<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

66 dager med MLB-baseball

Endelig kan også den amerikanske baseball-sesongen starte opp igjen. Knapt noen annen idrett betyr så mye for USAs befolkning, og med Yankees mot Nationals starter årets forkortede MLB-sesong på torsdag med kamper hver dag i to måneder.

MLB starter igjen: Washington Nationals vant fjorårets World Series. På torsdag starter en ny og forkortet baseball-sesong med 60 kamper for hvert av lagene i løpet av drøyt to måneder.  Foto: Eric Gay
Reportasjer

Det finnes knapt en amerikansk film eller en TV-serie der vi ikke får noen korte scener fra en baseballkamp – fra en av de nesten daglige kampene i Major League Baseball (MLB). I år har fansen måttet smøre seg med solide doser tålmodighet, men på torsdag blir det igjen mulig å nyte øl og pretzels mens man venter på neste home run.

Men, heller ikke i USA får publikum slippe in på banene. De 56.000 plassene på Dodger Stadium, hjemmebanen til Los Angeles Dodgers og den aller største MLB-arenaen, vil forbli like tom som den har vært det siste halvåret.

Redusert med 100 kamper

En vanlig baseball-sesong er på drøyt 160 kamper før sluttspillet avgjøres en gang i oktober/november – før vinnerlaget kan løfte World Series-trofeet. I år er sesongen ikke bare utsatt, den er også forkortet kraftig.

I løpet av 66 dager frem til 27. september skal alle lagene gjennom 60 kamper før det er tid for et nytt sluttspill. Det er liten tid til hvile for baseball-spillere, i en ordinær sesong er det også svært tett mellom kampene for de 30 MLB-lagene.

Over 10 milliarder dollar

I fjor vant Washington Nationals sitt første mesterskap noensinne etter at de slo Houston Astros med 6-2 i den syvende og avgjørende kampen. På MLBs nettsider leser vi at Nationals i år ikke er med blant favorittene, de tre høyest tippede lagene er fjorårets tapende finalist pluss Los Angeles Dodgers og alltid høyt tippede New York Yankees.

De to sistnevnte lagene er også bookmakernes store favoritter til å vinne World Series i den forkortede 2020-sesongen. De topper også listen over årlige inntekter. Omsetningen til New York Yankees endte i 2019 på 683 millioner dollar, mens Los Angeles Dodgers cashet inn 556 millioner dollar.

Ifølge Forbes endte omsetningen for alle de 30 MLB-lagene i 2019 på 10,7 milliarder dollar, opp fra 10,1 milliarder et år tidligere. Over halvparten av disse inntektene kommer fra TV-avtaler. Med titusenvis av tilskuere på tribunene utgjør publikumsinntektene en tredjedel av totalen, men med tomme tribuner forventer MLB-organisasjonen at lagene i snitt vil tape 640.000 dollar pr. kamp.