<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

– Norge er langt bak Sverige, og milevis bak England

I Gründerpraten denne uken møter vi gründer i crowdfunding-selskapet Kameo, Sebastian M. Harung, som mener det er god timing å satse på Oslo og Norge som en fremtidig finansiell hub nå som NBIM flytter deler av sin forvaltning hjem.

Lar folket finansiere: Sebastian M. Harung står bak crowdfundingtjenesten Kameo.  Foto: Kameo
Jobb

I Kapitals nettspalte Gründerpraten blir vi bedre kjent med Norges yrende gründermiljø. 

Neste gründer ut er Sebastian M. Harung som står bak det skandinaviske crowdfundingselskapet Kameo.

Harung hadde som mål å demokratisere finansmarkedet. Gjennom Kameo kan privatpersoner og bedrifter investere direkte i lån til eiendomsprosjekter og bedrifter i vekst. Eiendomsutviklere og småbedrifter kan på sin side gjennomføre flere prosjekter eller investere i andre eiendeler og tiltak som gir økt vekst.

En milliard i utlån

I 2014 sa Harung opp jobben i DNB Markets, solgte leiligheten og flyttet til Stockholm for å gi liv til lånebasert crowdfunding i Skandinavia. Sammen med Helge Lunde og Bjørn Braaten grunnla han Kameo, først i Sverige, og deretter i Norge og Danmark.

Kameo fikk konsesjon som betalingsforetak fra det danske Finanstilsynet i 2016, og opererer i Norge og Sverige gjennom filialer. Foretaket eies av ansatte, styret og et knippe engleinvestorer. ABG Sundal Collier ble i 2019 hovedaksjonær og strategisk partner.

Ved utgangen av 2020 nådde Kameo en milliard kroner i utlån. Totalt er det ca. 25.000 investorer som får gjennomsnittlig avkastning på 9,2 prosent, med ingen kredittap, ifølge selskapet selv.

– Hvorfor ble du gründer?

– I utgangspunktet hadde jeg lyst til å skape noe, være med på å utvikle noe jeg trodde på, og som kunne være med å skape en forskjell. Etter å ha jobbet i DNB hadde jeg lyst til å være med og skape en modell som passet for alle, og så leste jeg om konseptet crowdfunding i The Economist. Da tenkte jeg at jeg måtte prøve det i Skandinavia. Tidligere hadde jeg hoppet av en karriere som fotballspiller, og har angret på det siden. Da jeg tok sjansen med Kameo, som var noe nytt, var jeg fast besluttet på at jeg ikke skulle hoppe av eller gi meg.

Team Kameo: Kameo-gründer Sebastian M. Harung (fra høyre), Jesper M. Johansen (daglig leder i Danmark), Linn Hoel Ringvoll (daglig leder i Norge og juridisk direktør) og Fredrik Källgren (daglig leder i Sverige). Foto: Kameo

– Hva er det beste med å være gründer?

– Å jobbe med noe man liker godt, og at man står fritt til å ta valg som er til det beste for kolleger, kunder – og samfunnet. Samtidig som man er med på å skape noe som kanskje kommer til å bestå i mange år, også etter at jeg er ferdig levd.

Vi ringer ikke kunden, de ringer oss om de har spørsmål.
Sebastian Harung, Kameo

– Hva har vært mest utfordrende på din gründerreise?

– Det har variert ettersom selskapet har utviklet seg. Vi har hatt regulatoriske utfordringer, som jeg har opplevd som urettferdige fordi vi faktisk er med på å forandre finansmarkedet på en positiv måte. Tenk bare på alle meglere og selgere som før aktivt har ringt opp kunder med aggressive salgsstrategier, og så tatt store kurtasjer for salget. Hos oss investerer alle helt gratis, når det passer for dem. Vi ringer ikke kunden, de ringer oss om de har spørsmål. Ellers var det i starten krevende å få inn kapital og å bygge riktig team. Personlig har det vært krevende å ofre tid med venner, familie og ikke minst all pendling som har vært nødvendig for meg for å få Kameo til å bli et skandinavisk selskap. De største nedturene har vært knyttet til det regulatoriske, samt de ytterst få gangene vi har hatt default-situasjoner som har kunnet påføre investorene tap. Men også når noen i teamet har sluttet, som jeg virkelig ikke skulle ønske måtte slutte, for eksempel av familiegrunner.

– Hva skiller din arbeidsdag fra å være en ansatt?

– Stor grad av frihet, massevis av følt og faktisk ansvar, og takknemlighet til alle kolleger. Dessuten er jeg stolt og glad over hva vi får til. Men det er aldri mulig å ikke tenke på jobben. Mange ansatte har det nok på samme måten, men for meg er det nok mest det som føles annerledes.

Alt er smått og lokalt, versus nordisk, europeisk eller globalt.
Sebastian Harung, Kameo

– Hva har vært det viktigste for deres suksess?

– Støtte fra venner, familie, kolleger og aksjonærene våre har vært avgjørende for suksessen vi har hatt. Dessuten tror jeg vi har hatt litt flaks når det gjelder timing – ideen og konseptet passer godt i tiden. Blant annet med tanke på lave renter på bankkontoen for investorene, teknologisk innovasjon og stadig økte krav til bankene gjør at det har vært økende behov for alternativer. Når det gjelder meg personlig, er det utholdenhet.

– Hvordan er det å være gründer i Norge i dag, og hva kan politikerne gjøre for at det skal bli enda bedre å være gründer i Norge?

– Norge er langt bak Sverige, og milevis bak England, som er de ledende gründerlandene innenfor vår sektor. Alt er smått og lokalt, versus nordisk, europeisk eller globalt. I Sverige er det mange tidligere gründere som investerer i 10–15 nye startups. På den måten vokser det opp nye initiativer hele tiden. Men vi har jo i Norge lenge vært ledende innenfor finansiering og forsikring av shipping. Med tanke på at NBIM flytter deler av sin forvaltning hjem, er det nå kanskje en god timing å satse på Oslo og Norge som en fremtidig finansiell hub – med søkelys på transparens, effektivitet, rettferdighet og bærekraft. Imponerende smøreturer og lunsjer med fete bankfolk som tar skyhøy kurtasje er ikke fremtiden innenfor finans. Om norske politikere våkner, kan de bidra til å skape et verdensledende miljø innenfor finansiering av fornybare prosjekter og bærekraftig forvaltning. Noe av det viktigste de må gjøre er å forbedre rammeverket, ved å forenkle lovene og legge til rette for at private aktører skal kunne etablere seg her. Samt optimalisere skattemodellen for å gi bedre incentiver til blant annet investeringer i start-ups og bærekraftige prosjekter.

Forbilder: Gründerne av vaksineselskapet BioNTech, Ozlem Tureci og hennes mann Ugur Sahin, er blant de Sebastian Harung ser opp til. Foto: Odd Andersen/AP/NTB

– Hvilke fem råd vil du gi de som nå skal starte sin gründerreise?

– Jeg anbefaler alltid å starte, og kaste seg ut i det. Jeg tror ikke det blir bra om man bare prøver halvveis. Det er også bedre å være flere sammen når man starter noe, gjerne med ulik kompetanse og bakgrunn. Om man får sjansen, er det smart å ta inn mer penger enn man tror er nødvendig. Det fjerde rådet får bli å ikke gi opp, men brette opp ermene når man møter motstand – for motstanden hører med. Til slutt vil jeg si at det er viktig å passe på å nyte når det går bra. Det har jeg sett at til og med Warren Buffett gjør. Han feiret med dispenser-cola på kontoret. Andre liker å feire på andre måter. Uansett er det viktig å feire.

Det er viktig å passe på å nyte når det går bra. Det har jeg sett at til og med Warren Buffett gjør. Han feiret med dispenser-cola på kontoret.
Sebastian M. Harung

– Hvem er gründerforbildet ditt?

– Jeg har mange forbilder jeg ser opp til, og de fleste er ikke akkurat typiske gründere. Den siste tiden har jeg lest endel om ekteparet Sahin og Tureci bak BioNTech. De utviklet vaksinen mot Covid-19, og gikk i partnerskap med Pfizer for å masseprodusere den. Jeg digger historien om at de etter bryllupsfesten gikk tilbake til laboratoriet for å forske videre.

– Hva skulle du gjerne spurt dem om hvis du hadde sjansen?

– Kanskje hvordan i h… de klarte det?

Kjenner du en spennende gründer vi burde ta en prat med?

Tips oss her!