<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Foto: NTB Scanpix

Tre høydepunkter i Chile

I det langstrakte og naturskjønne landet i Sør-Amerika kan man oppleve både verdens tørreste ørken og tusen år gamle isbreer. Her er tre eventyrlige – og vidt forskjellige – destinasjoner verdt et besøk.

24 timer i Santiago

Adkomst til Chile skjer som oftest via landets internasjonale flyplass i hovedstaden Santiago. Dette er en by man bør bruke minst et døgn til å bli kjent med.

Start dagen med et besøk til Santiagos grønne lunge, Cerro San Cristobal, for et fugleperspektiv av byen som huser rundt 40 prosent av Chiles befolkning. Man kan gå, jogge, sykle eller ta kabelbanen opp hit.

Millionby: Det er ikke uten grunn at nærmest 40 prosent av Chiles befolkning kaller hovedstaden Santiago sitt hjem. Storbyen har alt en metropol skal inneholde, med sine førsteklasses restauranter og barer, utallige tilbud om aktiviteter både i natur og asfaltjungel, og ikke minst kort vei til både vingårder, strand og fjell. Foto: NTB Scanpix

Ved starten av kabelbanen finner man nabolaget Bellavista, kjent for sin bohemske historie. Her kan man slappe av med noe kaldt i glasset når solen står midt på himmelen. En imponerende lang liste med restauranter, puber, barer og klubber venter på deg her, åpent både dag og natt. Vinentusiastene anbefales en tur innom vinbarene Polvo og La Cava del Sommelier for å smake på de lokale druene. Nabolaget kan også friste med en rekke museer og fengslende gatekunst – husk å lade kameraet i forkant.

Fargerik: Santiagos bydeler byr på en rekke ulike opplevelser. Dra til den fargerike, bohemske bydelen Bellavista for spennende kunst, mat og uteliv. Se kunstnere i arbeid i den livlige gågaten José Victorino Lastarria. Og opplev "gjemte" perler på stien opp til toppen av Cerro Santa Lucia. Foto: Ingrid Elle

Fra Bellavista kan man spasere over broen til parken Forestal, hvor det yrer av folkeliv i helgene. Like ved parken ligger den populære gågaten José Victorino Lastarria. Her finner man en rekke spisesteder, kafeer og gatekunstnere – og selgere. Beundre kunstmalerne som jobber med verkene sine, og ta et bilde foran den velkjente, grønnkledde bygningsfasaden ved Plaza Mulato Gil de Castro.

Cerro Santa Lucia Foto: Ingrid Elle

Noen minutters gange unna ligger et annet yndet turistmål, parken Cerro Santa Lucia. Man blir aldri lei av å nyte utsikten over Santiago, med de majestetiske Andesfjellene som bakteppe. Følg stien og steintrappene som slynger seg opp til toppen forbi to bougainvillea-draperte fort, en kirke, fontener og monumenter. Parken er åpen fra ni om morgenen til åtte om kvelden.

Avslutt dagen med et besøk til en av byens mange førsteklasses restauranter. Ifølge vår lokale guide, Rodrigo Villablanca, har nemlig restaurantscenen virkelig boomet her de siste ti årene.

Gågaten José Victorino Lastarria i Santiago. Foto: Ingrid Elle

Restauranten Baco serverer deilig sjømat av høy kvalitet. Prøv Macha Clams eller dagens fisk servert med samme saus. Dette er et svært populært sted, så husk å bestille bord i forkant. Andre gode alternativer er Boragò, 99 og The Glass på toppen av Hotel Cumbres. På sistnevnte kan man nyte solnedgangen mens man sipper deres unike rabarbravin.

Besøk deretter en av de mange barene i nabolagene Vitacura og Providencia.

Vi anbefaler en tur innom gågaten Paseo el Mañio i Vitacura. Ta et par glass på Bar Mañio eller Tío Tomate, og ta inn den feststemte atmosfæren på uteserveringen. Skulle du være mer sulten, stikk innom Cuerovaca for Santiagos beste biff.

Noen av de aller flotteste hotellene befinner seg også i disse nabolagene. Prøv en natt på et av områdets femstjerners hoteller. Både Hyatt, W, Ritz-Carlton, NH Collection og InterContinental har høyt rangerte overnattingssteder her.

Ikoniske fjelltopper: Det er kanskje ikke så rart at Patagonias mest gjenkjennelige landemerke er de majestetiske fjelltoppene til Torres del Paine. Det høyeste punktet ligger hele 2.884 meter over havet. Foto: NTB Scanpix

Uforglemmelige naturopplevelser i Patagonia

Oppdag en vill, eksotisk og uberørt villmark av fjell, fjorder, isbreer, skog og stepper. Lær om Patagonias ranchhistorie og test ut livet som gaucho (chilensk cowboy) mens du utforsker det tilsynelatende uendelige naturlandskapet.

Lei en bil eller sykkel og dra nedover Carretera Austral, også kalt den sørlige motorveien, og oppdag det beste Patagonia har å by på. Her arrangeres det en rekke adrenalinfremkallende aktiviteter, blant annet rafting nedover en av verdens mest kjente elver for nettopp rafting, Futaleufú. Om man foretrekker noe roligere, kan man ta seg en fiske- eller kajakktur på Baker River.

Tierra Patagonia. Foto: Tierra Patagonia

For dem som drømmer om å bestige legendariske fjelltopper, bugner det av billedskjønne fjellturer i nasjonalparken Torres del Paine, med sine fantastiske skoger, fjell, fossefall, innsjøer og utsikt over de isbelagte områdene.

Parken huser isbreer og isfjell; grotten Mylodon, hvor restene av den forhistoriske mannen ble funnet; turkise innsjøer som Amarga Lagoon og Sarmiento Lake; så vel som den skremmende trioen med granittopper: Central, South og North Towers of Paine. Det mest majestetiske fjellet, Paine Grande, når en høyde på 2.884 meter over havet.

Puerto Natales er en tre timers kjøretur nord for Punta Arenas, hvor man ankommer regionen med fly. Parken ligger ytterligere 90 minutter unna, og er åpen året rundt. De fleste fjellturene anbefales likevel i høysesongen, den sørlige halvkules sommer, fra cirka november til mars.

Mens besøkende kan innlosjere seg i en av de mange hyttene og campingplassene som ligger i parken, er det flere som drar tilbake til Puerto Natales – et tidligere sentrum for saueoppdrett som nå fungerer mer som en inngangsport til Torres del Paine. 

For et mer komfortabelt opphold sjekk inn på The Singular, et tidligere slakteri som har blitt forvandlet til et luksushotell. Et annet alternativ er det naturnære luksushotellet Tierra Patagonia.

Tierra Patagonia. Foto: Tierra Patagonia

For et virkelig eventyr kan du utforske Kapp Horn, det sørligste ytterpunktet på det amerikanske kontinentet. Naviger deg gjennom utallige fjorder og kanaler, og kryss det berømte Magellan-stredet idet du seiler mot Antarktis – Hurtigruten er blant dem som kan ta deg over hit.

I Patagonia kan du også beundre imponerende isbreer som er tusenvis av år gamle, og få nære møter med delfiner, pingviner og spekkhoggere. 

Is så langt øyet kan se: Over 80 prosent av Latin-Amerikas isbreer ligger i Chile. Den chilenske patagonia kan dermed tilby hundrevis av turer og utflukter for å se disse imponerende naturfenomenene. Foto: Tierra Patagonia

Med tanke på at det sørligste punktet i den chilenske Patagonia bare ligger 1.500 kilometer fra Antarktis, kan du forvente det uventede på værfronten. Mens ensifrede temperaturer året rundt er normen i Punta Arenas, hvor man kan oppleve snø og sol på en time, har Chiloé-skjærgården i Nord-Patagonia en solfylt sommer med 20 plussgrader i gjennomsnittstemperatur – selv om det kan være mye regn fra juni til august. Her bør man alltid være forberedt med et par ekstra lag med tøy.

Naturlig lysshow: Ikke gå glipp av et besøk til de særegne steinformasjonene og sanddynene i Måne-dalen (Valle de Luna) og de skiftende fargene i Mars-dalen (Valle de Marte). Om natten byr begge stedene på verdens mest spektakulære lysshow, stjernehimmelen. Foto: NTB Scanpix

Studér stjernehimmelen i verdens tørreste ørken.

Over hundre tusen kvadratkilometer med et mangfoldig terreng som inkluderer sprutende geysirer, gylne sanddyner perfekt for surfing, saltlaguner og fjellsider kledd i fargerike striper, er bare noe av det Atacama-ørkenen har å friste med.

Flust av opplevelser: I verdens tørreste ørken kan man oppleve fantatisk vannshow i form av geysirer, surfe ned sanddyner, sykle i et tilsynelatende utenomjordisk terreng, komme tett på et helt unikt dyre- og planteliv, samtidig som man kan nyte behagelig dager på luksushotell. Foto: Tierra Atacama

Det meste av ørkenen består av terreng med stein, saltsjøer, sand og felsisk lava som flyter mot Andes. Det finnes rike mineralforekomster i området, blant annet kobber og natriumnitrat.

Det er også et av de beste stedene på jorden til å studere Melkeveiens glitrende samling av stjerner. Perioden mellom april og september er den beste tiden for dette. Gjør deg klar til å bli lamslått av klodens mest fantastiske, naturlige lysshow.

Foto: NTB Scanpix

Terrengsykkel og hesterygg er utmerkede transportmidler for å komme seg rundt i regionens sentrum og tidligere kobbergruveby, San Pedro de Atacama og dets nærliggende områder.

Fra landsbyen er det bare en kort tur til saltsletten i nærheten. Den aktive kan også utfordre seg ved å sykle i det ulendte terrenget. Coyote Lookout er et populært stopp for det perfekte Instagram-bildet. Det er også saltfjellet Cordillera de la Sal.

Foto: NTB Scanpix

Dra til nasjonalreservatet Los Flamencos for å oppleve dets fantastiske flora og fauna. Her speiler Salar de Atacama, Chiles største saltslette, vakkert de fjerne Andesfjellene i vann som bare er noen få meter dypt. Tre typer flamingoer samles i Salar de Atacama for å spise innsjøens alger, og det er faktisk naturlige fargestoffer i maten som gir flamingo-fjærene den rosa fargen, egentlig er de grå.

Foto: Tierra Atacama

Fortsett utflukten med å klatre i sanddynene i Valle de la Muerte, Dødsdalen på norsk. På toppen av de 330 meter høye sanddynene blir man belønnet med en 360 graders utsikt over et nærmest utenomjordisk landskap. 

Det er ikke rart at Nasa og Den europeiske romfartsorganisasjonen har testet utstyret sitt her. Adrenalinjunkien kan også surfe ned sanddynene i en imponerende hastighet.

Foto: Tierra Atacama

Til tross for at man befinner seg i verdens tørreste ørken, finnes det alternativer for badenymfen også. Man kan blant annet ta en dukkert i et av svømmehullene ved Cejar-lagunen. Lagunen har 28 prosent saltkonsentrasjon, så her skal man flyte, ikke svømme.

En annen vannbasert attraksjon i den tørre ørkenen er El Tatio-geysirene. Lave morgentemperaturer forhindrer at vann fra de 80 geysirene fordamper, noe som skaper et spektakulært syn når de første solstrålene treffer geysirskyene. Geysirfeltet er det tredje største i verden, og med en beliggenhet på 4.320 meter over havet er det også verdens høyeste.

Foto: Tierra Atacama

I og rundt San Pedro de Atacama finner man en rekke overnattingssteder, alt fra enkle leirhytter til unike boutiquehoteller. For litt ekstra komfort og velvære etter lange ørkenutflukter anbefales det å sjekke inn på Tierra de Atacama Hotel & Spa eller Alto Atacama Desert Lodge & Spa.

Reise
Aktuelt nå