevilkår for de selskapene som faktisk klarer å skape lønnsom vekst og arbeidsplasser. Disse selskapene og gründerne bør ikke “straffes” for tidlig i form av skatt på arbeidende kapital. La selskapene vokse, og høst fruktene senere. Da vil fruktene være mye større.

Forbilde: Tidligere Starbucks-sjef Howard Schultz er Fabian Søbaks gründerforbilde, blant annet fordi han “benyttet sin posisjon til å kommunisere viktige politiske meninger i USA knyttet til klimaendringer, våpenkontroll og homofiles rettigheter”. Foto: Ted S. Warren/NTB

– Hvilke fem råd vil du gi de som nå skal starte sin gründerreise?

  1. Ikke vær redd for å prøve ut en ny idé i markedet. Dersom man overanalyserer, kan det fort ende opp med at man ikke får kommet videre. Å teste ut en idé eller et konsept direkte i markedet vil alltid være den beste markedsundersøkelsen.
  2. En av de viktigste investeringene vil være dine ansatte. Sett av tilstrekkelig med tid i rekrutteringsprosessene og hent om mulig inn ekstern bistand i forbindelse med rekruttering. Feilansettelser er noe av det dyreste du kan oppleve.
  3. Sørg for å delegere arbeid så snart du har råd til å ansette flere. Du må ikke selv bli en flaskehals for vekst og skalering.
  4. Bruk tid på å gjøre dine medarbeidere gode. Sørg for at de har trygghet og frihet til å utføre sine oppgaver på en best mulig måte.
  5. Ikke kast deg over for mange prosjekter på en gang. Som gründer vil det alltid være 1.000 ting du ønsker skal gjøres bedre. Dersom du gaper over for mye samtidig vil det være vanskelig å sikre kvalitet og fremdrift. Prioriter istedenfor noen bestemte prosjekter som du implementerer før du går videre på nye prosjekter.

– Hvem er ditt gründerforbilde og hvorfor?

– Grunnleggeren av Starbucks, Howard Schultz, er et flott forbilde. Da han startet Starbucks i Seattle på 80-tallet, var det få amerikanere som visste hva cappuccino var. I dag har Starbucks over 30.000 kaffebarer over hele verden. Schultz bygget en sterk kultur i Starbucks, der medarbeidere og leverandører (kaffebønder) ble tatt vare på en bedre måte enn hos selskaper som Starbucks gjerne kan sammenlignes med. Schultz har også benyttet sin posisjon til å kommunisere viktige politiske meninger i USA knyttet til klimaendringer, våpenkontroll og homofiles rettigheter.

– Hva skulle du gjerne spurt vedkommende om hvis du hadde sjansen?

– Du har bygget et selskap med en sterk kultur. Hva har vært dine viktigste suksessfaktorer for å ta vare på disse verdiene når selskapet har vokst til å bli et verdensomspennende selskap med flere hundre tusen medarbeidere?

Kjenner du en spennende gründer vi burde ta en prat med?

Tips oss her!