<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Dyrenes rike

Svøm med sjøløver, se dykkende pingviner og enorme skilpadder utenfor Sør-Amerikas vestkyst. Det biologiske mangfoldet, som ikke eksisterer i noe annet land, gjør Galápagosøyene til en reise av en annen verden.

Galapagos-sjøløve. Foto: Shutterstock
Reise

Øygruppen i Stillehavet byr på en rekke unike kultur- og naturopplevelser. Reisemålet har vært på Unescos liste over verdens naturarv i over 40 år. 

I tillegg har Galapagos vært anerkjent som en nasjonalpark siden 1959, og det er ikke uten grunn. Fra måneaktige landområder til frodige laguner og strender i ulike farger – hver øy i Galapagosgruppen har et særegent landskap. Det skaper et unikt habitat i det lille øyriket, som er hjemmet til mange endemiske arter. 

Opplev nysgjerrige sjøløver stirre inn i dykkemasken din, la deg fascinere av dansende blue footed booby-fugler, se dykkende pingviner og elefantskilpadder på nært hold. Galapagos er faktisk et gammelt spansk ord for landskilpadde. Øyene er med andre ord oppkalt etter de enorme skilpaddene som befinner seg der. 

For å skjerme dyreriket og bevare det truede økosystemet er turismen derfor begrenset. Det er strengt forbudt å etterlate seg søppel, og røyking er forbudt. I tillegg må all ferdsel, for de rundt 60.000 turistene som årlig besøker øyene, skje på oppmerkede stier under oppsyn av autoriserte guider.

Med hensyn til den lokale befolkningen er det kun fire av de hundrevis av øyene som er bebodd. Det gjelder Santa Cruz, Isabela, San Cristóbal og Floreana, og det er her man som turist vil bo under oppholdet. Det finnes en rekke hoteller, restauranter og butikker her. Men det er på de ubebodde øyene at man virkelig får oppleve Galapagos’ magi. 

Få mest mulig ut av oppholdet med øyhopping eller ved å dra på flere dagers cruise med det splitter nye luksusskipet Silver Origin, som skal være klart i løpet av året.

Med beliggenhet ved ekvator er temperaturene noenlunde konstante og behagelige året rundt, med de våteste periodene i april og mai. Flyreisen tar ofte rundt et døgn og krever et par mellomlandinger. Reisende fra Oslo anbefales å fly til Quito i Ecuador via Amsterdam, før et lokalfly tar en med videre til Galapagos.

Bo 

Foto: Silversea

Den som ønsker å få en innholdsrik reise i ypperste luksus, bør hoppe ombord på Silverseas nye skip, Silver Origin, ifølge Celina Gylthe i reisebyrået beCuriou

Se det spennende plante- og dyrelivet på en miljøbevisst måte. For skipet vil være plastfritt og har ikke anker som ødelegger det skjøre økosystemet under vann, forteller hun. 

Gjester vil ved ankomst blant annet få utdelt gjenbrukbare metallflasker som kan fylles på en av de mange vannstasjonene ombord. Skipet har luksuriøse suiter, med butlerservice og glassbalkonger. Skipets 100 gjester vil tas godt vare på av en nesten tilsvarende stor besetning på 90 ansatte, og skal etter planen være klart sommeren 2020. 

Spise

Foto: Silversea

Det typiske ecuadorianske kjøkkenet byr gjerne på fisk, ris og grønnsaker. På Silver Origin vil gjestene kunne velge mellom to restauranter hvor maten kan nytes mens de seiler fra den ene til den andre øya. En av restaurantene er en grillrestaurant med al-fresco-lunsj om dagen og Silverseas signaturretter om kvelden. 

Den andre restauranten serverer frokost, lunsj og middag inspirert av det lokale kjøkkenet, i tillegg til en rekke internasjonale retter. 

Tilbake på øyene har det blomstret opp en rekke spisesteder, barer og kafeer de siste årene. Nyt en bedre middag på den vakre terrassen til Almar på Santa Cruz, eller bestill en lokal rett på den familiedrevne restauranten Oasis på Isabel.

Drikke

facebook.com/Muyu

Med et mangfold av tropiske frukter er det ikke rart at Galapagos er kjent for sine fruktjuicer. Bestill chicha de Piña, en forfriskende ananasdrikk som passer ypperlig på en varm sommerdag. Drikken tilberedes ved å koke ananas i vann og deretter tilsette krydder som kanel, anis, nellik og sukker. 

Milkshake er også en populær avkjølende drikk på øyene. Dra til restauranten Cabaña Mi Grande på øya San Cristobal og bestill en av de lokale shakene eller juicene. Utover kvelden kan en pisco sour på restauranten Muyu anbefales. Stedet har også en av de beste vinlistene i byen.

Shopping

61636531 – shutterstock: https://scanpix.no/spWebApp/preview/microstock/61636531

Selv om shopping kanskje ikke er den første aktiviteten man tenker på når man besøker Galapagos, kan øyrikets butikker være verdt et besøk. I suvenirbutikkene gjemmer det seg flere skatter, som håndlagde hatter og hengekøyer. 

Sentrum av idylliske Puerto Ayora på Santa Cruz-øya byr på den beste shoppingopplevelsen på Galapagos. Der finnes det flere koselige arts & crafts-markeder, med blant annet kunst, skulpturer, smykker og annet håndverk av høy kvalitet.

Oppleve

Galapagos Bartolomé. Foto: Shutterstock

Reis til Bartolomé, som er en av de vakreste Galapagosøyene. Med et særegent landskap, ikledd grønt, rødt, oransje og svart, skiller den seg ut fra de hundretalls øyene. Stedet er kjent for den spisse vulkanklippen Pinnacle Rock, som stikker opp av vannet som et stort horn. 

En annen populær destinasjon er Santa Fé, som ligger sørøst for Santa Cruz. Her blir gjester ønsket velkommen av en stor sjøløvekoloni som holder til på de hvite sandstrendene. Hopp ut i det krystallklare vannet og svøm sammen med de lekne sjøløvene, som er et av turens høydepunkter.