<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Livlig: Nå som pandemien er på hell, fylles livlige Stefansgade på Nørrebro opp med mennesker igjen så snart solen titter frem. Foto: Visit Copenhagen

Besøk verdens kuleste nabolag

På Nørrebro, som nylig ble kåret til verdens kuleste nabolag, ligger det som trolig er Skandinavias første pantebutikk for klær. Her er den norske gründerens beste tips til den trendy bydelen.

Den fargerike bydelen er en glitrende blanding av historiske landemerker, ultramoderne arkitektur og serveringssteder som gjør gourmetbyen København stolt, melder TimeOut, i forbindelse med bladets kåring av Nørrebro som verdens kuleste nabolag.

Gjennom flere tøffe år har det spiret og grodd av nye, unike konsepter for mat, drikke og shopping her – de fleste med fokus på bærekraft og miljø.

Den bilfrie søndagen er nå også tilbake, noe som forvandler Nørrebrogade til en livlig folkefest med musikk og loppemarked. Det er ikke få suksessrike konsepter som har startet sin reise i denne unge og kreative bydelen.

Gründerspire: Norske Sarah Elise Gjemdal (t.v.) har startet pantebutikken Hello Good Buy i København. Her sammen med butikksjef Silja Maja Arum, som også er norsk. Foto: Cassandra Wollum

Et av de nye konseptene er pantebutikken Hello Good Buy, hvor du kan pante klærne dine mot betaling i cash, eller få såkalt store credit å handle for i butikken.

– Nørrebro er en yrende bydel som kryr av unike konsepter og små, lokale perler, forteller Hello Good Buy-gründer, norske Sarah Elise Gjemdal. – I denne delen av København står kvalitet i fokus, og en unik miks av butikker, lokale kaffebarer og gjenbruksbutikker ligger side om side med alt fra Michelinstjerne-restauranter til små “hull” i veggen hvor du får en av byens beste crispy fried chicken-burgere til en hundrings.

Sammen med norske Silja Maja Arum driver Gjemdal klesbutikken som skal være den første og eneste av sitt slag i Skandinavia.

Populær: Blågårdsgade er en av de koseligste gatene på Nørrebro. Den strekker seg fra Nørrebrogade til Blågårds Plads og er full av restauranter, kafeer, vinbarer og musikksteder. Foto: Martin Heiberg/Visit Copenhagen

Pant klær

Pantebutikken er inspirert av “Crossroads Trading” i USA, et konsept der man kjøper klær av kunden i bytte mot kontanter eller store credit.

– For meg ble det et mål å være førstemann ut her på kontinentet. Vi var de første til å tilby dette i hele Norden, og så vidt meg bekjent, også i Tyskland, sier Gjemdal.

Hun tror konseptet er et kjapt og enkelt alternativ til å selge klærne sine på nett.

– Man slipper strevet med å ta bilder, lage annonser og avtale henting med kjøpere som ikke dukker opp. Butikken er en fysisk markedsplass for kjøp og salg av kvalitetsklær. Som kjøper har du også mulighet til å se, ta på, lukte på og prøve plagget før du kjøper det, i et ordentlig prøverom og med medarbeidere som gjerne hjelper deg. Ved å gjøre gjenbruk mer tilgjengelig tror jeg flere og flere vil få øynene opp for det.

Foto: Cassandra Wollum

Vant tysk konkurranse

Responsen på konseptet skal så langt være veldig bra.

– Vi får ofte høre at butikken ligner en vanlig klesbutikk, og det er ikke rent sjelden at noen bruker flere minutter inne i butikken før de innser at det er en secondhand-butikk. Da tenker jeg at vi har gjort noe riktig.

Gjemdal ønsker at Hello Good Buy skal være en klesbutikk, og ikke en typisk bruktsjappe. Mandag til onsdag er pantedager hvor man kan komme med klær. Da går tiden med til å se på, kjøpe inn, prise, steame og henge opp nytt tøy.

– Resten av uken bruker vi på å selge ut igjen. Det meste går kjapt. Mandag er stativene klare for påfyll igjen. Og sånn rullerer det.

Foto: Cassandra Wollum

Gjemdals ambisjon er å utvide med flere franchisebutikker, først og fremst i Europa, og visjonen er intet mindre enn å revolusjonere klesindustrien ved å endre måten klær konsumeres på.

Ideen har blitt tatt godt imot, og i oppstartsfasen fikk hun blant annet innvilget inkubatorplass hos NTNU Accel i Trondheim, samt 50.000 kroner i støtte av miljøorganisasjonen Climate-KIC for å drive konseptet videre.

I fjor åpnet de norske jentene sin andre butikk, denne gangen i Bremen i Tyskland, der de vant en lokal konkurranse hvor premien var et års gratis husleie midt i gågaten i Bremen, samt 60.000 euro til å dekke lønn og andre utgifter.

– At Hello Good Buy var en av tre vinnere er veldig stas, og har gitt oss en pangstart på det tyske markedet.

Vegansk iskrem og gourmetgrøt

Men det er altså i det hippe nabolaget Nørrebro i mange nordmenns favorittby at den første pantebutikken holder stand. Og Hello Good Buy er ikke det eneste kule konseptet som har startet reisen sin her, og som er verdt et besøk under storbyferien.

Favorittgrøten: Prøv ut den norske gründerens favorittgrøt med epler og mandler fra serveringsstedet Grød i København. Foto: Grød København

– En av våre stamplasser for jobbmøter eller en mettende lunsj er grøtbaren Grød. På samme måte som Hello Good Buy skal gi gjenbruk et ansiktsløft, er Grøds visjon å redefinere grøt. Her får du alle slags grøtvarianter med deilige toppinger, inkludert både risottoer, chiapuddinger og andre sesongbaserte grøtretter. Deres havregrøt med hjemmelaget karamellsaus, mandler og ferske epler er en evig klassiker, og med god grunn, tipser Gjemdal.

Kaffe kjøper de gjerne på Elmegade Fem eller Café Kaf, to lokale kaffebarer som skal ha fokus på kvalitet.

Foto: Nicecream

– Skal vi unne oss noe søtt til kaffen, er Nicecreams veganske iser laget på kokosmelk vår go-to. Vi har allerede rukket å smake oss igjennom hele menyen, og kan veldig varmt anbefale smakene “Bounty Hunter” eller “Creamy Coffee”.

Fredagsbar og fest

Gjemdal anbefaler også besøkende å gå en tur i Assistens Kirkegård, hvor blant andre H.C. Andersen og Søren Kierkegaard ligger begravet.

Grønn oase: Assistens Kirkegård er et gravsted, men også en grønn oase og kulturarv på Nørrebro. Her hviler kjente navn som forfatter Hans Christian Andersen og filosof Søren Kierkegaard. Foto: Sebastian Himmelstrup / Visit Copenhagen

– Her er det uendelig mye å utforske, sier Gjemdal, som er tydelig begeistret for bydelen sin. – Blant annet er det her du finner den største samlingen secondhand-butikker i København, med både Røde Kors, rene vintagebutikker, litt dyrere merkevarebutikker, samt secondhand-butikker i midtsjiktet, som Hello Good Buy.

Hver fredag arrangerer butikken også fredagsbar, den danske versjonen av fredagspils, hvor de byr på en øl eller drink til sine kunder og venner, samt musikk og god stemning.

Food sharing: Sosiale spisekonsepter og food sharing, hvor man deler mange ulike matretter, har de siste årene poppet opp i København, og er spesielt populært på Nørrebro. Foto: Mellanie Gandø/Visit Copenhagen

– Festen fortsetter gjerne på Blågårdsgade, en gate med mange forskjellige konsepter for delemat (food sharing, journ. anm.), etniske spisesteder og barer. 

Gjemdal forteller at Blågårdsgade for 20 år siden var en gate man gjerne skulle holde seg unna på kveldstid, men i senere tid har det blomstret med gastronomiske konsepter her. 

– Våre favoritter er de to afrikanske restaurantene Sasaa og Zula, som begge byr på spennende smaker til overkommelige priser, sier Gjemdal.

Reise
Aktuelt nå