<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Elon Musk vil plassere en chip i hjernen din

En dings på størrelse med en mynt skal kobles til hjernen og kommunisere med en datamaskin.

Rik, rikere? Tesla-gründer Elon Musk nøyer seg ikke med å produsere selvkjørende biler og sende mennesker ut i verdensrommet.  Nå vil verdens fjerde rikeste mann plassere en chip i folks hjerner for å kommunisere med datamaskiner.   Foto: Patrick Pleul/dpa via AP Foto: Patrick Pleul
Reportasjer

Med Tesla og Space-X skal Elon Musk oppfylle to drømmer. Han skal lage selvkjørende biler og sende mennesker ut i verdensrommet, til planeten Mars. Men Musk har flere visjoner. Selskapet Neuralink jobber med en liten chip som skal plasseres i hjernen og derfra kommunisere med en datamaskin – eller kanskje også en smarttelefon.

Musk mener at kunstig intelligens vil spille en sentral rolle i fremtiden, og at den menneskelige hjernen må kunne bli koblet til datamaskiner for å bli en del av dette. Ideen er å erstatte en del av hjerneskallen med en chip som registrerer nerveaktiviteten – og sender signalene videre.

Mynt i hjernen til Gertrude

På størrelse med en mynt: Elon Musk presenterer Neuralinks mynt som skal plasseres i hjernen og derfra kommunisere med en datamaskin.

Musk presenterte nylig arbeidet til Neuralink, og ifølge The Economist var grisen Gertrude et av høydepunktene. Hun fikk for et par måneder siden implantert en chip på størrelse med en mynt, der det også var festet små tråder med en diameter på en fjerdedel av et menneskehår. Mens grisen lette etter mat og snuste på hånden til sin oppasser ble aktiviteten i hjernen presentert på en skjerm.

Signalene kan gå begge veier, fra og til hjernen. Ved å sende signaler til hjernen skal man kunne begrense epileptiske anfall, og det skal også bli mulig å behandle depresjon og angst ved at man stimulerer hjernen via en datamaskin. En annen del av Musks visjon er at kommunikasjonen mellom menneske og maskin gjør det mulig å laste ned og lagre menneskelig minne på en datamaskin. Og ved å plassere ut en chip på spesielle steder skal lamme få mulighet til å bevege seg igjen og blinde få synet tilbake.

Neuralink er så langt testet ut på griser, men de første forsøkene på mennesker skal skje i løpet av dette året. Selskapet har også bygget en robot som vil implantere chip’en.

Ifølge Bloomberg Billionaires Index er Elon Musk nå verdens fjerde rikeste mann med en formue på 105 milliarder dollar.