<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
The Arctic Hideaway Foto: Martin Losvik

Fem ekstraordinære utleiehytter

Ønsker du en litt annerledes Norgesferie? Her er fem helt spesielle hytter du kan leie.

Hollywood på landet

Drømmer du om en luksusferie i fjernere strøk, kan en ferie på Lokøy, vest for Bergen, være det nærmeste du kommer enn så lenge. Her kan man leie Villa Lokøy – en eiendom på hele 17 mål, med et funkishus på 600 kvadratmeter som ville glidd rett inn i Beverly Hills.

Villa Lokøy Foto: Privat

– Her har man de beste fasiliteter kombinert med unike naturopplevelser som å se ørn, oter og grågås fra alle husets vinduer. Eiendommen byr på det beste av to verdener, sier utleier Adrian Haaberg. 

Typiske gjester varierer i alt fra barnefamilier på ferie, til forretningsfolk og kjente fotballspillere som ønsker en privat base med unike naturopplevelser.

Villa Lokøy Foto: Privat

– Vi hadde nylig gjester fra Dubai, hvor vi arrangerte en utflukt med kajakk og klippehopping, etterfulgt av guidet fisketur og avsluttet med innleid gourmetkokk som tilberedte dagens fangst, forteller Haaberg.

Huset byr også på en rekke aktiviteter innendørs. Her finner man svømmebasseng som holder 35 grader, egen kinosal og et velutstyrt treningsrom. Med 12 sengeplasser og fire bad er det heller ikke mangel på plass i det eksklusive huset på Vestlandet. Og dersom man frykter at det beryktede vestlandsregnet skal sette en stopper for ferien, kan man nyte sollys innendørs fra sollamper ved bassengkanten.

Villa Lokøy Foto: Privat

Storhytte i Finnmark

Ønsker man en mer arktisk opplevelse, kan man i Finnmark leie et lite hotell av en hytte helt for seg selv. Ta med storfamilien eller kollegene dine på tur til hytteanlegget Alten Lodge.  

Anlegget, som ligger 15 minutter fra Alta sentrum, består av en hovedhytte med ni dobbeltrom med tilhørende bad, sauna og utendørs jacuzzi, i tillegg til to mindre, eksterne hytter. Stedet er perfekt for større grupper som ønsker å bevare følelsen av å være på hytta.

Alten Lodge Foto: Frank Rune Isaksen

Om sommeren byr hytta på gode muligheter for jakt og soppturer i skogen, tur i fjellene, nærliggende klatrepark eller som en avslappende retreat. 

Om vinteren anbefales det å begi seg ut på Finnmarksvidda, enten med snøscooter eller hundeslede. Plassert på toppen av fjellområdet Sarves, med lite lysforstyrrelser, er forholdene også svært gode for å se nordlys, mens om sommeren kan man bade i sol hele døgnet.

Minilandsby i nord

På øygruppen Fleinvær, to mil sørvest for Bodø, finner man The Arctic Hideaway. Konseptet består av ti små, arkitekttegnede hus i nærmest urørte naturomgivelser. Fra september til desember er stedet forbeholdt som arbeidssted for kunstnere, men resten av året er det åpent for allmenheten som feriested. 

– Våre gjester sier veldig ofte allerede ved ankomst at de skulle ha booket flere dager, forteller initiativtager Håvard Lund.

The Arctic Hideaway Foto: Jesse Beaman

Med en kohortvennlig løsning, der man kan spres over totalt seks ulike sovehus, passer stedet utmerket for en storfamilie som ønsker en ferie utenom det vanlige. Her kan man fange krabber i teiner satt rett fra kaien, og dykke etter kamskjell langs sjøkanten. Det følger også med en robåt, perfekt til å utforske resten av øygruppen.

The Arctic Hideaway Foto: Pasi Aalto

Men feriestedet er neppe for alle:

– Om du ønsker å bli sett i dine nyeste solbriller på en seng av fluffy sand, må vi anbefale å dra til et annet sted. Det samme gjelder om målet for ferien er å huske minst mulig ved stort inntak av billig øl, advarer Lund. 

For å sikre at gjestene forstår konseptet, er det derfor ikke mulig med selvbetjent booking over nett.

The Arctic Hideaway Foto: Jesse Beaman

Bo blant tretoppene

Liker du skogen, men ikke å bo i telt? Ta med familien på en eventyrlig utflukt, eller dra på romantisk get-away med din utvalgte. 

Hos Trehyttene i Gjerstad kan man leie Kråkeslottet – luksusversjonen av trehytte-konseptet som har blitt så populært de siste årene. 

Trehytta Kråkeslottet i Gjerstad Foto: Trehyttene i Gjerstad

I den lille kommunen på Sørlandet finner man det perfekte reisemålet for småbarnsfamilier på tur. Kråkeslottet er en hybrid trehytte, med selve hytta fundamentert på bakken og terrassen hengende i trærne. 

Her bor man tett på naturen, men likevel i et fullverdig hus –  med flislagt bad med varmekabler, to soverom, kjøkken og stue fordelt på tre etasjer. 

Fra hytta har man også utsikt over det nærliggende vannet. Her finner man egen sandstrand og robåt, til glede for både store og små. Det er og bygget en egen snekkerbod ved hytta hvor barn kan sage og snekre ting i tre. 

Treningsbehovet får man også dekket med en hinderlyøpe rett ved hytta.

Trehytta Kråkeslottet i Gjerstad Foto: Trehyttene i Gjerstad

Hytte på vannet

Hos Helgeland Havhus, i skjærgården på Helgelandskysten, kan man leie et såkalt havhus – en hytte som ligger på vannet. 

Det unike konseptet ble ved en tilfeldighet til da eierne kom over et havhus på en auksjon. Utleievirksomheten ble en suksess, og i dag flyter det to av dem på det turkise vannet utenfor Nesna, henholdsvis på 25 og 75 kvadratmeter. 

Helgeland Havhus Foto: Helgeland Havhus

Her trenger man ikke dra lange veien for å skaffe dagens middag – med Helgelandskystens fiskemuligheter, og fiskeutstyr som følger med hytta, kan man omtrent fange middagen rett fra stua. 

Føler man seg mer eventyrlysten, kan man utforske den nærliggende øya Tomma, eller dra på guidet rib-tur og havørnsafari med Visit Nesna. Er man ekstra heldig, får man også et glimt av spekkhoggerne som av og til streifer forbi kysten på Helgeland.

Helgeland Havhus Foto: Helgeland Havhus

Andre aktiviteter inkluderer kajakk- eller sykkeltur, eller bare en avslappende dag i vannet ved hytta. Og om man er av det kresne slag hva gjelder badetemperatur, kan det være verdt å nevne at hytta er utstyrt med jacuzzi.

Reise