<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Med hengekøye i sekken. Fargerikt speilbilde ved Strømsdammen i Voksenåsen. Foto: NTB/Erik Johansen

– Dukker opp nye skatter hele tiden

Miksen av natur og storbyliv er det beste med Oslo, mener Christina Moe Gjerde. Den nyinnflyttede norgessjefen i Voi anbefaler å oppleve byen med en lokal guide – gjerne på to hjul.

– Hjertet banker absolutt for Vestlandets fjell og natur, men det er en helt annen puls i Oslo.

Å komme med reisetips til en destinasjon de aller fleste allerede har et forhold til, kan i utgangspunktet fremstå som en utakknemlig oppgave. Er det mulig å inspirere Oslo-borgerne til å se sin egen hjemby i et nytt lys, i samme håndvending som man gir tilreisende nyttige råd om hva de burde få med seg når de kommer på besøk?

Christina Moe Gjerde, verdensvant bergenser og relativt nyinnflyttet i hovedstaden, tar utfordringen på strak arm. Hun har opplevd Oslo både som turist, jobbpendler og – siden april – beboer, og kjenner dermed byen både fra utsiden og innsiden.

Verdensvant bergenser: Norgessjef Christina Moe Gjerde i Voi (t.v.) kjenner Oslo både som turist, jobbpendler og beboer. Hun gir sine beste reisetips om hovedstaden. Foto: Privat

– Oslo er en av de byene som vokser på deg, der det dukker opp nye skatter hele tiden. Jeg vil si at jo mer du er her, jo varmere blir forholdet, sier Gjerde.

Hun trekker frem fjorden og øyene, naturen og nærheten til Marka. Men samtidig det urbane – nye, kule områder, spennende restauranter, shoppingmuligheter og kulturliv. For å få fullt utbytte av Oslo-oppholdet kan det være lurt å alliere seg med en lokalkjent, mener 29-åringen.

– Oslo er en av byene du burde oppleve med en lokal guide, som kjenner til mer enn de typiske severdighetene som Karl Johan og Holmenkollen. Det er nemlig bredden Oslo byr på som er det beste med byen. Mitt beste tips er å oppleve Oslo som en riktig Oslo-borger, sier hun.

Gjerde tok over styringen av mikromobilitetsselskapet Voi da coronakrisen herjet som verst i vår, og slår ikke uventet et slag for å oppleve tigerstaden på to hjul. Ikke bare avlaster man da kollektivtrafikken, det gjør det også mulig å oppleve mye på kort tid.

Så langt øyet rekker: Kanskje ikke like spektakulært som fjellene på Vestlandet, men Vettakolltoppen byr likevel på fin utsikt, og det kun en kort reise fra bykjernen. Foto: Privat

– En av tingene jeg setter mest pris på med Oslo, er tilgjengeligheten. Det er ikke uten grunn at bruken av sparkesykler har tatt helt av i Oslo – byen i Europa der det “voies” mest, sier hun.

Listen over Oslo-favoritter inkluderer en rekke spisesteder og opplevelser, som gjengis under. For en vestlending er det i tillegg ett stort pluss hovedstaden kan skilte med:

– Som bergenser må jeg jo nevne været, spesielt om sommeren, sier hun.

Sove

Ettersom Oslo best oppleves sammen med en lokalkjent, er et godt tips til overnatting rett og slett å sove på sofaen til venner. Eventuelt kan man stifte nye bekjentskaper med sofaplass tilgjengelig, gjennom for eksempel Airbnb.

Privat losji: Å overnatte hos venner kan være et godt alternativ til å bo på hotell. Foto: Privat

Ønsker man et mer tradisjonelt og tilbaketrukket overnattingsalternativ, kan Lysebu hotell anbefales. Det som skal være Oslos høyest beliggende hotell, byr på erkenorsk atmosfære og erkenorsk mat i Holmenkollen.

Petter Stordalens relativt nye boutique-hotell Amerikalinjen i sentrum av Oslo vekker gode minner for en som har bodd flere år i USA. Hotellet er stort og staselig – et godt alternativ for dem som ønsker å slå på stortrommen.

Naturen rundt Oslo er kanskje ikke like spektakulær som byfjellene i Bergen, men i Nordmarka er det mer opphold og mildere vind. Det er ikke uten grunn hengekøyeovernatting her har blitt en supertrend de siste årene.

Spise

En pizzaelsker er alltid på jakt etter steder som serverer god pizza, og trøffelpizzaen på Lofthus Samvirkelag Tranen er blant de beste. Det tradisjonsrike stedet ved Alexander Kiellands plass byr på en enkel meny med “superdigg” pizza.

Dersom det er kjøtt som frister, er grillrestauranten St. Lars på Bislett stedet. Her finner man en liten, men imponerende meny. Prisnivået er ikke det laveste, men atmosfæren passe avslappet. Det er dessuten et bra startsted for en festlig helaften, for dem som er interessert i sånt.

Brunsj: Flere steder i Oslo byr på sen frokost, deriblant Grådi på Tøyen. Foto: Privat

“Lillebroren” til Maaemo, Vandelay, er raskt i ferd med å bli et av de mest trendy stedene i Oslo – om det ikke allerede er det – og med god grunn. Esben Holmboe Bangs bistro kan skilte med stilige lokaler, bra mat og kul atmosfære.

Lille Herbern er en anbefaling med tydelig sommerlig tilsnitt. Rett utenfor Bygdøy, kun en liten halvtime fra bykjernen, finner man nesten ekte sørlandsidyll. Trekkplasteret er utendørs servering av hvitvin og sjømat. Her er det mulig å skape seg et unikt sommerminne.

Utover dette anbefales det å spise brunsj i Oslo. Flere steder tilbyr nå denne typen sen frokost, for eksempel Grådi på Tøyen eller Liebling på Grünerløkka. Etter å ha bodd i USA har Gjerde også lagt sin elsk på doughnuts, og ifølge eksperten kan Talormade sammenligne seg med de beste.

Drikke

Bare Jazz er en liten, skjult perle for jazzentusiaster som befinner seg ikke så langt fra Stortorvet. Hit kommer man kanskje ikke først og fremst for vinen, men for kul stemning.

Cocktails: Oslo har mange steder som byr på gode drinker. Foto: Privat

Det eldste apoteket i hovedstaden er gjort om til byens beste cocktailbar, Svanen, etter initiativ fra folkene bak prisbelønnede Himkok. Gode drinker i ærverdige lokaler på Karl Johan.

Fyr Bistronomi er nok en destinasjon som gjør seg best om sommeren. Fyr tilbyr god drikke og “folkelig gourmet” i Homansbyen. Det er mulig å booke i kjelleren, men aller finest er det å sitte på uteområdet når solen skinner, ta et glass og se på folkelivet i urbane omgivelser.

Bjørvika er foreløpig ikke den mest sjelfulle bydelen i Oslo, men stedet Vin bidrar til å gjøre noe med nettopp det. Ikke så proppfullt som enkelte andre steder, perfekt for vin med vennegjengen.

Shoppe

En som har bodd flere år i Stockholm lar seg ikke overvelde av Oslos shoppingtilbud, men det nyetablerte handelssenteret i Bogstadveien, Valkyrien, gjør at Oslo begynner å ta innpå den svenske hovedstaden. Valkyrien kan by på noen bra og kule butikker, samt byens best gjemte vinmonopol.

Alle trenger en Ikea i nærheten. Hit går det en utflukt eller to i året – for en som er i ferd med å etablere seg i byen er Ikea Furuset et naturlig shoppingsted.

På “Løkka” finner man mange små, uavhengige butikker som selger klær, smykker og kunst utenom det vanlige. Kanskje byens mest originale shoppingsted, for dem som er ute etter noe ikke alle andre har.

Oppleve

Å gå hele Akerselven på langs er en reise i fortid, nåtid og fremtid – den forteller en viktig historie om Oslo som industriby. Det er gjort et stort stykke arbeid med å rydde opp elven, og nå kan man faktisk fiske der.

– Jeg har selv fisket opp et par el-sparkesykler, humrer Gjerde.

Minne for livet: Kilen sjøflyhavn i Bærum, rett utenfor Oslo, kan by på uforglemmelige opplevelser. Foto: Privat

Rett utenfor Oslo finner man Kilen sjøflyhavn, der man kan slappe av, bade og nyte medbragt. Om man i tillegg er heldig og kjenner en pilot, kan det by på uforglemmelige opplevelser.

Salt har konserter, sauna, mat og lukkede fester. Magisk stemning om kvelden. Badstue på høsten er ikke å kimse av, og tilbudet fungerer også på vinteren – noe som trengs i Norge.

Oslos hovedbibliotek har fått nye, kule lokaler i Bjørvika. For en “boknørd” er det herlig å kunne sitte på Deichman for å jobbe, lese bøker, se på folk og nyte god kaffe.

Marka og fjorden er noe av det som gjør Oslo unik. I en vestlandsk målestokk er ikke Vettakollen den høyeste toppen, men den byr likevel på utsikt, om man savner det. På Grefsenkollen kan man spise pizza eller vaffel.

– Bygdøy er en av mine favorittplasser. Det er virkelig en vakker og landlig del av Oslo. I det landskapet skulle en ikke tro man befinner seg i en hovedstad. Så kan man jogge i en halvtime, og da er man plutselig midt i et pulserende bysentrum, sier Gjerde.

Idyll: Det er ikke uten grunn hengekøyeovernatting i Oslomarka har blitt meget populært. Foto: Privat

Reise
Innsidernes innsidetips