Jamaica utenfor allfarvei
Et par timers kjøring fra de mest sentrale turistområdene finner du en mer uberørt del av Jamaica, og verdens kanskje mest eksotiske platestudio.
De to franske skidestinasjonene Courchevel og Méribel var begge verter for flere konkurranser i vinter-OL i Albertville i 1992. Blant annet ble konkurranser i hopp, kombinert, alpin og ishockey arrangert i Courchevel og Méribel.
31 år senere møtes igjen verdenseliten til dyst. Fra 5. til 19. februar i år deltar verdens fremste kvinne- og herrealpinister i VM i de to skibygdene, som fikk sin første skiheis for 84 år siden. Det var en skotte som falt pladask for området og mente det måtte utvikles og satses på skiturisme.
Selv om Courchevel er hovedstedet for årets alpin-VM, skal syv av tolv konkurranser arrangeres i Méribel, blant annet alle kvinnenes disipliner.
Det er fjerde gang et alpin-VM arrangeres i Frankrike, og det er ventet titusenvis av tilskuere til konkurransene. Like før mesterskapet kan det være vanskelig å finne rom i Méribel. Men skidestinasjonen har sesong fra desember til et stykke ut i mars hvert år, så mulighetene er mange vil man stå på ski i alpebyen.
Sove
Ved luksusbosteder skal man bo, spise, underholdes og oppleve severdigheter, og vil du ta turen selv, enten før, under eller etter mesterskapet, får du noen tips om hva som er verdt å få med seg i Méribel.
For de som foretrekker et mest mulig behagelig opphold, med alle fasiliteter, finnes det flere femstjerners hoteller i Méribel.
Le Kaïla
Stein og treverk preger Le Kaïla, et luksushotell på 1.500 meters høyde, som ikke bare tilbyr romslige rom med stor takhøyde, men som også kan by på riktig så god mat. I hotellet finner man gourmetrestauranten L’Ekrin, som er den eneste i Méribel som kan skilte med en Michelin-stjerne.
Le Kaïlas gjester kan velge om de vil sjekke inn på et av de 18 rommene, i en av de 24 suitene, to leilighetene eller i hotellets hytte, eller chalet, som franskmennene kaller det.
Prismessig er Le Kaïla i det øvre sjiktet, men velger man hotellet, bor man også godt.
Le Coucou
Et annet alternativ for overnatting er Le Coucou. Det ti etasjer høye hotellet ligger midt i en av de over 70 bakkene i Méribel. Men siden det ligger i en bakke, får man ikke følelsen av at man bor i et ruvende hotell.
Det finnes 55 rom og suiter i syv kategorier i hotellet som spenner mellom 30 og 120 kvadratmeter i størrelse. Men vil man virkelig breie seg, eller bare er veldig mange som reiser og vil bo sammen, kan man leie en av de to private alpehyttene Le Coucou har til utleie. De strekker seg begge over fire plan og er nesten 600 kvadratmeter store.
Det er fire spisesteder i hotellkomplekset. Et av serveringstedene har utendørs takterrasse med en fantastisk utsikt over det franske alpelandskapet. Spa, badstue, svømmebasseng, treningsrom og yogafasiliteter finner man også i hotellet.
L’Hélios
Familidrevne L’Hélios byr på en mer hjemmekoselig stil, og hotellet passer både for de som reiser alene eller har med familien. Som de andre hotellene byr de på flere fasiliteter, og skulle værgudene ikke spille på lag under et opphold og ungene må være inne, så har hotellet en egen kinosal som får timene til å fly.
Foruten en hotellrestaurant har L’Hélios også et eget pannekakehus, eller crêperie, hvor du kan nyte den franske dessertspesialiteten på en egen takterrasse.
L’Hévana
Foretrekker du heller å leie en leilighet, er L’Hévana stedet å bestille. Man kan velge mellom 92 leiligheter med ett til tre soverom. Noen av dem er også utstyrt med badstue og peis. Av fellesfasiliteter finnes det svømmebasseng, spa og utendørs jacuzzi-anlegg, en rekke spisesteder, biljardrom og skiheiser. Man kan ikke stå på ski rett fra leilighetskomplekset, men bakkene ligger like ved. Rommene er stilrene og minner om den nordiske interiørstilen.
Spise og drikke
Man skal ikke bare bo godt, men også spise mye smakfull mat når man er på ferie. Og spisesteder er det flust av i Méribel. Michelin-restauranten L’Ekrin med stjernekokk Laurent Azoulay er allerede nevnt.
Le 80
I hotellet La Chaudanne finner man brasseriet Le 80. Typisk fransk kost med høy kvalitet, en bra bar, og interiøret er litt utenom det vanlige. Varmluftsballonger er stikkordet. I taket henger det mange av dem.
Le Cèpe
Er du glad i sopp, er Le Cèpe et naturlig stopp. Méribel ligger på mellom 1.450 og 1.700 meters høyde, og kokken Alain Plouzané sanker fjellsopp og tilbereder lokal fisk fra de mange fjellvannene i området. Spesielt porcinisopp står på menyen. Og den er ikke lik hver dag. Man tar hva man får og har sanket siden forrige måltid. Rettene koster fra 350 og opp til 550 kroner.
Beefbar
Er du glad i et godt stykke kjøtt, er det akkurat det de har spesialisert seg på å servere i Beefbar. Restauranten ligger i hotellet Le Coucou og kan by på både Black Angus fra USA og Argentina, Wagyu-kjøtt fra Australia og Kobe-biff fra Japan. Restauranten har takterrasse med utsikt over snøkledte alpefjell.
La Coursive des Alpes
Restaurantens navn kan best oversettes med alpenes fjellpassasjer, og er et nytt tilskudd på kjøkkenfronten i Méribel. Restauranten er reist i skibygdas gamle kinosal. Man kan nyte fingermat og god drikke i baren eller sitte i restaurantdelen og sluke deilig fransk comfort food.
La Fromagerie
Osteelskere vil garantert falle for rettene hos La Fromagerie. Stedet har holdt det gående siden 1984, så noe riktig må de gjøre. Fonduer, raclette og kalde retter med ost i hovedrollen er på menyen. Og alt er akkompagnert av gode franske viner.
Partâgo
Nå som alpin-VM står for døren, er det også noen nye restauranter som ser dagens lys i Méribel.
En av dem er Partâgo, som åpnet i desember i fjor. Kokken Charles Erik Hostier er ansvarlig for menyen, og satser på mat som kan deles rundt bordene. Det er retter fra områdene Korsika, Burgund og Savoie, og vin og ost er nøkkelord som går igjen i menyen. I restaurantens vinkjeller har de flasker fra 350 ulike produsenter. Elsker du det du blir servert, kan du også kjøpe med noe hjem. Restauranten har sin egen delikatessebutikk, der oster og viner du har fått servert, kan handles.
Maya Altitude
Det er ikke bare etter en dag i bakken man trenger mat. Man kan også bli sulten mens man er i bakken.
På 2.300 meters høyde finner du Maya Altitude. Her serveres god kvalitetsmat i tynn luft, og for at stemningen skal være like høy som fjellet man er på, spiller band og diskjockeyer musikk som løfter stemningen til nye høyder.