<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

ABG-sjefen: – Vi valgte en aggressiv coronastrategi

Mens utallige bedrifter lå nede for telling, investorene skalv, og milliarder av mennesker satt hjemme i corona-karantene, var ABG Sundal Colliers managing partner i full sving med verdens eneste børsnotering.

Aggresiv coronastrategi: – Vi hadde valget mellom å legge oss ned og håpe det gikk over, eller å gi gass. Vi valgte det siste, forteller ABG Sundal Colliers managing partner, Peter Olav Straume. Foto: Iván Kverme
Ledelse

Kapital-sommer: Lederintervjuet

 

I sommer intervjuer Kapital samfunnstopper om arbeidsliv og ledelse. Denne gangen er det Peter Olav Straumes tur. Han er managing partner i meglerhuset ABG Sundal Collier.

 Straume er utdannet siviløkonom ved Norges Handelshøyskole. Før han ble ansatt i ABG Sundal Collier i 2000, jobbet han som analytiker i Gjensidige Forsikring. Han tiltrådte i topplederstillingen i februar 2020.

Peter Olav Straume har siden februar i år ledet det børsnoterte meglerhuset ABG Sundal Collier. Under hans ledelse har selskapet tatt del i fire børsnoteringer. Blant dem den vellykkede børsnoteringen av videokonferanseselskapet Pexip, forøvrig Skandinavias største software-notering noensinne.

– Hvem er ditt forbilde som leder?

– Det tror jeg må være Jeff Bezos i Amazon. Han er god på strategi. Han begynte med bokhandel og har blitt verdens største på alt. Da må man være flink.

– Har du en ledelsesfilosofi?

– Å være tett på, og ha en åpen tone. Det har jeg lært etter mange år i ABG, fra Jan Petter Collier, Arild Engh og Knut Brundtland – og ikke minst alle gode ledere jeg har jobbet med fra en lang rekke selskaper. Det har fungert bra for oss.

– Hvordan har du utøvd lederskap i “disse coronatider”?

– Vi har gjort det veldig bra i Q2, og da var det jo slik at vi gjennomførte den eneste børsnotering i verden (Pexip, red. anm.) mens alt sto stille. Vi hadde valget mellom å legge oss ned og håpe det gikk over, eller å gi gass. Vi valgte det siste, og tenkte “det her klarer vi, full fart fremover”. Vi gikk ut i strømmen og sto på, i stedet for å gjemme oss.

Vi gikk ut i strømmen og sto på, i stedet for å gjemme oss.
Peter Olav Straume

Noteringen av Pexip var planlagt i lang tid, selv om den på sett og vis fant sted på et svært relevant tidspunkt. Samtidig var markedene gått kraftig ned, og man kunne like godt kjøpt gamle aksjer på billigsalg som å kjøpe noe nytt.

– Er det norske arbeidslivet effektivt nok?

– I den delen av næringslivet som jeg jobber i, er vi veldig effektive. Det samme gjelder nok for IT-sektoren. Vi jobber moderne og målrettet. Generelt sett er det veldig bra hos moderne og unge selskaper. Gamle, store selskaper, og offentlig sektor, kan være annerledes. Men den nye generasjonen er effektiv.

– Har du noen gode tips for å oppnå et godt samspill med de ansatte?

– Det går mye på det jeg sa om ledelsesfilosofi. Ha en åpen tone, vær tilgjengelig og løs ting når de oppstår. Da går ting bra.

– Det sies ofte at ledelse er en ensom rolle. Er det noe i dette?

– Ikke for meg. Vi jobber så tett på i partnerskap, så jeg føler ikke at det stemmer for meg. Kanskje er det tydeligere for andre organisasjoner, men her i ABG, med rundt 100 partnere, er det mange med likeverdige roller som jeg kan forhøre meg med.

– Hva er den vanskeligste lederutfordringen du har hatt?

– Jeg har ikke vært veldig lenge i rollen, men jeg synes vel beslutningene rundt utbruddet av epidemien har vært en utfordring. Både hvorvidt vi skulle gjennomføre prosjekter, og hvordan vi skulle legge lista for organisasjonen på en forsvarlig måte. Vi måtte ta vare på de ansatte, samtidig som vi fortsatt skulle tjene penger. Mange konkurrenter permitterte og sa opp folk. Noen krefter mente man burde være forsiktige og sikre seg, både internt og eksternt. Vi valgte en mer aggressiv strategi. Det er sånn vi er.

Vi valgte en mer aggressiv strategi. Det er sånn vi er.

– Hva er det beste med å være leder?

– Det er at jeg får lov til å være med å bestemme og diskutere.

– Er du innovativ nok som leder? Og hva bør andre norske ledere gjøre for å bli mer innovative?

– Man er aldri innovativ nok, så det må nødvendigvis gjelde meg også. Men jeg tror det er viktig å se seg rundt, og å følge med. Lær av andre, og lær av de beste. Jeff Bezos, for eksempel.

– Hva er dine tips til unge som ønsker å bli ledere?

– Søk de beste miljøene. Finn de flinkeste folkene, og lær av dem. Da blir du også flinkest.

Finn de flinkeste folkene, og lær av dem. Da blir du også flinkest.
Peter Olav Straume