<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Drinken: Den halve jula. Foto: Eivind Yggeseth / Kapital

Oppskrift på spennende juledrink

Christer Espeseth lager en julete drink med populær garnityr som garantert vil falle i smak.

– Vi hadde lyst til å lage en avslappet cocktail- og vinylbar, som vi følte manglet i området, sier Christer Espeseth hos Fem og en halv i Oslo.

Den bortgjemte baren på Alexander Kiellands plass ligger i etasjen under landemerket Colonel Mustard. Med inngang fra sidegaten føles det nesten litt hysj-hysj ut med noe som minner om speakeasy-vibber fra 100 år siden.

– Tidligere lå Paul’s Boutique borti gaten her, men nå har den åpnet igjen på Youngstorget. Men jeg tror det mangler en cocktailbar på Kiellands, og responsen har til nå vært bra med masse folk fra nabolaget som har kommet innom.

Christer Espeseth (32)

 

Daglig leder på Fem og en halv og Colonel Mustard

CV: The Thief

Selv om baren som åpnet tidligere i høst heter Fem og en halv, er kallenavnet blitt Den halve.

– Vi ligger i en kjeller uten et eneste vindu. “Da gjør vi det mørkt,” tenkte vi, men med masse lamper som gir lav belysning og stearinlys på hvert bord.

Bartenderen: Christer Espeseth ved Fem og en halv på Alexander Kiellands plass i Oslo. Foto: Eivind Yggeseth / Kapital

Mørkt er bare fornavnet. Bekmørkt med dragninger mot verdensrommet, vil kanskje være en mer passende beskrivelse. Men som Espeseth påpeker: Øynene venner seg jo til det etter ganske kort tid.

– Under et møte var det en som sa at siden man har seks sanser, og lyset er såpass mørkt her, så halveres den ene sansen – derav Fem og en halv.

De runde lampene som henger ned fra taket i ulike størrelser, gir en helt spesiell, rolig estetikk.

– Det er ingen tanke bak, annet enn at vi synes det er fett og gir et kult uttrykk. Noen av lampene ser man ikke kabelen på, så det ser ut som at de bare svever i løse luften.

Rullende meny

Når det gjelder drinkutvalget, har Den halve en rullerende meny med rundt seks egenkomponerte signaturdrinker, i tillegg til kjente og kjære klassikere. Her forsøker Espeseth å komme opp med smakskombinasjoner som han selv synes fungerer, eksempelvis rabarbra og hvit sjokolade. En ikke så uvanlig smakssammensetning i dessertverdenen, men “overført til noe drikkbart”.

– Den halve jula er en spritsterk drink som varmer i kulden med rom, akevitt og Tomtegløgg, servert med en pepperkake med blåmuggost. Den passer å drikke etter middag, samtidig med eller etter desserten.

Drinken er laget med en sukkerlake av brunt sukker og melasse, en type sukker som gir laken mye mer karakter – nesten en lakrisfølelse. Har man ikke melasse, kan man fint bruke kun brunt sukker. Lag sukkerlaken på like deler sukker og vann.

Foto: Eivind Yggeseth / Kapital

Den halve jula

 
  • 3 cl mørk lagret rom
  • 2 cl akevitt
  • 1 cl mørk sukkerlake
  • 4 små dråper Angostura bitters
  • 1 cl Tomtegløgg
  • liten klype havsalt
  • appelsinzest og pepperkake med blåmuggost til pynt.

– Den halve jula har rom fra Dos Maderas, som først har vært lagret i fem år på eikefat, deretter fem år på gamle Pedro Ximénez sherryfat, som er en tung og veldig fruktig sherry. Har det ligget sherry på det i 50 år, vil det jo trekke til seg masse smak. Så man får en rom med mye karakter og frukt.

– Man kan bruke annen rom også, men velg gjerne en som har vært lagret en stund. I tillegg har drinken akevitten Gammel Opland Edel Portvin, for vi jobber mot å få masse fruktig smak i drinken uten å faktisk bruke frukt i den.

For å veie opp for det søte i drinken bruker han Angostura bitters som har mye julekrydder i seg, deriblant nellik. En liten klype salt gir en lignende effekt.

– Det er det samme som i matlaging, alt må balanseres.

– Hell alle ingrediensene i et tomt røreglass eller et annet stort glass. Tilsett masse is og rør godt for å kjøle ned drinken. Sil over et rocksglass med en stor isbit i, og pynt med en appelsinzest. Server med pepperkake med blåmuggost.