<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Arving: Maria Flakk er den nye generasjonen i Flakk-familien, som driver med blant annet reiseliv på Sunnmøre. Foto: Ogne Øyehaug

Milliardærarving om familiens skatter

Maria Flakk (31), den nye generasjonen i Flakk-familien, tar over roret som reiselivstopp på Sunnmøre etter sin far Knut – og som regionens største fan. Dette er hennes beste tips til hjemtraktene. 

– Jeg vet ikke om det er noe spesielt med luften her, eller det faktum at man må tåle alle fire årstider i løpet av en dag, men sunnmøringer er de mest lokalpatriotiske jeg kjenner. Det er kanskje ikke så rart, spør du oss, så vakkert som det er her, sier Maria Flakk.

I 2020 ble det gjennomført et generasjonsskifte fra mor og far, Line og Knut Flakk, til døtrene Erika June og Maria Lilly, som begge aktivt gikk inn i ledelsen av Flakk Gruppen.

På vei opp: Maria Flakk er markedsdirektør i Flakk-gruppen, som eier bl.a. Devold. Hun er også kreativ direktør i O.A.D. Foto: Kristin Støylen

Maria Flakk er i dag markedsdirektør i gruppen, som eier bl.a. Devold, og kreativ direktør i O.A.D. Og sunnmøringen har en sterk forkjærlighet for hjemtraktene.

– Det er et landskap som virkelig kan ta pusten fra deg. Du får høye tinder, dype fjorder, hvite strender og en jugendby. Da er det faktisk verdt været man må tåle.

Selv om Ålesund by er liten, er den full av sjarm, mener Flakk, med et sentrum bygget i art nouveau-arkitektur fra 1905. Man må huske å løfte blikket, råder 31-åringen.

Fersk sjømat: Kjøp ferske reker eller sjøkreps fra fiskebåtene og trålerne på kaia i Ålesund, og ha en liten piknik ute på moloen i Brosundet, tipser Maria Flakk. Foto: Hotel Brosundet

– Noe av hyggeligste er å kjøpe ferske reker eller sjøkreps fra de mindre fiskebåtene og trålerne på kaia, og ha en liten piknik ute på moloen i Brosundet. Det er førstemann til mølla, så vær tidlig ute om morgenen når båtene kommer inn fra fisket.

Flakk anbefaler også et iskaldt bad i Brosundet før man varmer seg i badstuen, eller i et av de to badekarene som står utenfor familiens hotell.

– Kanskje med noe bobler til, tipser Flakk.

Familieeid: Flakk-familien eier Hotel Brosundet i sentrum av Ålesund. Foto: Hotel Brosundet

Sove

Familien eier og driver tre hoteller på Sunnmøre som jeg ydmykt må si er noe av det beste Skandinavia har å by på. På Hotel Brosundet i Ålesund får du moderne skandinavisk design i et gammelt pakkhus, signert Snøhetta. Det er alltid noe som skjer i huset, det være seg konserter, tedans eller gjestekokker. 

Union Øye, som ligger i enden av Norangsdalen, gjenåpnet i fjor etter en omfattende renovering og utvidelse, og er i dag Norges eneste Relais & Chateaux-hotell. Det er et historisk fjordslott fra 1891 med en sjarm og glamour du skal lete lenge etter. 

Privat: For en mer privat ferieopplevelse kan du leie Staurneset på øya Giske. Foto: 62North

Storfjord er et lite highend-hotell bygget i tradisjonell laft med utsikt over fjorden. Det er en helt spesiell ro her som bare må oppleves, og et av mine absolutte favorittsteder. 

Vil man heller bo for seg selv, ville jeg lånt det lille, hvite huset Staurneset, helt på tuppen av øya Giske, med fantastisk utsikt utover storhavet. Det er norsk idyll på sitt beste.

Spise: På Apotekergata No. 5 finner du blant annet Butikken, en restaurant, en kafé og gourmet-deli på hjørnet. Foto: Apotekergata 5

Spise

En tur innom Apotekergata No. 5 er et must. Her finner du blant annet Butikken, en kafé og gourmet-deli på hjørnet, og hovedrestauranten som serverer både smaksmeny og småretter basert på lokale sesongvarer – rett og slett sykt digg mat. 

Over sundet finner du Bro, en veldig god restaurant jeg varmt kan anbefale. 

Til høsten gjenåpner en gammel klassiker. Restaurant Sjøbua var i sin tid kjent som en av de beste fiskerestaurantene i landet, og etter en omfattende renovering skal vi ta tilbake anerkjennelsen. 

Uteservering: På sommeren er Lekteren det beste stedet å ta et glass ute, mener Maria Flakk. Foto: 62°Nord

Drikke

På sommeren er Lekteren det deiligste stedet å ta et glass ute, plassert midt i Brosundet. Arkivet har de beste cocktailene i byen, og Vino Bar har et spennende vinkart. Er du mer keen på øl, er Molo Brew det beste ølbryggeriet i byen.

Shoppe

For noe ekstra fint er Modo og Dale de beste alternativene. På Devold-fabrikken får du alt du trenger av utstyr og bekledning for å oppleve naturen, i tillegg til smed, keramiker, glassblåser og kunstnere. 

En av de eldste butikkene i byen, Eidsvik, er egentlig en gammel skipshandel, men den er også fylt opp av små rariteter man ikke finner noe annet sted. Parafinlamper, anorakker og masse nostalgi.

Daycruiser: Maria Flakk anbefaler en båttur på fjordene i Sunnmøre. Foto: Lasse Fløde

Oppleve

Selv om Ålesund er nydelig, er det naturen rundt som er selve stjernen. Jeg anbefaler alltid at man kommer seg ut på fjorden eller opp i fjellene. Om det så er kajakktur utenfor Ålesund by, eller en daycruiser i Geirangerfjorden. 

På sistnevnte anbefaler jeg fjellturen til Skageflå, en gammel fjellgård du kun når fra fjorden. Turen er relativt kort, men veldig bratt. Til gjengjeld får du en helt fantastisk utsikt utover Unescos verdensarvfjord med fossefallene i bakgrunnen. Snakk om postkort.

Fjelltur: Turen til den gamle gården Skageflå er et av Maria Flakks tips til fjellturer i regionen. Foto: Lasse Fløde

Du kan også oppleve regionen på biltur. Mine favorittruter er Norangsdalen, en tur til Alnes for å se på surfen, eller de helt unike veiene opp Trollstigen.

Mine favoritter i Sunnmørsalpene inkluderer Saksa i Hjørundfjorden. Her får du den mest spektakulære fjordutsikten. Mens Slogen rett bak Hotel Union Øye er selve dronningen av Sunnmørsalpene. Storhornet på Godøya har panoramautsikt over både fjordene og Atlanteren, mens Fjellstua på byfjellet i Ålesund gir postkortversjonen av byen. Bladet i Molladalen er på min bucketlist i sommer.

Reise
Innsidernes innsidetips