<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Big Spender: Finansminister Jan Tore Sanner øser av skattepengene for å unngå at krisen blir dypere og mer langvarig.  Foto: Håkon Mosvold

Gutten med gullbuksene

Vanligvis er Jan Tore Sanner (54) en habil hobbyalpinist, men den siste måneden har han utvidet repertoaret og drevet ekstremsport – på jobb som fersk finansminister. Ingen av hans forgjengere har noensinne åpnet pengebingen på samme vis.

Først var det en helsekrise, så ble det en økonomikrise. I en art noveau-inspirert steinkoloss i Akersgaten i Oslo sitter en mann som aldri før har hatt en viktigere rolle. Ikke bare er han 1. nestleder i det som brått er blitt Norges største parti, Høyre. Langt på vei har han også nøkkelen til hvem som skal ha pust igjen, økonomisk sett, når pandemien ebber ut.

– Din største test som politiker?

– Ja, det er det nok, både for meg og veldig mange andre, å stå midt i en krise som dette, den største siden andre verdenskrig. Vi har ikke opplevd så kraftig fall i økonomien noen gang, hverken finanskrisen eller oljeprisfallet var noe i nærheten av det vi nå opplever, sier Sanner med alvorlig mine.

Vi har ikke opplevd så kraftig fall i økonomien noen gang, hverken finanskrisen eller oljeprisfallet var noe i nærheten av det vi nå opplever.

Kapital får en liten time med finansministeren mellom slagene. På møterommet ved siden av Sanners kontor henger bilder av hans 33 forgjengere. Men Høyre-toppen er så ny i jobben at man ennå ikke har rukket å få ham på veggen. 54-åringen vil ikke være med på sammenligningen av ham selv som en romersk keiser som viser tommelen opp eller ned for forretningsfolk i krise, men et snev av sannhet innebærer det jo for virksomhetene som Solberg-regjeringen stengte over natten og som nå blør stygt.

Søker ikke råd hos Siv Jensen

Med pene ord sier Det internasjonale pengefondet (IMF) at det trolig går til helvete. I hvert fall skal finansministeren virkelig få prøvd seg mot ledighet og mørke. Her sitter han med slipset på. Litt matt i blikket og med FHI-lojale hårtjafser rundt ørene. Om Sanner drakk mye kaffe før, blir det ikke mindre nå. Fire–fem kopper til frokost danner et reservoar i magen som etterfylles gjennom dagen og kvelden. Kjører han seg likevel fast, har han lært av Per-Kristian Foss å gå noen runder rundt kvartalet.

– Vi driver ekstremsport. Vanligvis bruker vi et halvt år på å legge frem en proposisjon for Stortinget, nå har vi brukt fire dager. Vi har lagt frem tre krisepakker, en hver uke. Vi har utviklet en digital plattform på to uker, noe som normalt ville tatt to år. Mye har handlet om å holde tempo, men samtidig sørge for at embedsverket sikrer kvaliteten på det vi gjør.

Vi driver ekstremsport. Vanligvis bruker vi et halvt år på å legge frem en proposisjon for Stortinget, nå har vi brukt fire dager. Vi har lagt frem tre krisepakker, en hver uke.

– Redd for å trå feil?

– Vi er klar over at det tas risiko og at det helt sikkert vil bli begått feil, sier Sanner.

Ja, han har snakket med Siv Jensen noen ganger, både på telefon og i Stortinget, etter at han overtok jobben FrP-lederen hadde i syv år. Men han har ikke søkt hennes råd.

– Det er alltid en fordel å finne ut av ting selv, man må gjøre sine egne erfaringer, mener Sanner.

Væromslag: Solen skinner på finansminister Jan Tore Sanner (H) i Finansdepartementet, men ledighet og mørke venter, ifølge IMF. Foto: Håkon Mosvold

Fra gullkort til gullbukser

Rundt påske flyttet han hjem igjen til kona i eneboligen i Bærum, der to voksne døtre også camper for tiden. I to–tre uker hadde han bodd på regjeringshybel i Oslo, men aller mest bodde han på jobben. Sanner har signert ut flere hundre milliarder i redningspakker – i en fart man aldri før har sett.

– Hvor mye skattepenger er du villig til å bruke?

– Både statsministeren og jeg har sagt at vi må bruke så mye som er nødvendig for at Norge skal komme godt igjennom krisen.

– Kan du gi oss et beløp?

– Nei, men vi må hele tiden også tenke på hva som er alternativet. Hvis vi ikke hadde brukt disse pengene, hadde antagelig fallet blitt større. Vi ville fått en dypere dal som det ville vært mer krevende å komme ut av. Målet vårt er å bidra til å bygge en bro, men det er ingen av oss som vet hvor lang den broen blir, sier han.

Målet vårt er å bidra til å bygge en bro, men det er ingen av oss som vet hvor lang den broen blir.

Etter finanskrisen trakk daværende finansminister Kristin Halvorsen “gullkortet” for å redde bankene og finansnæringen. Nå opptrer Sanner som “Gutten med gullbuksene”, historien om pjokken som kan trekke utømmelige mengder med penger opp av bukselommen.

Men ett sted går grensen: Handlingsregelen, som regulerer oljepengebruken, står fast, ifølge Sanner.

– Handlingsregelen tilsier at vi kan bruke mer i dårlige tider, forutsatt at man bruker mindre i gode tider. Det har vi gjort de siste årene.

Profil: Jan Tore Sanner (54)

Aktuell fordi: Han er ny finansminister i den største økonomiske krisen siden andre verdenskrig.

Beste investering: Huset i Terrasseveien på Høvik, kjøpt i desember 1996. Da var boligmarkedet langt nede, og desember er tradisjonelt en dårlig måned for selgere. Selgerne hadde det antagelig litt travelt, og Sanner og kona fikk huset veldig billig. Deretter solgte de en toroms leilighet i februar 1997, og da var førstesidene både i Dagbladet og VG: “Kjøp, kjøp, kjøp!” Huset har vært en så god investering at familien ikke har realisert den.

Dårligste investering: Sanner dyrker tomater og chili i hagen, og synes det er veldig hyggelig, men hver og en han putter i munnen blir fort ganske dyr. Men han liker å se at det spirer og gror.

Best på: Han håper han er god på det han driver med til daglig, og tror ikke at han er så aller verst på kjøkkenet heller.

Dårligst til: Å snakke om meg selv.

Viktigste milepæl: Personlig var nok det å få barn. Det gir veldig fine dimensjoner til livet. Det første fikk han og kona Solveig i 1993 da Jan Tore var 28 år, neste i 1997.

Min hverdag: Står opp klokken 06 og drikker fire–fem kopper kaffe, mens han leser aviser, nettaviser og mailer som er kommet inn i løpet av natten. Er på jobb fra klokken 08 til vanligvis rundt 21, og nå i krisen til klokken 22–23–24.

Flyttet fra kona

I Se & Hør kunne man lese at Sanner flyttet ut fordi kona, Solveig Barstad (53), profilert programleder i “TV 2 hjelper deg”, hadde karantene etter Gran Canaria-tur og hadde gjort om kjøkkenet til TV-studio. Til oss sier ministeren at det nok var like greit at han forlot sitt hjem, uavhengig av konas studio på kjøkkenet.

– Når vi står i en situasjon som denne, er jeg ikke hjemme uansett, og jeg er sikkert ikke enkel å være i hus med heller. Det er mange tanker som skal sorteres, også når jeg ikke er på jobb, sier han og tar seg lett til de hvite krøllene. For øvrig en farge de langt på vei antok gjennom de fire årene Sanner ledet prosessen med kommunereformen, der 119 kommuner ble til 47, etter mye hyl og skrik.

Men selv med 20 års erfaring fra Stortinget og tre ministerposter skulle han nok gjerne hatt litt mer enn 48 dager som finansminister før det smalt.

– Jeg skulle, som alle andre, helst vært dette foruten. At jeg kaller det vi driver med nå for ekstremsport, skyldes at tiden til planlegging av det vi driver med nå blir så kort. Vi må ta løpende beslutninger i stor usikkerhet, sier han.

– Finansdepartementet er kjent for å være Norges klart sterkeste byråkrati. Hvem styrer egentlig nå?

– Det er et sterkt embedsverk, og det skal det også være. Det skal passe på at petroleumsformuen kommer fremtidige generasjoner til gode og sørge for makrostyring. Jeg fleipet med det da vi kom i januar at ja, det er et sterkt embedsverk, men det er også en sterk politisk ledelse!

Så drar ministeren i gang en presentasjon av teamet han har rundt seg, med kvalifikasjoner og bakgrunn, omtrent som en stolt vokalist som presenterer bandet sitt fra scenen. Å jobbe for Sanner skal visstnok være en takknemlig oppgave.

Statsmannspositur: Jan Tore Sanner (H) foran veggen med 33 forgjengere i Finansdepartementet. Foto: Håkon Mosvold

Stolte på embedsverket

Effektiviteten i monumentalbygget i Akersgaten 40 er blitt lagt merke til utenfor statsapparatet. Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom SpareBank1 Markets, har i lang tid vært en av Norges mest profilerte makroøkonomer. Han sier det slik:

– Etter en litt famlende start, med utsettelse av formuesskatt og annet småtteri, var det et forrykende tempo i arbeidet. Noen har snakket om våre “handlingslammede demokratier”, det gjør ikke jeg. I løpet av to–tre uker ble det tatt ekstreme beslutninger. Støttetiltak som lå helt utenfor hva man hadde tenkt seg muligheten av før. Det skjedde mens veldig mange ansatte i Finansdepartementet satt på hjemmekontor! Rosen til politikerne mener jeg går først og fremst på at de har vært i stand til å gi grønt lys for det som kom fra byråkratene og har fått det raskt igjennom Stortinget.

– Hadde det vært en fordel med en mer erfaren finansminister?

– Nei, jeg tror det viktigste er at Sanner er en veldig dreven beslutningstager. Han er handlekraftig og har vært statsråd i flere departementer og ledet tunge reformprosesser. Han kan sitt fagfelt og problemstillingene i finanspolitikk mer enn godt nok, og han har vett og forstand til å lytte til råd fra fagfolkene. En uerfaren politiker kunne, i en slik ekstrem situasjon, vært redd for å bli lurt og ikke stolt på embedsverket. Jeg tror Sanner var rett mann på rett sted, sier Andreassen.

Jeg tror Sanner var rett mann på rett sted.
Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom SpareBank1 Markets

1,3 mrd. pr. dag

Ifølge arbeidsgiverorganisasjonene NHO og Spekter koster nedstengningen av norske bedrifter syv milliarder kroner pr. uke. I tillegg kommer 300 millioner pr. virkedag i produksjonstap for foreldre som måtte passe sine barn på dagtid. I mange år kunne Sanner knapt åpne munnen på TV uten å ende opp med en støtteerklæring til SMBene. Nå er det disse som i størst grad risikerer å dø. På hans vakt i Finansdepartementet.

– Hva sier du til folk som ser livsverket sitt smuldre bort?

– Det er en forferdelig dramatisk situasjon vi står i. Over natten har folk blitt permittert, bedrifter som har gått med full drift opplever plutselig full stopp fra 12. til 13.mars, og folk som har bygget opp virksomheter over et langt liv, opplever at livsverket kan falle i grus.

– Mange har stilt spørsmålet: Blir kuren mer kostbar enn epidemien?

– Det er vanskelig å forutsi hvilke konsekvenser coronapandemien hadde fått for Norge om vi ikke hadde valgt så strenge smittevernstiltak. Den økonomiske kostnaden er høy, men vi ser også enorme tap av menneskeliv i land som ikke har innført like omfattende tiltak. Jeg har stor tro på at kombinasjonen av å gå tidlig ut med strenge smittevernstiltak, og samtidig innføre kraftige kompensasjoner for økonomien, vil ta Norge trygt igjennom denne krisen.

For tiden står departementet i en lobby-storm; nesten alle interessegrupper og bransjer ser sitt snitt til å stikke sugerøret i statskassen.

– Det er en situasjon hvor mange har legitim grunn til å presse på, fordi det haster. Samtidig er det nok endel som tenker at nå er pengesekken mer åpen enn vanlig og at det gjelder å posisjonere seg for det. Men jeg kjenner jo igjen endel av de kravene som kommer, og de sorterer vi bort.

– Kjente krav kommer i en coronainnpakning?

– Ja, vi kan jo ikke bare tenke på situasjonen akkurat nå. Vi må også tenke på den hverdagen som skal komme når dette er over. Vi kan ikke stille oss i en situasjon der offentlig sektor bare har blitt enda større. Når vi har innført endel midlertidige tiltak, så må vi bidra til at de er midlertidige. Vi må kunne ta dem ned igjen – og det blir enda vanskeligere. Grunnen til at de må fjernes er at det kan komme en ny krise. Vi vet at velferdssamfunnet vårt har utfordringer i bærekraften 10, 20 og 30 år frem i tid. De utfordringene vil være der også etter krisen.

Grunnen til at de må fjernes er at det kan komme en ny krise. Vi vet at velferdssamfunnet vårt har utfordringer i bærekraften 10, 20 og 30 år frem i tid.

Ikke lønnskutt for statsansatte

– Regjeringen har omtalt bekjempelsen av corona som en dugnad, men de økonomiske konsekvensene rammer stort sett bare folk i privat næringsliv. Hva synes du om et forslag der statsansatte går litt ned i lønn for å bidra til fellesskapet i en krisetid?

– Alle må vise moderasjon i tider som dette, og bidra i dugnaden. Mange i offentlig sektor gjør en ekstraordinær innsats nå, tenk bare på de som jobber på sykehus, sykehjem og NAV. Lønnskutt i offentlig sektor er ikke veien å gå. Det ville ha dratt aktiviteten i økonomien enda mer ned. Det trenger vi ikke nå.

Vil dere lempe på kravene som er satt i redningspakkene for eksempel for Norwegian, som har tatt enorm risiko og nå står på randen av konkurs, for å unngå masseledighet i luftfarten?

– Det kan jeg ikke uttale meg om, siden det er et børsnotert selskap. Våre pakker handler om bedrifter som normalt sett ville ha klart seg, slik at de også skal kunne stå igjennom krisen.

– Hva med reiselivskongen Petter A. Stordalen, som har bygget opp gigantgjeld og er kommet i kjempeproblemer?

– I Finansdepartementet tenker vi ikke på enkeltpersoner eller på enkeltselskaper. Men vi trenger personer i Norge som er villige til å satse. Også i denne krisen tror jeg vi kommer til å oppleve at det vokser noe ut av den. Det kommer alltid en ny innovasjon, en ny kraft ut av en krise, og det kan komme ut ifra denne også, sier Sanner og bidrar dermed lite til å dempe fallet som Stordalen kan vente seg på Kapitals liste over Norges 400 rikeste til høsten. Det er nok ingen trøst at Bjørn Kjos trolig faller enda dypere.

Fløy hjem til kona: Jan Tore Sanner (H) vil ikke avkrefte omvendt Metoo-historie om seg selv: – For godt rykte, ler han. Foto. Håkon Mosvold

Frykter ikke historiens dom

– Er du stolt av handlekraften, eller har politikerne nå veltet en uhåndterbar regning over på yngre generasjoner?

– Dette er ikke tiden å gå rundt og være stolt av handlekraft, fordi vi ikke helt vet hvor dette ender. Mange kommer til å evaluere og vurdere det vi har gjort, og vi har helt sikkert gjort feil.

– Frykter du historiens dom?

– Hvis du skal håndtere en sånn situasjon, så kan du ikke gå rundt og være redd for hva som blir skrevet og fem eller ti år. Du må håndtere det du står oppi. Og min filosofi er: Man skal konsentrere seg om det man kan gjøre noe med.

Apropos historiens dom: For Sanners del kommer den neppe til å skille seg særlig fra politikere i andre land. Utfordringene og svarene var ganske like: Inntektssikring av husholdninger og bedrifter, samt tilgang på likviditet for sistnevnte gruppe. Men til forskjell fra de fleste andre finansministere rundt om har Sanner Oljefondets 10.000 milliarder i ryggen. Men på sikt holder det ikke at bare staten er rik, og det bekymrer ham nå.

– Ja, jeg tenker mye på tiden etter krisen og er opptatt av at vi må ha et vekstkraftig og sterkt næringsliv når vi kommer ut av den. Vi må sørge for at vi har private eiere som har kapital til å investere. Det kan ikke bli slik at privat næringsliv ligger i ruiner og at det bare er staten som kan investere, sier han og hiver på en utfordring til:

– Jeg også veldig bekymret for ungdom – som i utgangpunktet er sårbare. De som nå står midt i utdannelsen, som venter på lærlingplass eller som skal ut i arbeidslivet. I krisetid må vi passe på fellesskapets midler, at vi bruker nok, men heller ikke mer, men vi må også passe på menneskene, det er vel så viktig.

I krisetid må vi passe på fellesskapets midler, at vi bruker nok, men heller ikke mer, men vi må også passe på menneskene, det er vel så viktig.

Selv har han begrenset formell skolering: grunnfag i markedskommunikasjon og markedsøkonomi, pluss et kommunikasjonskurs fra Forsvarets høgskole.

– Har du savnet å kunne slå i bordet med en skikkelig utdannelse?

– He he. Jada, jeg skulle gjerne vært både det ene og det andre, men samtidig har jeg lært mye i politikken også. Mitt råd til alle, også mine egne barn, er å fullføre utdannelsen. For 20–30 år siden kunne man droppe ut av videregående og likevel klare seg bra, men i dag står du veldig svakt hvis du ikke har fullført videregående eller ikke har fagbrev. Jeg har alltid tenkt at jeg på et tidspunkt skal fullføre utdannelsen min, humrer ministeren.

Ernas etterfølger?

Stormfulle tider kan løfte politikere opp og frem, eller ende deres karriere. Flere merket seg at Sanner var den første av regjeringstoppene som så rett i TV-kameraet og signaliserte at han virkelig brydde seg før lock-down 12. mars – i en periode hvor mange etterlyste konkrete grep og tydelighet fra Solberg-regjeringen. Da så nestlederen ut som en ekte statsmann. Tidligere er Torbjørn Rød Isaksen og Ine Eriksen Søreide omtalt i pressen som sannsynlige arvtagere etter Erna som Høyre-leder og statsministerkandidat, men hva tenker Sanner om sitt eget kandidatur?

– Det tenker jeg ikke på, jeg har mer enn nok annet å tenke på for tiden. For meg handler det om å gjøre en god jobb. Vi har jobbet sammen i en årrekke Erna, Bent (Høie) og jeg. Det er en styrke nå også, at vi holder tett kontakt. I tillegg har Monica (Mæland) ansvaret for beredskapen og Torbjørn (Røe Isaksen) ansvaret for NAV og alle ordningene der. Nå treffer oljeprisfallet oss, og det gjør jo at olje- og energiministeren også får en mer sentral rolle, svarer Sanner diplomatisk og følger opp med å gi Arbeiderpartiet en liten smekk.

– Med Stoltenberg og Schjøtt-Pedersen var det mye snakk om “Møterom 3”, der sakene egentlig ble løst. Erna har derimot alltid vært opptatt av å løse sakene i regjering, slik at alle medlemmer skal ha et eierskap til sakene.

Slik snakker en av statsministerens aller nærmeste allierte så fort han får sjansen. Sanners sterke posisjon i partiet hersker det ingen tvil om. Han brukes både som sosialt lim og partipisk. Da sterke krefter i partiet ville kaste Erna som Høyre-leder etter valgnederlaget i 2005, var det Sanner som gikk runden og stilnet kritikerne, angivelig på mesterlig vis, ifølge en kilde i partiet. 

“Han er det sosiale livet i høyre. Han er ekstremt sosialt intelligent.” På den annen side er han blitt vurdert som å være for lite “folkelig” til å kunne dyttes frem som statsministerkandidat. I Norge vinner man ikke Ola og Karis hjerter som Mr. Perfect. Det er nærmest umulig å tenke seg at Sanner har det like rotete på kjøkkenet som bildene fra samme rom viser hos Erna. Og hvis det i en periode blir for mange fete snitter og regjeringsmiddager, så spiser Sanner utelukkende blåbær og er tilbake på matchvekt igjen. Altså en type selvdisiplin som kan bli i meste laget for noen.

– Det er alltid vanskelig å si selv hvordan man blir oppfattet, men jeg tror nok mange oppfatter meg som veldig kontrollert, kanskje litt kjedelig, uten noen spillopper, men også som trygg, sier Sanner og legger til:

– Folk tror jeg har på meg slips, selv når jeg ikke har det, ler han.

Maktbase: Finansdepartementet ble bygget for å huse regjeringen, og rommer nå landets sterkeste byråkrati. Jan Tore Sanner har lang erfaring med å bruke embedsverket, og frykter ikke for styringen. Foto: Håkon Mosvold

Alltid, uansett

På en hylle på finansministerens kontor ligger supporterskjerfet til Stabæk IF. Askeladden i norsk fotball som klatret rett fra 5. divisjon til Eliteserien og er blitt både cup- og seriemestere. Sanner får stort sett med seg alle hjemmekampene, i likhet med sentralbanksjef Øystein Olsen, som har fått en egen sang på Nadderud stadion: “Øystein Olsen i sete nummer 10”. Men for tiden er det coronapause på Nadderud, og statens finanstopper kan konsentrere seg om å besvare spørsmål om påtroppende oljefondsjef, Nicolai Tangen.

Selv er Sanner vokst opp et steinkast fra Nadderud stadion, i et byggefelt som på folkemunne tidligere ble kalt “Negerlandsbyen”. Trolig fordi jordet bestod av eneboliger i kjede, med en profil man på 1970-tallet mente kunne ligne hytter i Afrika. I dag har disse boligene klart I-landspreg og koster fort mellom 9 og 12 millioner kroner pr. enhet.

– Første dag som kunnskaps– og integreringsminister traff jeg en kollega i integreringsavdelingen som fortalte at hun bodde på Haslum i Bærum, og så skulle jeg fortelle hvor jeg var vokst opp. Og da sa jeg at jeg var vokst opp der. Da svarte hun: “Sånn sier ikke en integreringsminister”, men det var nå en gang hva det het på folkemunne, forteller Sanner litt unnskyldende.

– Hvor stor ulempe innebærer det i norsk politikk å komme fra Bærum?

Jeg har hatt tre statsrådsposter og vært nestleder i Høyre siden 2004, så jeg har ikke opplevd det slik, men det er nok mange som vil mene at det er en ulempe. Man blir ikke kvittert inn fordi man er mann fra Bærum. Dessuten er det mange menn fra gamle Akershus og Oslo, så passasjen er trangere.

Man blir ikke kvittert inn fordi man er mann fra Bærum.

Tror ikke på stort boligprisfall

Da Sanner og kona fikk barn, bosatte de seg ikke veldig langt unna Sanners barndomshjem. Huset de kjøpte i Terrasseveien på Høvik i 1996, til en meget god pris, regner Sanner som sin beste økonomiske investering, i likhet med hva mange nordmenn tenker om sin egen bolig.

Lave renter til tross, tror du vi får et kraftig fall i norske boligpriser som følge av mulig høy ledighet, usikkerhet og fallende aktivitet?

– Jeg har ikke tro på et kraftig fall i norske boligpriser nå. Mange av de tiltakene vi har gjennomført, som endringer i permitteringsregelverket og ordninger for selvstendig næringsdrivende, trygger inntekten for familiene i en usikker tid. Det tror jeg vil bidra til mer stabile priser enn vi ellers hadde sett. Samtidig må man alltid være forberedt på svingninger i boligmarkedet.

Vestkantkandidat: Jan Tore Sanner er oppvokst i Bærum og har bosatt seg der med familien. – Man blir ikke kvittert inn fordi man er mann fra Bærum. Foto: Håkon Mosvold

– Hvor høy kan ledigheten være om Solberg-regjeringen skal ha håp om å bli gjenvalgt i 2021?

– I fjor høst tenkte vi mye valgkamp. Vi brukte tid på å planlegge frem mot valget i 2021, men etter midten av januar har det ikke vært så mye tid til å tenke på det. Det har vært så dramatiske uker at å tenke valget i 2021 oppleves som veldig langt frem, sier Sanner.

– Støre & Co vil sannsynligvis bruke høy ledighet for alt det er verdt i kommende valgkamp.

– Den partipolitiske debatten kommer tilbake, og det kommer til å være politisk debatt rundt vår evne til å håndtere krisen, de tiltakene vi iverksatte og virkningen av dem. Sånn skal det være, fordi vi må lære av håndteringen. Det kommer til å bli masse debatt og vurderinger.

– Noe du allerede har innsett var feilgrep?

– Det er helt sikkert mye, men jeg synes det er litt for tidlig å gå inn på enkeltting.

– Er tiden for Norge som “Annerledeslandet” forbi?

– Norge har over en lang periode blitt gradvis likere andre land i Europa. Før coronakrisen brukte jeg mye tid på å snakke om utfordringene vi får fremover som å inkludere flere i arbeidslivet, grønn omstilling og reduserte oljeinntekter. Disse utfordringene vil fortsatt være der etter coronakrisen. Samtidig har Norge naturressurser, deriblant olje og gass, som gjør at vi er i en særlig god stilling til å håndtere disse utfordringene, og det vil vi også ha i lang tid fremover, beroliger Sanner.

Norges naturressurser, deriblant olje og gass, gjør at vi er i en særlig god stilling til å håndtere disse utfordringene.

Omvendt Metoo

Man skal kjempe hardt for å riste et oppsiktsvekkende sitat ut av Jan Tore Sanner. Han sitter stille og lytter til spørsmål, legger så hodet litt på skakke og smiler, før han avgir noen balanserte setninger. I krisetid er han dessuten ekstra opptatt av at politisk ledelse skal virke samlende og skape trygghet. En kjent Høyre-profil skal ha sagt, kanskje litt på spøk, at noen burde kommet opp med en “dritt-pakke” på Sanner, for å øke hans folkelige appell. 

Kapital har prøvd å finne noe grums, og kom opp med en Metoo-historie – med omvendt fortegn! Hør bare: For en god del år siden var politikerstjernen så omsvermet blant damene på et partimøte i Trondheim at han om kvelden fant det best å kaste seg på siste fly hjem til kona i Bærum, for deretter å returnere med fly grytidlig dagen etter – husker han episoden?

Ministeren ser litt forfjamset ut, før han bryter ut i latter:

– Du, det er et så godt rykte at jeg ikke har hjerte til å ødelegge det!

Portrett