<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Piken på broen: Å rusle rundt i gamlebyen og gå over gamlebroen, Stari Most, for å se de tradisjonelle stupene og hoppene fra broen, er blant høydepunktene i Mostar, mener Macic. (c) Beriliu | Dreamstime.com

Macics magiske moderland

Knapt to år gammel flyktet Nejra Macic med familien fra krigen på Balkan. Tre tiår senere er hun stadig på besøk i det nå fredelige hjemlandet Bosnia, både for historiske, kulinariske og naturskjønne opplevelser.

– Noe av det mest fantastiske med Bosnia er det svært varierte landskapet og naturen. I nærheten av byen Livno lever for eksempel mange hundre villhester i naturen. Du kan også møte på villhester under en tur i andre deler av landet, sier sjeføkonom i Prognosesenteret, Nejra Macic, som er født i byen Mostar, sør i Bosnia.

Bosnia har blitt styrt av flere ulike herredømmer. Tydeligst spor etterlot ottomanerne seg, som regjerte fra 1400-tallet til slutten av 1800-tallet. Det er derfor mye spennende historie å finne i byene, påpeker Macic.

Lokal: Nejra Macic på byvandring i fødelandets hovedstad Sarajevo. Foto: Privat

Hun anbefaler å fly til hovedstaden Sarajevo eller kjøre fra Split eller Dubrovnik i Kroatia for å nå Mostar, og siden taxi er så billig i Bosnia, kan de fleste nordmenn unne seg privat transport. Tog og leiebil er andre alternativer.

– Togturen mellom Mostar og Sarajevo har flere ganger blitt kåret til en av Europas vakreste togturer. Legg inn to dager med naturopplevelser på veien, med byen Konjic som base. Book rafting og fjelltur til toppen Zelena Glava med Visit Konjic, som også har en utendørs resort. Vi bodde der før de åpnet og var de første gjestene. På taket til resorten midt uti ingensteds – under en vanvittig stjernehimmel – ble jeg fridd til i sommer, forteller 32-åringen.

Mostar er aller finest i mai, juni og september, mener hun. 

– I juli er det fullt kok, mye folk og veldig høye temperaturer. 

Å rusle rundt i Mostars gamleby og gå over gamlebroen, Stari Most, for å se de tradisjonelle stupene og hoppene fra broen, er blant høydepunktene. Den eventyrlystne kan også prøve rafting på elven som renner under den, Neretva, tipser Macic.

Vingård: Sjekk inn på Emporia Hotel – Carski Vinogradi Mostar hvis du vil bo på en vingård ti minutter fra gamlebyen i Mostar. Faksimile: Facebook via Vinarija Carski Vinogradi Mostar

Sove

Velg Kriva Cuprija hvis du vil bo midt i den yrende gamlebyen, eller Emporia Hotel – Carski Vinogradi Mostar hvis du vil bo på en vingård ti minutter fra gamlebyen. Muslibegovic House gir en autentisk overnattingsopplevelse, og er også et museum. Det er i tillegg mange fine villaer med basseng som kan leies rimelig hvis du ønsker mer plass og privatliv. Det er spesielt fint langs vingårdene og lavendelåkrene sør for Mostar.

Spise

Urban Taste of Orient har god bosnisk mat, spesielt bra frokost- og lunsjmeny, med helt fantastisk utsikt mot gamlebroen. Spis cevapi hos Irma, og andre tradisjonelle retter som dolma og japrak på Sadrvan. 

Fjelltur: Nejra Macic på toppen av Zelena Glava, et fjell utenfor Mostar i Bosnia som strekker seg 2.155 meter over havet. Foto: Privat

Er du i Sarajevo, må du dra på Kibe Restaurant som har fantastisk utsikt, atmosfære og godt utvalg av bosnisk vin, samt Restaurant Dveri. Bosnia er ikke landet for fine dining, spis tradisjonell bosnisk mat. Det er dét de kan og som virkelig gir den gode, autentiske opplevelsen. På strekningen mellom Mostar og Sarajevo er det veldig mange restauranter langs veien og elven Neretva som serverer helgrillet lam – det kan du ikke gå glipp av.

Det er et must å drikke tradisjonell bosnisk kaffe – som ikke er det samme som tyrkisk kaffe – på bitte lille Cafe de Alma.
Nejra Macic, sjefsøkonom i Prognosesenteret

Drikke

Stikk innom Old Crew Gastro Pub, som har live musikk og god stemning, og generelt de fleste barene i gamlebyen. Sitt langs elven Neretva under Stari Most, eller på en takterrassebar rett over broen. Det er et must å drikke tradisjonell bosnisk kaffe – som ikke er det samme som tyrkisk kaffe – på bitte lille Cafe de Alma.

Shoppe

Mostars gamleby har noen fine suvenirbutikker, men det selges også mye ræl. Gå hele runden i gamlebyen først og kjøp der du finner ekte, håndlagde og lokale varer. Kjøpesenteret Mepas har det meste av internasjonale billigkjeder. I Sarajevo anbefaler jeg butikken Bazerdzan.

Oppleve

Lær om krigen på Museum Of War And Genocide Victims og opplev vakker ottomansk arkitektur og historie på Muslibegovic House. Ti minutter fra sentrum byr Fortica Zip Line på adrenalinkick og vakker utsikt over byen. 

Kjør også til billedskjønne Blagaj, opplev Tekija – Dervish House og spaser til den gamle festningen Stjepangrad. Ta også et glass vin på vingården Emporia på vei til Blagaj, besøk den lille byen Pocitelj og nasjonalparken Kravice Waterfalls. Kravice er finest når det ikke er stappfullt av folk i juli.

Den beste opplevelsen av ekte bosnisk kultur og gjestfrihet får du i den avsidesliggende landsbyen Lukomir. Veien hit er så dårlig at du bør leie jeep eller firehjulstrekker, eller få Visit Konjic til å ordne alt.

Reise
Innsidernes innsidetips