<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Finnes ikke dårlig vær ...: På Knutholmen i Kalvåg finnes en værhytte i fjellsiden som man kan gå til med en lokal kjentmann og speide utover havet. Er man heldig, får man oppleve en liten storm. Foto: David Zadig

Workation - den nye reisetrenden i 2021?

Kan workation, en kombinasjon av jobb og ferieopplevelser, være botemiddelet for nordmenns evinnelige reisefeber under pandemien?

Våre reisevaner har endret seg mye som følge av coronapandemien. Vi har knapt kunnet tråkke over svenskegrensen uten påfølgende karantenekrav ved hjemkomst i løpet av den nå snart et år lange pandemien. Det har ført til at nordmenn flest både har vurdert, og hatt, ferie i eget land.

“Staycation”, som ifølge tidsskriftet CN Traveller tradisjonelt sett har vært en ferieform man tar nær hjemmet, tilknyttet en bærekraftig tankegang om å forurense mindre, spare penger, og slippe unna trengsel på turistdestinasjoner, har nå blitt et mer allment fenomen. Gjerne ikke først og fremst fordi man tenker bærekraftig, men nettopp på grunn av reiserestriksjonene pandemien har medført.

Meeting room with a view: På Veiholmen ytterst på Smøla kan man bo i en privat villa i havgapet med eget naust som fungerer som møterom. Foto: Moloen på Veiholmen

Til tross for at vaksineringen nå omsider er i gang, kan vi nok ikke belage oss på å legge ut på mange og lange reiser utenlands med det første. Vi må derfor forberede oss på et nytt år med “staycation”. Men kanskje vi kan sprite opp hjemmekontoret med en “workation”?

Workation er nemlig en annen reiseform som har fått ben å gå på under pandemien. Den handler om å ta med med jobben på tur. Det vil si et alternativt “bortekontor” som erstatter kontor og hjemmekontor.

– Det vi ser nå i coronatider, er at de to begrepene flyter litt sammen – vi må finne alternative ferier i Norge heller enn i utlandet – og vi ønsker avveksling fra hjemmekontoret, sier Torunn Tronsvang i reisekuratoren Up Norway!

Teambuilding i norsk natur

Hun tror grensen mellom jobb og fritid stadig viskes ut idet vi ser muligheten til å “ta med jobben på ferie”.

– Det kan være små grupper av kolleger, eller solo-reisende, som ønsker å jobbe med strategiarbeid eller konsentrasjonsarbeid med behov for inspirerende impulser og mulighet for avbrekk i form av aktiviteter og åndelig påfyll, sier hun.

Designerhytte: På Naustet Stokkøya kan man se på vær og vind fra badestampen etter en gåtur i fjæra eller sykkeltur til det lokale bakeriet, anbefaler Torunn Tronsvang. Foto: Naustet Stokkøya

Tronsvang tror denne måten å reise på vil bli enda mer populær i året som kommer.

– Vi ser for oss at denne måten å reise på – workations i små team – kommer til å øke. Det er ikke lett å klekke ut de beste ideene eller planene fra hvert sitt hjemmekontor og med digitale møter. Men kan man kombinere dager med strategiarbeid med fantastisk mat, skreddersydde aktiviteter og inspirerende steder å bo. Det gir inspirasjon både faglig og privat, og får jobben gjort. Spesielt da man selv ikke trenger å tenke på praktikaliteter og logistikk, sier Tronsvang.

Hennes team har selv testet ut ulike workations det siste året.

– Vi liker destinasjoner hvor man kan puste, få arbeidsro og har gode rom til å være sammen og konstruktive som team, sier hun.

Her er noen av Tronsvangs anbefalinger for en vellykket workation:

1. Veiholmen ytterst på Smøla: Bo i en privat villa i havgapet med eget naust som fungerer som møterom. Fersk sjømat og lokalt lam kan leveres på døren slik at man kan tilberede maten selv. Men Up Norway! kan også ordne med privat kokk. Tronsvang anbefaler “kajakkpadling i fantastisk lys med tørrdrakt på denne tiden av året”. 

Husbåt: 20 minutter utenfor Tromsø ligger Volda Floating Home, en ferge konvertert til en moderne husbåt man kan bruke som base for fjellturer og for å speide etter nordlyset. Foto: Volda Floating Home

2. Stokkøya: Ifølge Tronsvang er Stokkøya “et sted med entreprenørisk ånd og et paradis for arkitekturelskere”. Her kan man bo enkeltvis i subhus ved strandkanten eller som små team i kysthus. Matopplevelser og møter kan man ha i Strandbaren eller på Naustet Stokkøya, og båttransport kan ordnes mellom øyene. Her bør man se på vær og vind fra badestampen etter en gåtur i fjæra eller sykkeltur til det lokale bakeriet.

3. Tromsø: Cirka tyve minutter unna Tromsø kan man bo i Volda Floating Home – en ferge konvertert til en moderne husbåt. Her kan man få levert mat fra Eide Landhandleri, og velge å lage maten selv eller få måltider tilberedt av vertskapet. Båten har et stort langbord med vinduer mot fjord og fjell, og mulighet for å se nordlys direkte fra båthuset, samt enkel tilgang til små og store tinder i nærområdet. Tronsvang anbefaler å dra på nordlys- og landskapsfototur sammen med en privat guide.

På workation: Her er Torunn Tronsvang i Up Norway! på workation på Knutholmen hvor hun anbefaler å bo i rorbuer og teste ut øl fra det lokale bryggeriet, Kinn. Foto: Up Norway!

4. Knutholmen i Kalvåg:  Knutholmen er et rorbuanlegg i Bremanger hvor Norge er på sitt bredeste. Her kan man bo i rom og rorbuer, spise sjømat rett fra havet og drikke øl fra det lokale bryggeriet, Kinn. Tronsvang synes “stedet er eksotisk uansett vær”. Her finnes også en værhytte i fjellsiden som man går til med en lokal kjentmann for å speide utover havet. Er man heldig, får man også oppleve en liten storm, sier Tronsvang. Designer Gunvor Røkholt har også nylig renovert et bygg her og pusset opp rom i helt ny stil.

Reise
Aktuelt nå