<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Skikjøring: Otto Tschudi mener Vail har verdens beste snøkvalitet.  Foto: The Ritz-Carlton, Bachelor Gulch

Norsk meglerstjerne om Vail: – Verdens beste snøkvalitet

Norske Otto Tschudi, tidligere alpinist og OL-utøver, nå forretningsmann, står fortsatt på ski verden over. Den beste snøen finner han på USAs største vintersportssted, Vail i Colorado.

Den tidligere alpinisten, som vant NM i storslalåm i 1969, og deltok under vinter-OL for Norge i ’68 og ’72, reiser verden rundt – året rundt – og står på ski så ofte han kan. Da Kapital Reise ringer Tschudi, som har base i USA, er han i bilen på vei for å se verdenscupen i alpint i Vail og Beaver Creek – og skal selvsagt stå i bakken selv.

USA-fan: Otto Tschudi trives godt i Vail og Beaver Creek i Colorado, som han mener har “fantastisk bra” bakker. Foto: Privat

– Vail er den skidestinasjonen i verden som bruker mest penger på utbygging hvert år. Jeg tror de bruker 100 millioner dollar i utbygging årlig. Det betyr at alle fasilitetene er av topp kvalitet, og det dukker hele tiden opp nye heiser, nye løyper, nye restauranter og nye hoteller, sier Tschudi.

De er ifølge nordmannen også mestere i å tilrettelegge varierte “snøprepping-opsjoner fra kordfløyel til rett ned-kuler og Colorado-pudder”.

– Snøkvaliteten i Vail er den beste i verden. Det snør litt hver natt og er kaldt om natten, samtidig er det varmt og behagelig på dagtid, så da smelter snøen litt. Ikke slik at det blir slaps, men slik at det blir perfekte kjøreforhold. Bakkene i Vail og Beaver Creek, som ligger 15 minutter unna i bil, er fantastisk bra.

Lunsjpause: Det er mange steder å spise lunsj under en skitur i Vail. Tschudi anbefaler å stikke innom The Ritz-Carlton, Bachelor Gulch, som også har et flott spa. Foto: The Ritz-Carlton, Bachelor Gulch

Sove

Sonnenalp Vail er drevet av en tysker som gikk på samme hotellskole som meg ved University of Denver. Han gjør en fantastisk jobb med hotellet. De har et flott spa, flere fine restauranter og pianounderholdning hver dag til godt utover kvelden. Den eneste ulempen er at det ikke ligger i bakken, men det går busser dit som tar tre minutter. 

Hyatt i Beaver Creek har også en meget bra beliggenhet 20 meter fra heisen, samt et fantastisk spa med utendørsbasseng.

Favoritten: Otto Tschudis favoritthotell i Vail er Sonnenalp. De har et flott spa, flere fine restauranter og pianounderholdning hver dag. Foto: Sonnenalp Vail

Spise

Beano’s Cabin er en highend-restaurant i bakken i Beaver Creek. Her kan du spise lunsj og så kjøre videre. The Ritz-Carlton, Bachelor Gulch er også et bra sted å kjøre innom for lunsj før du drar ut igjen.

I morgen kveld skal jeg på middag med en gjeng på Mirabelle i Beaver Creek. Restauranten er drevet av en belgier og hans kone, og de har nydelige retter.

Gasthof Gramshammer er en annen klassiker i Vail. “Pepi” Gramshammer er en tidligere østerriksk skistjerne. Det er hans kone og døtre som driver hotellet, som også huser highend- restauranten The Antlers Room. Dra dit for en følelse av å være i Alpene. Her er det ikke uvanlig å møte folk som Franz Klammer og Arnold Schwarzenegger. 

For bra biff dra på Chophouse i bunnen av Beaver Creek. De har også en i Vail.

Luksus: Otto Tschudi trekker frem luksushotellet The Ritz-Carlton, Bachelor Gulch som et sted å besøke i Vail. Foto: The Ritz-Carlton, Bachelor Gulch

Drikke

Vail har fantastisk kjør og trøkk på afterski. I baren på Gramshammer er det en kar som spiller gitar hver dag. På The Red Lion oppi gaten er det også skikkelig trøkk.

Restauranten Leftbank i Vail er mer high-end med topp kjøkken. Et rolig og elegant sted å ta et glass etter middag. Amerikanere er generelt ikke oppe hele natten som oss europeere. De skal tidlig til sengs slik at de kan dra opp med første heis om morgenen. Det er derfor vanskelig å finne nattklubber som holder på hele natten her.

Velvære: Folk med fete lommebøker tar gjerne turen til Vail. Derfor er utbudet av spahotell stort. Her fra The Ritz-Carlton, Bachelor Gulch. Foto: The Ritz-Carlton, Bachelor Gulch

Oppleve

I Beaver Creek kan du kjøre ned på andre siden av fjellet, spise lunsj der og kjøre opp igjen. Det er flere steder å spise på fjellet. Du kan også dra på snøscooterturer, og Vail har en fantastisk langrennsarena på golfbanen. Fjellpasset Vail er bra for randonnée.

I tillegg har de løyper for pudderskikjøring, men du må kjøre innenfor grensene, som de kontrollerer. Det er ikke nødvendigvis negativt. Skader du deg i skauen, kommer det kanskje noen og redder deg. Områdene er uansett store nok til å kjøre “offpiste” mellom trærne og i åpne terreng. De har lagt mye arbeid i å få et variert tilbud. 

Pudder: Otto Tschudi på ski i Vail, Colorado. Foto: Privat

De har generelt god kjøre- og køkultur i Vail, og USA. Det er skipatruljer som passer på, og du kan miste skipasset hvis du kjører for fort. Det har hendt meg.

Ta også en dagstur til Aspen eller Steamboat Springs, et par timers kjøring unna, da har du vært på tre av USAs beste skisteder.

Pause på fjellet: Ta lunsj på The Ritz-Carlton, Bachelor Gulch anbefaler Tschudi. Foto: The Ritz-Carlton, Bachelor Gulch

Shoppe

Norske Axel Wilhelmsen, en langrennsløper fra Oslo, har to butikker i Vail som heter Axel’s. Klærne er ikke billige, men de er helt unike. Du får ting fra hele verden, og det er ikke bare fintøy. Rett over gaten finner du også en bra butikk for Stetson cowboyhatter. 

Gorsuch er den største selgeren av Dale-gensere i verden, og de har skikkelige fine butikker i Vail og Beaver Creek med mye særegne klær og ting.

Reise
Innsidernes innsidetips