<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Tunis Foto: Ingrid Elle

Den afrikanske perlen kan oppdages på en helg

Travle basarer, gresk atmosfære i en idyllisk kystlandsby og ruiner fra oldtidens sivilisasjoner. Tunisias hovedstad står kanskje ikke øverst på bucketlisten til nordmenn flest, men den eventyrlystne vil oppdage skatter vel verdt turen.

Fortsatt legger færre ut på reiser til eksotiske destinasjoner langt hjemmefra, som et resultat av den to år lange pandemien. Noen frykter oppblussing av viruset, reiserestriksjoner, underbemannede flyplasser og tapt bagasje. Andre merker kanskje at økonomien ikke strekker til. 

Det fører til at en rekke populære turistattraksjoner, spesielt de utenfor allfarvei, er fullstendig fri for masseturismen de tidligere har lidd under. Drar du i tillegg utenfor høysesongen, kan du nyte mange steder helt for deg selv.

Hovedstaden i Tunisia kan nås på fem–seks timer, inkludert en kort mellomlanding i Frankfurt, og er dermed en helgetur verdig hvis det rykker for kraftig i reisefoten. 

Her er tre høydepunkter du må få med deg i Tunis.

Fargerikt: Bydelen Sidi Bou Said er preget av hvite murhus med slående blå dører og karmer. Foto: Ingrid Elle

Nyt kafélivet i Sidi Bou Said

Den billedskjønne landsbyen, som er omfavnet av hvite murhus med slående blå dører og karmer, minner mer om en gresk øy enn en nordafrikansk bydel.

Den beste måten å oppleve Sidi Bou Said på er så enkelt som å spasere gjennom gamlebyen, langs de svingete, brosteinbelagte gatene og stoppe innom byens kunstgallerier og -verksteder. Fortauene er fulle av boder med håndlagde suvenirer, keramikk og flasker med lokale dufter som jasmin. Husk å ta turen helt opp til fyrtårnet for spektakulær utsikt over Tunis-bukten.

Pause: En eldre herremann tar en pause i shoppingen i Sidi Bou Said. Foto: Ingrid Elle

Når det gjelder bespisning, har du et flust av valgmuligheter – enten du leter etter en matopplevelse av høy kvalitet, eller en billig matbit på en autentisk kafé. Prøv klassikeren Au Bon Vieux Temps, en romantisk hagerestaurant med retter fra det tunisiske kjøkkenet. 

Frieri: Ifølge vår guide betyr en ringbærende hånd på døren i Sidi Bou Said at det bor single i hjemmet, som er klar til å bli fridd til. Foto: Ingrid Elle

Og om ikke for maten, stikk innom Café Sidi Chabaane, for fantastisk utsikt over Middelhavet fra kafeens terrasse. Er du mer tørst enn sulten, kan du ta turen til Café des Nattes, et landemerke i Sidi Bou Said, foretrukket for sin myntete, arabiske kaffe og shisha (vannpipe).

Ruiner: Gamle romerske ruiner krydrer landskapet i Tunis. Her fra Carthage. Foto: Ingrid Elle

Reis tilbake i tid i Kartago

Karthago var en oldtidsby i Nord-Afrika, på samme sted som dagens Kartago, en forstad til Tunis. Ifølge byens historie, som vi egentlig bare kjenner fra greske og romerske forfattere, ble Karthago dannet i perioden 814–803 før vår tidsregning av fønikere fra Tyros (dagens Libanon og Syria).

Fønikerne var dyktige forretnings- og sjøfolk, og det var spesielt disse evnene som sikret dem suksess. De etablerte kolonier langs store deler av Middelhavet som de hentet dyrebare varer fra. Karthagos opprinnelse og eldste historie er ukjent, og kildematerialet lite og usammenhengende, ifølge Store norske leksikon.

Bad: Det finnes flere steder å oppleve det som er igjen etter romernes storhetstid i Tunis. Her fra de romerske badene. Foto: Ingrid Elle

Men allerede år 600 før vår tidsregning skal iallfall Karthago ha vært ledende blant de libyfønikiske byene og et sentrum for sjøfart og handel, med over 100.000 innbyggere. Byen var preget av tett bebyggelse med opptil syv etasjer. Etter hvert tok Romerriket over, og de fleste av ruinene du i dag kan oppleve stammer fra deres regjeringstid, som amfiteateret og de romerske badene. Stikk også innom de gamle romerske villaene og kom tett på datidens skulpturer og kunstverk, som godt bevart romersk og bysantinsk mosaikk.

Basar: Opplev basaren i gamlebyen og de mange moskeene i Tunis. Foto: Ingrid Elle

Gå deg vill i gamlebyen

Gamlebyen, eller medinaen, er selve hjertet i Tunis – og har grunnet sin historiske anseelse og bevarte arkitektur fått plass på Unescos liste over verdensarv. Her bugner det av mennesker med raske føtter som fyller de smale smugene i basaren – så hold godt på vesken. 

Det er lett å gå seg vill til duften av søte parfymer laget av naturlige oljer og markedets store utbud av sterke krydderier – og til lyden av kirkenes klingende klokker i sterk kontrast til moskeenes ulende bønnetårn – som alt bidrar til den spesielle akustikken og atmosfæren i denne fargerike bydelen.

Du kan bruke timevis på å undersøke de mange religiøse og historiske bygningene som både inntar og omfavner gamlebyen, der høydepunkter inkluderer Ez-Zitouna-moskeen og St. Vincent de Paul-katedralen. 

Duft: Oljer og krydder selges overalt på markedene i Tunis. Foto: Ingrid Elle

Shoppingfanatikere bør ta turen til Souk des Chéchias, der produsenter av Tunisias tradisjonelle ullhatter har hatt sine verksteder i århundrer. I området mellom Rue Djemma ez Zitouna og Rue Kasbah samles de fleste suvenirbodene.

Og når du først er i sentrum av Tunis, må du få med deg det verdensberømte Bardo-museet, som huser noen av de viktigste mosaikksamlingene i verden. Det ligger ca. fire kilometer fra gamlebyen. 

Sjelefred: Ta en pause fra det hektiske bylivet i Tunis ved stranden La Marsa. Foto: Ingrid Elle

Lokk frem hvilepulsen

Det er likevel verdt å trekke seg unna sentrum for et rolig og komfortabelt sted å sove etter en lang dag på farten i travle Tunis. På et av de fasjonable femstjerners hotellene langs stranden La Marsa, med utsikt over Middelhavet og til lyden av bølgeskvulp, roes pulsen umiddelbart ned.

Mövenpick Gammarth ligger på en privat del av stranden, og har flere svømmebassenger, både inne og ute – for store og små. I tillegg til treningssenter, tyrkisk bad og tennisbane har Gammarth et godt utstyrt spa, med en lang liste behandlingstilbud.

Velvære: Sjekk inn på et av de mange luksushotellene langs kysten i Tunis og nyt spa og høy komfort, som her fra Movenpick Gammarth på La Marsa. Foto: Ingrid Elle

På hotellet kan du velge mellom en rekke ulike romtyper og suiter. De beste er helt klart de usjenerte bungalowene på stranden. Trekk fra gardinene når du våkner og slipp inn naturens eget mesterlige maleri.

Klarer du å løsrive deg fra rommets upåklagelige omgivelser kan du få frokost, lunsj og middag servert på hotellets restauranter. Be om bord på restaurantenes terrasser og nyt et godt måltid mens du skuer ut mot det asurblå havet – og den hvitkledde landsbyen Sidi Bou Said, som starter i den andre enden av stranden.

Vil du heller bo i denne sjarmerende bydelen, er det La Villa Bleue som rangeres høyest av overnattingsstedene der. Hotellet har 13 rom og suiter i ulike kategorier, noen med balkong, andre med hotellets svømmebasseng like utenfor terrassedøren. Restaurant og spa medfølger selvsagt.

Reise
Aktuelt nå