<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

– Alt dreier seg om gjennomføringsevne

Annema Refsnes oppfordrer gründerspirer til å snakke åpent om sine ideer, da de “sjelden blir stjålet, og er lite verdt”.

Gründerfamilie: Naardic-gründer Annema Refsnes har vokst opp i en familie med gründere. I tillegg er hennes mann Arnulf “en gründer-sjel det er umulig å ikke bli inspirert av”, mener hun.  Foto: Naardic
Jobb

I Kapitals nye nettspalte Gründerpraten ønsker vi å bli bedre kjent med Norges yrende gründermiljø.

Neste kvinne ut er Annema Refsnes, gründer i Naardic, Norges største online treningsstudio. Refsnes startet konseptet sammen med ektemannen Arnulf, som også grunnla Brødboksen – en tidligere konkurrent av Morgenlevering – som la ned i 2018.

Annema Refsnes var tett på da ektemannen gjorde stor suksess og tilsvarende gikk i bakken med hjemmeleveringstjenesten, og ekteparet har tidligere snakket om hvordan Naardic er deres comeback. 

Med på laget har de Yngvar Andersen, en av Norges største treningsprofiler, samt Ole Petter Hjelle, som er lege, hjerneforsker og bestselgende forfatter.

God timing

Selskapet Naardic hentet penger i fjor høst og traff godt med timingen, ettersom mange for alvor oppdaget onlinetrening som følge av stengte treningssentre under coronapandemien. Fra nettplattformen avholdes det nå treningstimer verden over.

Ambisjonen er å vokse kraftig, og målet er å nå en omsetning på 100 millioner i løpet av noen år.

– Hvorfor ble du gründer?

– Jeg har vokst opp i en familie med gründere, og har alltid sett opp til mine foreldre, som skapte en arbeidsplass for seg og mange ansatte. Mannen min Arnulf er i tillegg en gründer-sjel, og det er umulig å ikke bli inspirert av ham. Jeg så det var et marked for å gjøre trening annerledes og bedre ved hjelp av teknologi, og det var fristende å prøve å få til det.

God timing: Selskapet Naardic hentet penger i fjor høst og traff godt med timingen med tanke på hvordan mange som for alvor oppdaget onlinetrening som følge av stengte treningssentre. Ambisjonene er å ha en omsetning på 100 millioner i løpet av noen år. Foto: Naardic

Mye jobb

– Hva er det beste med å være gründer?

– Det beste må være å se at alle ideene og tankene tar form, vokser og blir skikkelig bra. Og om jeg lykkes, så ligger det også en stor økonomisk gevinst i det.

– Hva har vært mest utfordrende på din gründerreise?

– Vi var begge litt usikre på hvordan det ville være å jobbe så tett på hverandre, mannen min og jeg, men det går utrolig bra. Vi utfyller hverandre og er gode på ulike ting. Det er mye jobb, men vi har foreløpig ikke møtt på noen stor nedtur ennå.

– Hva skiller din arbeidsdag fra å være en ansatt?

– Jeg har vært min egen “sjef” de siste 11 årene, så jeg husker ikke helt hvordan det var å være ansatt. Jeg vil tro at det er lettere å ta helt fri i helger og ferier om en er ansatt.

Tech-fokus

– Hva har vært det viktigste for deres suksess?

– Det er nok hele teamet bak Naardic. Vi er like mye et teknologiselskap som et treningsselskap. Derfor er jeg utrolig glad for at vi har et såpass sterkt tech-team. Ikke minst at vi fikk med oss Yngvar Andersen og Ole Petter Hjelle på gründer-teamet og alle de dyktige trenerne som hver dag leverer fantastiske timer på plattformen vår.

– Hvordan er det å være gründer i Norge i dag, og hva kan politikerne gjøre for at det skal bli enda bedre å være gründer i Norge?

– Norge er et fantastisk land for gründere, på grunn av det økonomiske sikkerhetsnettet som gjør det mulig for mange å ta risiko med egen arbeidsplass. Norge ligger også langt fremme på digitalisering av banktjenester og offentlige tjenester. Tilgangen på kapital kunne selvfølgelig vært enda bedre, men det opplever vi ikke som en stor utfordring. De nye opsjonsreglene er også et stort skritt i riktig retning.

Lagbygger: Annema Refsnes deler sine beste råd for å lykkes som gründer. Det første er å alliere seg med folk som er flinkere enn en selv. Foto: Naardic

Fem gode råd

– Hvilke fem råd vil du gi til dem som nå skal starte sin gründerreise?

1. Allier deg med folk som er flinkere enn deg på alle områder. Der har jeg vært god!

2. Få et bredt sammensatt team.

3. Ikke vær redd for å snakke om ideen med de du møter og kjenner. Ideer blir sjelden stjålet, og er lite verdt. Alt dreier seg til slutt om gjennomføringsevne.

4. Husk at det å være gründer krever familiens støtte. Det er mye mer krevende enn å ha en vanlig jobb, og det må alle være innforstått med.

5. Før du setter i gang et gründerprosjekt, bør du kanskje tenke over om du ønsker å jobbe så mye som det ofte kreves. Det er alltid noe mer jobb du kan gjøre, men faren er også at du fort kan bli utbrent om du ikke tvinger deg selv til litt pause. Her er det viktig å finne balansen og være ærlig med seg selv. Hvor mye ønsker jeg dette?

– Hvem er ditt gründerforbilde og hvorfor?

– Jeg har hørt mye på en podcast som heter “How I built this with Guy Raz” der gründere intervjues om sine suksesshistorier. Dette har inspirert meg enormt. Ofte kan det handle om flaks, om penger eller om å få backing av de rette personene. Men aller mest handler det om hardt arbeid over tid og troen på eget prosjekt eller produkt. Jeg inspireres av alle som skaper og tør å feile!

Kjenner du en spennende gründer vi burde ta en prat med?  Tips oss her!