<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Sommer: Kathrine Sørland anbefaler Svalbard sommer som vinter. Her har reisefølget gått i land for å filme TV-opptak. Foto: Privat

Kathrine Sørlands drømmelandskap

En jobbreise til Svalbard ga TV-personligheten smaken på øya i nord. Da hun skulle tilbake, falt valget på en familieferie i februar. Det ble hennes livs ferie.

Modell og TV-personlighet Kathrine Sørland er begeistret når hun forteller Kapital Reise om sine turer til Svalbard. Første gang hun var på Norges nordligste øygruppe, var en jobbreise med statskanalen NRK.

– Jeg deltok i serien “Safari Norge”, og mesteparten av tiden reiste vi rundt i båt. Den store fordelen med å reise til Svalbard i sommerhalvåret er at man kommer seg på vannet. Det er en veldig fin måte å oppleve både landskap og dyreliv på, sier Sørland.

Rogalendingen forteller at hun er “asfaltjente” og ikke ante hva hun hadde foran seg under første besøk på Svalbard.

– Landskapet og naturen som møtte meg var storslått. Det var fantastisk å være på vannet. Det mektigste var å oppleve en kalvende isbre, møte hvalross og ikke minst blåhval, det største dyret som noen gang har vært på jorden, forteller hun engasjert.

Svalbard har et rikt dyreliv, og Sørland opplever at dyrene her ikke er like redde mennesker som de kan være lenger sørover, der befolkningstettheten er høyere.

– Ofte er de nysgjerrige. Andre dyr vi møtte var blant annet steinkobbe, reinsdyr og polarrev.

Kalvende isbre: Sørland forteller at det var mektig å oppleve kalvende isbreer. Samtidig synes hun det er vemodig, for isbreene krymper grunnet global oppvarming. Dra også på hundekjøring i februar og mars, når blålyset fargelegger landskapet. Foto: Privat

Tok med familien

Turen med NRK ga opplagt mersmak, og Sørland bestemte seg for at hun ville tilbake, men da med familien.

– Jeg tenkte at Svalbard måtte være fantastisk å oppleve for familien også, så jeg begynte å spørre om tips til neste tur. En jeg snakket med anbefalte å reise i februar, fordi da er mørketiden over og “solen titter frem over horisonten”. Noe annet som passet fint, var at da kunne vi feire 50-årsdagen til mannen min der, forteller TV-personligheten, som er gift med forretningsmannen Andreas Holck. Sammen figurerer de i den nye podkasten “Ekteskapet 2.0”, som omhandler deres forhold gjennom årene.

– Den lave solen skaper det som kalles “blålys”, og da bader landskapet i blått og hvitt lys. Du kan også få innslag av rosa- og pastellfarger. Det er vanskelig å beskrive. Det må oppleves, sier en entusiastisk Sørland.

Snøscooter og hundespann

Turen i februar ble organisert av en turoperatør, hvilket hun anbefaler.

– Det bidro til at vi fikk mange flotte opplevelser samtidig som vi slapp å tenke på de praktiske tingene. Da senker man skuldrene og det blir en bedre ferie, mener Sørland.

Reisen startet i Longyearbyen, der følget oppholdte seg et par dager før de dro videre.

– Vi var på tur med hundespann. Det er en veldig fin måte å oppleve naturen på, og det er veldig gøy. Prikken over i’en var nærkontakten med hundene. Vi tok på seler og koste med dem. Det var stas for både store og små.

Prikken over i’en var nærkontakten med hundene.
Kathrine Sørland om tur med hundespann

Etter noen dager i Longyearbyen bar turen til Isfjord Radio Adventure Hotel ytterst på Kapp Linné, 90 kilometer vest for Longyearbyen.

– Vi kjørte med snøscootere til Isfjord Radio. Så lenge du har førerkort, kan du faktisk kjøre snøscooter. Vi fikk en introduksjon, og så var vi i gang. Det var en spennende tur gjennom storslagne landskaper – over breer og fjorder. Det var et av feriens absolutte høydepunkter.

Isfjord Radio er en nedlagt radiostasjon fra 1933 som var forbindelsen mellom fastlands-Norge og Svalbard.

– Det ser røft ut fra utsiden, men det er et koselig boutique-hotell med deilig mat. Vi hadde et fint program på hotellet som inkluderte snøscooterekspedisjon, forteller Sørland.

Isbjørnens land: På Svalbard finnes fareskilt for isbjørn. Foto: Privat

Taxfree-shopping i Longyearbyen

Hvis man skal reise til Svalbard, anbefaler Kathrine å sette av noen dager til Longyearbyen. Til tross for størrelsen har det lille samfunnet mye å tilby, mener hun.

– Jeg ville absolutt tilbragt noen dager i Longyearbyen. Da får man koblet litt av, og ikke minst er det et trivelig og fascinerende sted. Det er flere bra hoteller og restauranter der, og utelivet er alle tiders. Hvis man er der om sommeren, gir midnattssolen en unik ramme for en bytur, tipser Sørland.

Longyearbyen har også et galleri, flere museer, og ikke minst tax-free shopping for dem som ønsker det.

– Taxfree-butikken har et skilt hvor det står “no guns allowed”. Nesten som i en westernfilm, humrer Sørland.

Snøscooter: Har du førerkort, kan du kjøre snøscooter. Foto: Privat

Selv om modellen ikke møtte mange andre barnefamilier under besøket på Svalbard, tror hun stedet kan være like spennende for de yngre familiemedlemmene.

– Vi så ikke så mange barnefamilier, i hvert fall ikke på Isfjord Radio. Når det er sagt, elsket mine barn turen. De omtaler ennå ferien som “den kuleste ferien vi har hatt”.

Reise