<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Helt unikt: Hver eneste av de ni hyttene på Engholm Husky Design Lodge er unike, i likhet med hvert møbel og til og med serveringsfat- og bestikk, som alt er designet og laget av Sven Engholm på verkstedet hans på gården. Foto: Liv Engholm

Det eventyrlige nord

Blant vidder og elver kommer en mange tusen år gammel fortid til live. Finnmark byr på rå natur, autentiske møter og uforglemmelige opplevelser – i særklasse.

Til landets kanskje minst besøkte region dro Kapital Reise for å oppdage det uoppdagede. Her fant vi både mennesker, dyr, natur og mat ut av en annen verden. Men ikke forvent 5-stjernershoteller. Slikt finnes foreløpig ikke på disse breddegrader, så vidt Kapital Reise er bekjent. Men det som finnes her, er en helt annen type luksus. 

Det er det sjarmerende autentiske, den altoppslukende stillheten vi byboere altfor sjelden hører, den uberørte villmarken hvor dyr fremdeles lever fritt, og de ektefølte møtene med mennesker som virkelig brenner for å vise frem det aller beste regionen har å by på.

Ut på tur: Sven Engholm og Christel Finne i Engholm Husky Design Lodge tar deg med på både korte og lange ekspedisjoner med hundespannet på vidda. Foto: Liv Engholm

10.000 år gammel historie

Med sin enestående lokalkunnskap og historie gir de deg et varmt og ekte bilde av livet i disse trakter – hvor mennesker skal ha bodd i over 10.000 år. Det var jegere og samlere som først befolket det nordligste ytterpunktet av fastlands-Norge den gang, og denne tradisjonen står fremdeles sterkt i Finnmark i dag.

For under hvert møte forteller de lokale oss om sitt tanke- og levesett, og det som går igjen er den genuine interessen for å opprettholde den skjøre balansen i økosystemet. Hamstring og overforbruk er ikke et tema. I alt fra å plukke bær, til å fiske og jakte, står ivaretagelse og respekt for naturen sentralt.

Middag under nordlyset: På Bjørnfjell Mountain Lodge, ved Altas nærmeste skianlegg Sarvesalta, arrangeres det middag under åpen himmel når det er sjanse for å se nordlyset. Foto: Danil Røkke/Bjørnfjell Mountain Lodge

Med bærekraft i sjelen

Bærekraft er tilsynelatende ikke bare en trend som strømmer inn over landet som en flodbølge og siver ut i havet igjen – som i andre deler av den vestlige verden – det er en grunnleggende del av kulturen her oppe. Noe det ser ut til å ha vært siden Finnmarks første tidsberegning.

Men det er ikke helt tilfeldig at vi sitter igjen med en slik oppfatning. Kapital Reise er nemlig på tur i regi Up Norway! som arrangerer skreddersydde, private luksusreiser på kryss og tvers av vårt mangfoldige land – med nettopp bærekraft som veileder. De har skrudd sammen et program etter våre preferanser, og hver minste detalj om reisen har vi fått tilgang til i en egen app. For vi skal kunne lene oss godt tilbake og fokusere på å nyte hvert eneste øyeblikk, med god samvittighet. 

Og det gjør vi – fra Alta i vest til Karasjok i øst.

Helt unikt: Hver eneste av de ni hyttene på Engholm Husky Design Lodge er unike, i likhet med hvert møbel og til og med serveringsfat- og bestikk, som alt er designet og laget av Sven Engholm på verkstedet hans på gården. Foto: Liv Engholm

Bo i et mesterverk

Langt ute på Finnmarksvidda, blant elvedrag og tykk skog, finnes det en helt unik perle. Et sted hvor hver en hytte og hvert et møbel er spesialdesignet og laget av det idylliske stedets skaper, svensken Sven Engholm. Har har døpt mesterverket sitt for Engholm Husky Design Lodge, og et opphold her føles som å bo i en kunstutstilling – fylt til randen med varme, komfort og hygge.

Once infected by the dog virus there’s no cure, only trail.
Christel Finne, Engholm Husky Design Lodge

Hans partner Christel Finne, som opprinnelig er fra Bergen, bidrar godt til å få gjester til å føle seg som hjemme. Hennes sindige vesen er som stedet selv – harmonisk og fredsommelig.

Bergenseren forelsket seg ikke bare i Engholm og stedet hans, men også i livsstilen.

– Once infected by the dog virus there’s no cure, only trail, sier Finne spøkefullt til Kapital Reise for å beskrive valget om å forlate bylivet i sør til fordel for den øde Finnmarksvidda i nord.

I Engholms lille univers kjenner man at hvilepulsen kommer tilbake – servert med en dæsj av eventyr.

Første snø: Hvert år får det nye valpekullet på Engholm navn etter et gitt tema. I år falt valget på ølmerker, og i det to måneder gamle valpekullet finner man hjerteknuserne Corona, Sol, Mack, Ipa, Karhu, Leffe og Guinness (avbildet). Foto: Kaia Methi

Ekspedisjon på vidda

For her må man absolutt ut på tur med noen av de over 50 huskyene som holder til i hundegården. Engholm holder åpent sommer som vinter og byr på en rekke opplevelser med hundespann, inkludert opptil 11-dagers ekspedisjoner over vidda, med Nordlyset som veiviser. Man kan også bli med når samene skal flytte reinflokken sin.

Lokalt: Fra syvretters og fine dining hos Trasti og Trine, til skifer-kake og potetskall-suppe hos Stakeriet og Bjørnfjell Mountain Lodge – lokale råvarer og god smak har fokus i nord. Foto: Stefan Bellika

For dette er samefolkets land, Sápmi. Et område spredt på tvers av Nordkalotten og de skandinaviske landenes grenser, fra Russland i øst til Norge i vest. Og reindrift er fremdeles en tradisjonell næringsvei blant deler av den samiske befolkningen, som nå kan være truet av både klimaendringer og utbyggingsplaner om vindmøller.

Unike smaksopplevelser i Alta

 

Kortreisthet og bærekraft er viktige stikkord for samtlige av matopplevelsene Kapital Reise hadde i Finnmark. Men aktørene leverer også på smak. Her er tre restauranter du ikke vil gå glipp av.

Trasti og Trine

I likhet med de andre restaurantene som trekkes frem her, tilbyr også Trasti og Trine både overnatting og aktiviteter i Alta-området – som absolutt bør sjekkes ut. Men det er maten vi i denne omgang skal omtale. For den lille aktøren like utenfor Alta sentrum har fått oppmerksomhet for sin spennende gourmetmeny, og ikke minst presentasjon av de kortreiste og økologiske råvarene. Men kokken Johnny Trasti håper ikke det følger med noen Michelin-stjerne. Han vil nemlig kunne ansette unge kokkespirer fra nærområdet, og han frykter at forventningene som kommer med en slik stjerne vil kunne utfordre en slik strategi. Men at maten er tilberedt av kokkelærlinger merkes ikke på smaken. Her kan du nyte en fantastisk matopplevelse med god samvittighet.

Restauranten på Bjørnfjell Mountain Lodge

25 minutter unna Alta sentrum, i tilknytning til skianlegget Savresalta, ligger Bjørnfjell Mountain Lodge med sine sjarmerende hotellrom og private hytter med “sofakrok” i hver vinduskarm, “spa”-hytte med sauna og jacuzzi, samt restaurant. Den forholdsvis nye restauranten gjør seg allerede bemerket med sin velsmakende, sesongbaserte meny hvor gjester kun får velge hovedingrediens. Deretter skaper den talentfulle kokken en rett basert på råvarene han har tilgjengelig. Da restauranten jobber aktivt mot matsvinn, får vi under vårt besøk tilberedt en helt nydelig suppe av potetskall. Til hovedrett får vi fersk fisk som er så kortreist at vi kan se hvor den svømte tidligere på dagen (i Altafjorden), samt en frisk molte-basert dessert – også høstet lokalt. Så selv om man så absolutt bør tilbringe noen dager på Bjørnfjell, er altså middagen verdt turen alene.

Stakeriet

Restaurantens konsept er forankret rundt Altaelven og Altaskifer. Her vil man få en forståelse av hva Altaelven og utvinning av skifer har betydd for regionens historie og kultur. Dette gjenspeiles ikke minst i interiøret og utformingen av lokalene, men også i matrettene – som alle har en forankring i Nord-Norge. Det så være det smakfulle kamskjellet fra Bodø, boknafisken fra Altafjorden – servert med en helt nydelig brunostsaus – eller ostekaken, som heldigvis smaker mye bedre enn skiferen den ligner på. Maten serveres gjerne sammen med spennende, økologisk Pennesi-vin, som er produsert i Østfold på italienske druer.

Samefolkets land

Under vårt besøk på Engholm er vi med Samipath ut på vidda; en familiedrevet reiselivsaktør i Karasjok som har tilbudt aktiviteter til besøkende i over 20 år, men som nylig har profesjonalisert seg med nytt selskap, som inntil coronakrisen traff vokste i høy hastighet.

Ødemark: Finnmarksvidda, som opptar ca. 36 prosent av Finnmark fylke, brer seg over hele 22.000 km2. På mellom 300-500 høydemeter regnes vidda som ei fjellvidde, og består av lave åser, bjørkeskog, myr og vann. Foto: Ingrid Elle

For det er ingen tvil om at regionen har mye utappet potensial på reiselivsfronten. Her får man uberørt villmark toppet med magiske kulturutvekslinger ulikt noe annet i verden. For oss nordmenn er det ikke bare spennende, men høyst nødvendig å lære mer om vårt urfolks lange, og ofte tøffe historie.

Rundt leirbålet får Kapital Reise ikke bare gode historier og ny kunnskap om samefolkets levesett, som har kjempet seg gjennom generasjoner, men også tilberedt et helt nydelig måltid – tuftet på de beste råvarene man får tak i lokalt. Og det kjennes på smaken.

Elgjakt: Kapital Reise ble invitert med på elgjakt på Finnmarksvidda med familien Nystad, som står bak reiselivsaktøren Samipath. Da ble det både matlaging og historiefortelling om samisk kultur og levesett rundt bålet. Foto: Samipath

Som en scene fra National Geographic

Etter maten kaster vi oss rundt på firehjulingen og kjører videre ut på vidda for å rekke solnedgangen, som nå stadig korter ned dagene. Fra høyden Stuorra Diljavárri møter et eventyrlig syn oss; av den røde solen som siver gjennom skyene og kaster sine lange skygger over den tilsynelatende uendelige vidda, som er kledd i høstens vakreste farger.

Reinflytting: En populær aktivitet i Finnmark er å bli med samene på reinflytting. Foto: Engholm Husky Design Lodge

Det er som tatt ut av en scene fra National Geographic, og vi kan høre David Attenboroughs stemme beskrive landskapet rundt oss; fra de to enslige villreinene som galopperer langs fjellets fot, til ørnen som seiler i all sin prakt over oss. Og vi kan ikke unngå å reflektere over hvor heldige vi er som fremdeles har en slik villmark å besøke i vårt eget land, og hvor nødvendig det er å bevare det lille vi har igjen av rå og ekte natur. For det er nettopp dette som gjør en reise til Finnmark så særegen.

Hvalsafari: En gjeng med tidligere Hurtigruten-ansatte har startet Nord Ekspedisjon, som tilbyr alt fra kajakkpadling og sykkelturer til nordlysjakt og skiekspedisjon i Alta-området. Her fra fjord- og hvalsafari i Altafjorden. Foto: Mads Suhr Pettersen

Laksefiske og hvalsafari

Men det er ikke bare vidda som byr på rå naturopplevelser, det er alt fra laksefisket i den verdenskjente Altaelven – hvor ivrige menn og kvinner strømmer til fra alle verdenshjørner hvert år for å ta del i begivenheten – til dypvannsfiske og hvalsafari i den majestetiske Altafjorden. Her kommer man tett på naturen i alt man gjør, spiser og opplever.

Hvalsafari med Nord Ekspedisjon i Altafjorden Foto: Michael Kaack

Sov i en av Glød Explorers “domer” mens nordlyset danser over deg, dra ut på ski-, båt- eller sykkeltur – sommer som vinter, og besøk samfunn så små at de kun har noen få fastboende familier.

Her blir man ønsket velkommen med åpne armer og ivaretatt som en høyt verdsatt gjest. Med mennesker som oser slik genuin varme, kan man ikke unngå å bli glad i denne nordlige og stort sett kjølige delen av landet vårt. Og man kan knapt vente på å få vende tilbake for å oppdage mer.

Kapital Reise var på pressetur med Up Norway! og NordNorsk Reiseliv i oktober 2020.

Reise