<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
– En intim storby: – Etter jeg hadde reist en del oppdaget jeg at Stavanger er en liten storby, sier Bjørn Maaseide.  Foto: Marie Von Krogh

Internasjonal touch ved uslepen diamant av en fjord

– Stavanger er en intim storby med et snev av noe internasjonalt. Dessuten ligger byen like ved en av Norges mest undervurderte fjorder, Lysefjorden, sier investor Bjørn Maaseide.

Den tidligere sandvolleyballstjernen har reist verden rundt og samlet medaljer før han la opp og vendte nesen hjem til fødebyen Stavanger. Det var først da Maaseide oppdaget vestlandsbyens virkelige kvaliteter.

– Frem til jeg var 18 år, tok jeg alt som en selvfølge. Etter jeg hadde reist en del oppdaget jeg at Stavanger er en liten storby, en intim storby, der alt er veldig nært sentrum. Det er bra atmosfære. Det er også en touch av noe internasjonalt i Stavanger, mener Maaseide og tilføyer:

– Det er kanskje ikke så rart, det er jo tross alt den gamle energihovedstaden i Norge, og folk fra hele verden har kommet hit for business i mange tiår, påpeker Maaseide.

Sjarmerende spasertur: I Stavanger by anbefaler Bjørn Maaseide å spasere i gamlebyen. Foto: Alamy Stock Photo

Spektakulært i Lysefjorden

I dag bor 52-åringen i Stavanger, hvor han driver business, et felt han også er stjerne på. Nå får han prøve seg som turguide for Kapital Reises lesere.

Maaseide anbefaler en todeling av et besøk i Norges fjerde største by, den ene i sentrum og den andre på båt i det han mener er Norges mest undervurderte fjord, Lysefjorden.

– Du har jo hørt om Preikestolen. Fjorden nedenfor er Lysefjorden. Jeg er mye i båt og har vært i nesten alle fjordene på Vestlandet. Ikke for å snakke ned Geirangerfjorden, men i Lysefjorden er det noe spektakulært å se på hele veien. I Geiranger er det bare den siste biten som er spektakulær, mener Maaseide.

Jeg er mye i båt og har vært i nesten alle fjordene på Vestlandet. Ikke for å snakke ned Geirangerfjorden, men i Lysefjorden er det noe spektakulært å se på hele veien.
Bjørn Maaseide

Cruise til Lysefjorden: Bjørn Maaseide tillater seg å anbefale et cruise til Lysefjorden hvor han er medeier, og vi lar ham slippe til. Her sammen med en kokk. Foto: Privat

Besøk oljemuseet

I selve Stavanger by anbefaler Maaseide å spasere i gamlebyen. Han har også en lang liste over gode steder å spise, se punktene under.

– Hva med det kulturelle?

– Det er selvfølgelig ikke politisk korrekt å si at man skal gå og besøke oljemuseet. Jeg må si at nå med corona skal vi i Norge vite hvor heldige vi er. Det kan vi takke oljeindustrien for, minst 90 prosent. Det er delvis det foreldrene våre bygget opp. Men det er flaut hvordan nordsjødykkerne ble behandlet, sier Maaseide.

Det er selvfølgelig ikke politisk korrekt å si at man skal gå og besøke oljemuseet. Jeg må si at nå med corona skal vi i Norge vite hvor heldige vi er. Det kan vi takke oljeindustrien for.
Bjørn Maaseide

Kapital Reise tillater seg å tilføye å besøke kunstgalleriet BGE Contemporary Art. Det ble åpnet for noen år siden og har et samarbeid med Galleri Brandstrup på Tjuvholmen i Oslo. Det er Elin Ertvaag som driver BGE Contemporary Art. Hun er gift med HitecVision-gründer Ole Ertvaag. De to er foreldre til skuespiller Ole Christopher Ertvaag; en familie med mange talenter, m.a.o.

Ole Ertvaag
https://kapital.no/kapital-index/profile/7560254/ole-ertvaag

Dra på kjøpesenter

Maaseide tilhører eliten av de rikeste i Norge og har plassering på Kapitals liste over Norges 400 rikeste, sammen med blant andre Ertvaag. 

I år var Maaseide oppført med en formue på nøyaktig en milliard kroner. Det siste året med corona har gått hardt utover deler av formuen hans som er plassert i treningskjeden Sats. Formuesanslaget er ned med 23 prosent fra i fjor. Investeringer i blant annet eiendom står støtt.

Ingen er suverene på alle områder, ei heller Maaseide. På spørsmål om shoppingtips i Stavanger høster han få poeng:

– Det hender det regner i Stavanger. Kvadrat er et robust kjøpesenter. Der finner man egentlig alt, sier han om et av Norges største kjøpesentre som ligger mellom Stavanger og Sandnes.

Det hender det regner i Stavanger. Kvadrat er et robust kjøpesenter. Der finner man egentlig alt.
Bjørn Maaseide

Skalldyr på sjøen: Flørli innerst i Lysefjorden. Foto: Helge Ljones, Private Cruise

Spise

Re-naa er i en helt egen klasse med to stjerner fra Michelin. Man får mye “value for money” hos NB Sørensens. Det er en fiske- og “alt mulig”-restaurant med mange tradisjonelle retter. Sumo drives av en bergenser i Stavanger. De har mye god sushi. Spesielt sharing-menyen anbefales. Tango og Fish & Cow er to konsepter i en og samme restaurant. Det har vært veldig bra i mange år og egner seg særlig til lunsj. Du må også få med den italienske restauranten Cin Cin.

Sove

Stjernerestauranten Re-naa ligger i samme bygning som et hotell. Det heter Eilert Smith Hotel og har bare 12 rom. Suiten er en av de fineste i nesten hele verden. Jeg har ikke vært i så mange, da. Men jeg har vært i den Marina Bay Sands har i Singapore. Eilert Smiths er mye finere. Den går over to etasjer, hvor man kun ser utover havet. Den er utrolig stilig. Sola Strand Hotel er også veldig fint. Ellers er det en skokk med hoteller i Stavanger. Det er alltid et kjempegodt tilbud gjennom Clarion, spesielt i helgene.

Juvelen i Lysefjorden: Kjerag regnes som selveste juvelen i Lysefjorden, med den kjente kjeragbolten. Dit kommer det også basehoppere fra hele verden. Foto: Helge Ljones, Private Cruise

Oppleve

Maaseide tillater seg å anbefale et cruise hvor han er medeier, og vi lar ham slippe til. Selskapet heter Private Cruise. Maaseide anbefaler å ta en tur med en av båtene på hhv. 44 og 70 fot som tar en med inn i Lysefjorden. Turene går fra Stavanger sentrum og har ulik varighet (og pris).

Lykkefoss: Vikingene mente det bragte lykke å drikke vann fra Hengjanefossen i Lysefjorden. Foto: Helge Ljones, Private Cruise

– Det skjer noe hele veien innover i Lysefjorden. Først passerer man Preikestolen på nedsiden. Så kommer man til en stor kløft i fjellet. Der kan man gå inn med båt. Fjellsidene er 600 meter høye. Den heter Fantahålå. Deretter kjører man videre til Hengjanefossen, en foss som kommer rett ned i fjorden. Vikingene mente det bragte lykke å drikke fra den.

Lenger inn i fjorden ligger bygda Flørli. Flørli er mest kjent for tretrappen sin med 4.444 trappetrinn. Det er verdens lengste tretrapp. På toppen av den er det en fantastisk utsikt. Videre inn i fjorden ligger Kjerag, selveste juvelen i Lysefjorden, med den kjente kjeragbolten. Dit kommer det også basehoppere fra hele verden.

Helt innerst i Lysefjorden er Lysebotn og de 27 kjente hårnålssvingene, reklamerer Maaseide.

Reportasjer
Næringsliv
Reise
Innsidernes innsidetips