<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Bad i skogen: Skogsbading er den nyeste trenden på velværekartet. Hvilket bedre sted å teste hypen enn i Europas mest skogkledde land? Foto: Alex Mazurov/Visit Tampere

Derfor er skogsbading blitt en trend

Nå er det naturopplevelser og de-stress som gjelder – for alle penga. Test ut den hotteste nye velværetrenden, skogsbading, i Europas mest skogkledde land.

Det finnes omfattende studier om sammenhengen mellom eksponering for natur og god helse. Å være i ett med naturen er eldgammel praksis for velvære og en av de mest effektive stressavlasterne. På en tur i skogen fokuserer du mer på å være til stede i øyeblikket, og studier viser at å være mer i naturen er nyttig for å håndtere både angst, depresjon og utbrenthet. I tillegg skal det forebygge og lindre kardiovaskulære sykdommer, styrke immunforsvaret og forbedre den generelle livskvaliteten.

Så er det alltid noen lure nok til å kapitalisere på vårt evinnelige ønske om økt velvære, spesielt i ferier, da vi endelig har tid til å slappe litt av fra vår ellers hektiske hverdag. Resultatet? Skogsbading, en velværeaktivitet som luksushoteller og wellness-destinasjoner verden over nå har satt på menyen. 

Men hva er det egentlig?

Forest bathing er for så vidt ikke en ny ting. På 1980-tallet i Japan, et land som er både sterkt urbanisert og skogkledd, ble shinrin-yoku – skogsbading – introdusert i et nasjonalt program for å motvirke de negative helseeffektene av å bo i urbane områder, og å være for lite i naturen. Skogsbading innebar opprinnelig bare å sakte gå gjennom en skog, ta inn atmosfæren gjennom alle sansene dine og nyte fordelene du får av en slik naturopplevelse. Men de seneste årene, i en stadig mer stillesittende og naturberøvet verden, har aktiviteten igjen blitt en het velværetrend. Og du kan få en rekke ulike opplevelser i skogkledde omgivelser.

I en skog skjer meditasjon og mindfulness naturlig når vi fokuserer på skogen rundt oss.
Natur- og miljøvernrådgiver Karoliina Laitinen

I nabolandet Finland kan du for eksempel delta på skogsbading som inkluderer guidet meditasjon.

– Meditasjon er å sitte stille med tanker og la dem passere gjennom sinnet uten engasjement. Mindfulness er aktiv bevissthet om omgivelser, og erkjennelsen av hvordan du føler deg i øyeblikket. I en skog skjer meditasjon og mindfulness naturlig når vi fokuserer på skogen rundt oss, forklarer den finske natur- og miljøvernrådgiveren Karoliina Laitinen.

Året rundt tilbyr hun flere skogsbading-aktiviteter i Europas mest skogkledde land, som pusteøvelser, plukking av ville grønnsaker og urter, gå barfot og hvile på skogens moseeng, bedrive skogsyoga, eller gi slipp på stress ved å skrike ut all frustrasjon – alle såkalte rooting exercises – øvelser som skal gi deg “røtter”.

– Naturen aksepterer oss slik vi er, uansett hvilket humør vi er i. Den følelsen hjelper oss til å være mer medfølende med oss selv. Jeg er lykkeligere nå. Jeg kan omfavne både utfordrende og lettere aspekter av livet med mer forståelse og selvtillit. Og det vil jeg gi andre muligheten til også, sier Laitinen.

Men er lommeboken tynnslitt etter en lang høst med økte levekostnader, kan du selvsagt bare stikke ut i skogen på egen hånd og være til stede i øyeblikket. Det vil sannsynligvis kunne gi delvis samme effekt. 

Reise
Aktuelt nå