<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Golfklubbene er med: I løpet av sine snart fire år som president har Donald Trump tilbragt mange timer på golfbanen - og brukt tallrike triks for å slå sine motstandere. Foto: Andrew Harnik

Presidenten jukser på golfbanen

Donald Trump mener selv at han er en glimrende golfspiller. Men i virkeligheten jukser presidenten hver gang har får mulighet til det – selv mot prominente motstandere som Tiger Woods.

Donald Trump hadde virkelig bestemt seg for å gjøre noe i kampen mot coronaviruset. Regjeringen var i ferd med å "utvikle en strategi", sa han i slutten av juli fra Det Hvite Hus. Da var allerede fire millioner amerikanere smittet.

Like etterpå kjørte han til Bedminster i New Jersey for å spille golf i sin private klubb. En av rundene var mot Brett Favre, superstjerne og tidligere quarterback i National Football League. Stolt poserte presidenten sammen med fotballidolet for et fotografi, med tommelen høyt hevet.

Dette var ikke første gang golf var viktigere for Trump enn arbeidet i regjeringen. I slutten av juni forkynte han med store bokstaver på Twitter at han ville sørge for "law and order" og tilbringe helgen i Washington. I hovedstaden hadde tusenvis protestert mot rasisme og politivold. Men bare en dag senere dro presidenten til Sterling, Virginia for å spille golf i en annen av sine private klubber.

I løpet av de siste tre og et halvt årene har Trump besøkt en golfklubb mer enn 260 ganger.

Det er blitt en lidenskap dette, som fascinerer Trump. Men golfspillet viser også hvor lite han vet om nødsituasjonen i landet og hvordan han ikke holder seg til reglene hvis det er til hans fordel. Selv i fritiden nøler ikke USAs president med å komme med lumpne triks.

Kostbart med Air Force One

I løpet av de siste tre og et halvt årene har Trump besøkt en golfklubb mer enn 260 ganger. På knapt halvparten av disse utfluktene har han også hentet frem klubbene og gått en runde. Bare i løpet av de første 22 månedene som president spilte han i snitt en runde hver fjerde dag, og ofte var det sammen med berømte idrettsprofiler som golfstjernen Rory McIlroy. Nettsiden trumpgolfcount.com holder orden på statistikken.

De amerikanske presidentene Gerald Ford, Bill Clinton, George W. Bush og hans far George H.W. Bush elsket også alle golfspillet. Den idrettsgale Barack Obama klarte i løpet av åtte år som president mer enn 300 runder på landets golfbaner. Hans favoritt-bane var på Andrews Air Force Base, bare 35 minutter fra Det Hvite Hus. Kortreist og billig. 

Ivrige presidenter: Mange amerikanske presidenter er ivrige golfspillere. Her sjekker Barack Obama putten på en bane på Hawaii. Foto: Carolyn Kaster

Trumps golflidenskap har derimot så langt kostet amerikanske skattebetalere om lag 138 millioner dollar – det er godt over milliarden i norske kroner. Drøyt 80 millioner av dette sluker flyturene med Air Force One til hans egne golfklubber i Bedminster og i West Palm Beach, Florida. For overnattingene til Secret Service på disse stedene er det gått med ytterligere hundretusenvis av dollar.

Trump-kritiske medier i USA utnytter også disse kostbare fornøyelsene til å gå løs på presidenten. Før han ble valgt gikk Trump hardt ut mot Obama og fortalte på sine opptredener under valgkampen hvordan Obama tilbragte mer tid i det grønne enn en profesjonell golfspiller. Hvis han ble president, skulle han arbeide for sitt folk. – Jeg vil ikke ha tid til å spille golf.

Går ikke en meter på golfbanen

Trumps forhold til fakta er nå fastslått tilstrekkelig antall ganger og ifølge Washington Post skal han nå være oppe i mer enn 20.000 løgner. En av disse skal være denne, som han en gang hentet frem for bedriftsledere på besøk i Det Hvite Hus. Her utga han seg for å være "the best golfer of all the rich people" - den beste golfspilleren blant de rike. I en video skal man se at Trump forteller sjefen for General Electric hvordan han en gang slo ballen i hullet med et eneste slag. – Can you imagine that? It is crazy!

I virkeligheten er den 74 år gamle amerikanske presidenten absolutt en brukbar golfspiller - for sin alder. Han har et kraftig utslag, en god drive, det forteller flere som har spilt med ham. Men det er ikke nok for Trump å være en dyktig amatør.

Her beskriver Reilly hvordan presidenten ved enhver anledning lurer sine motspillere.

Han hevder blant annet å ha tatt 18 klubbmesterskap, en mild overdrivelse. Mesteparten av dem er uansett konkurranser mot pensjonister. Flere av de andre "mesterskapene" sikret Trump seg ved først å åpne golfbanen, før han spilte åpningsrunden og i etterkant erklærte seg som den første tittelinnehaveren.

Dette har han innrømmet overfor den amerikanske sportsjournalisten Rick Reilly, som har skrevet en bok om Trumps juks og lurerier. Her beskriver Reilly hvordan presidenten ved enhver anledning lurer sine motspillere. Han vet dette fordi han har observert Trump i mer enn 30 år, og også spilt golf med ham. Han har spurt flere dusin av Trumps caddier og medspillere, for eksempel prominente hobbygolfere som skuespilleren Samuel L. Jackson eller den tidligere bokseren Oscar de la Hoya. Men han forteller også at alle ikke ønsket å uttale seg. – De er redde for å bli saksøkt.

I tillegg insisterer Trump på at hans golfhandicap ligger på 2,8 – et fantastisk nivå som svært få golfspillere når etter mange år med trening. Trump derimot trener ikke, ifølge Reilly. Snarere tvert imot. Han løper heller ikke en eneste meter på golfbanen. I stedet kjører han i golfbilen over perfekt stussede gressplener og etterlater brede hjulspor. Dårlige resultater holder han like hemmelige som selvangivelsen.

Med kallenavnet Pele

For motstandere som er klart bedre enn ham han selv, har presidenten et helt arsenal med  triks. I golf er man sin egen dommer, og dette utnytter han skamløst. På golfbanen skal man si fra hvis det skjer brudd på reglene, men det gjør aldri Trump. – Han bryter reglene med vilje, sier Reilly.

Trump slår alltid ut ballen som førstemann, selv om det egentlig er motspillerens tur. Etter utslaget kjører han med en gang av gårde i sin stiliserte Golfmobil, for å plassere seg nærmere hullet. Mange ganger skal han der i skjul ha sluppet ned en ekstraball, som han så triumferende viser frem. Baller som havner i dårlig posisjon forsvinner ofte ned i bukselommen, forteller Reilly.

I en duell mot golflegenden Tiger Woods skal Trump ha utnyttet at proffen ikke var oppmerksom nok og ganske enkelt erstattet en mislykket ball med en ny.  Noen år senere fikk  Trump muligheten til å “gjøre det godt igjen”,  da Woods i en seremoni foran Det hvite hus ble tildelt Presidentens Frihetsmedalje – Presidential Medal of Freedom – for sitt “utrolige comeback på golfbanen”.

Golf buddies: Tiger Woods har spilt mot flere presidenter. Av Donald Trump mottok han i fjor Frihetsmedaljen – Presidential Medal of Freedom. Foto: SAUL LOEB

Det skal nesten være umulig å vinne mot den amerikanske presidenten, forteller en som har slept rundt på golfbaggen hans. Hvis motstanderens ball kommer farlig nær hullet, sparker Trump den ut i botanikken. For disse prestasjonene ga caddiene ham kallenavnet Pele. Hvis hans egen ball derimot havner ute i roughen, må en av hans hjelpere helt ubemerket få ballen tilbake i det grønne.

Geiter gir skattefordeler

Javel, og hva så, kunne man si. Det er jo bare golf. I virkeligheten er Trumps dårlige oppførsel på golfbanen veldig avslørende. Allerede den britiske forfatteren P. G. Woodhouse konstaterte at spill avslører den virkelig karakteren til et menneske.

– Trump er dårlig til å innrømme feil for seg selv, sier psykiateren Bandy Lee. Hun underviser på Yale University og har analysert oppførselen til en president som bruker kriminelt mye energi på å skape sin egen virkelighet. Men dermed bedrar han både seg selv og andre: – Man må egentlig synes synd på ham, sier Lee. 

Men det er slett ikke slik at alle presidentens motstandere ergrer seg over den dårlige idrettsmannen. For mange av dem er golfrundene med Trump ren og skjær underholdning. 

– Man bare venter på at han stikker en putt i lommen, siterer Reilly den mangeårige golfproffen Brad Faxon. – Man vil så gjerne ha vært der, slik at man kan fortelle historiene fra virkeligheten.

Man vil så gjerne ha vært der, slik at man kan fortelle historiene fra virkeligheten.
Brad Faxon

For Reilly ødelegger Trump imaget til gentleman-sporten. Og det er ikke bare den evige juksingen. Trump forsøker også å tjene penger på alt mulig. 17 baner er med i Trumps golfimperium, og der betaler nye medlemmer hundretusener av dollar for å bli medlem. Teoretisk kan de få disse pengene tilbake, hvis de finner noen som vil overta medlemskapet, forklarer Reilly. Men i minst ett tilfelle skal Trump ganske enkelt ha beholdt pengene og fortalt at de skulle brukes til å investere i en ny bane.

Heller ikke skattemyndighetene får noe ekstra fra Trump. På området til banen i Bedminster holder han ifølge sin egen skattemelding en flokk med geiter – og kasserer for dette skattefordeler for å holde dyr på beite. Om lag 80.000 dollar sparer han hvert år på dette grepet.

Golfen forklarer Trump: Sportsjournalisten Rick Reilly bruker presidentens favorittsport golf for å gi sin beskrivelse av Donald Trump.

Reilly forteller at han skal ha mottatt hundrevis av telefoner og eposter etter at boken for lengst var ferdig. Alle disse anekdotene ville enkelt ha fylt enda et par kapitler.

En av dem handler om tre av presidentens venner, som var lei av alt jukset og ville ta Trump på fersken. Reilly får dessverre ikke lov til å fortelle hvem disse vennene er, eller hvor det skjedde, men da en av Trumps baller landet i en sanddyne, hadde de ropt til ham: – Donald, Donald, den gikk rett i hullet. Da Trump kom frem til hullet, ropte han entusiastisk tilbake: – Ikke helt, men den ligger like ved.

Men hvem tilhører da den ballen som ligger i sanddynen, ville vennene vite av Trump. Svaret fra presidenten kom raskt: – Den må tilhøre en eller annen idiot.

 

Tekst: Matthias Fiedler, Der Spiegel

Oversatt og tilrettelagt: Hans Jørn Næss (hjn@kapital.no)

Reportasjer