<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

30 lovende talenter rundt 30 år

De er unge. De er talentfulle. Og de har allerede oppnådd resultater. På de neste sidene presenterer vi 30 unge kvinner rundt 30 år som vi mener har potensial til å komme inn på listen over Norges mektigste kvinner i fremtiden.

Bompengedronning: Lan Marie Berg har nesten blitt synonymt med bompenger, og nylig fikk hun kallenavnet bompenge-Lan av Siv Jensen. Navnet bærer hun med stolthet, ifølge Berg selv. Foto: NTB
Reportasjer

Lan Marie Berg (33)

Byråd miljø og samferdsel Oslo

Med unntak av kanskje Sylvi Listhaug er det ikke mange som får kraftigere reaksjoner på sin politikk enn Oslos byråd for Miljø og Samferdsel. Har måttet tåle mye kjeft for alt fra bompenger til brudd på arbeidsmiljøloven i egen etat. Nyss tilbake til politikken etter et lengre opphold med sykemelding og foreldrepermisjon.

Alina Dobrica (28)

Fondsforvalter I DNB

En av de unge fremadstormende post-finanskrise-forvalterne i Norge. En av de yngste som jobber i felten og en av ytterst få kvinner i en fremskutt forvaltningsposisjon.

Audhild Asheim Aabø (32)

Forvalter Nordea

Forvalter likestillingsfondet i Nordea sammen med Julie Bech. Fondet ble startet våren 2019 og har ca. 100 selskaper i porteføljen. For å kvalifisere for den kan ikke selskapene ha en lavere kvinneandel enn 30 prosent i ledelsen. I tillegg til sin forvaltningsrolle kan Aabø titt og ofte påtreffes i landets finanspresse.

Se hele Kapitals liste over Norges 100 mektigste kvinner

Cecilia Ellila Weltz (31)

Finansdir. i solcelleselskapet Otovo

Overtok rollen i august etter å ha vært i selskapet i kun få måneder. Har tidligere jobbet i Swedbank og kom til Otovo fra Verdane Capital. Otovo har hårete vekstmål, og Weltz får ansvaret for å holde økonomien i sjakk.

Direktør EQT FoundationCilia Holmes Indahl (31)

Til tross for at hun såvidt har bikket 30, har Indahl allerede en prestisjefull karriere bak seg i bl.a. FN og KPMG. Var direktør for bærekraftig utvikling i Aker BioMarine i tre år frem til 2019 før hun ble sjef for Katapult Group. Leder fra august svenske EQT Foundation og forvalter dermed over en milliard kroner. Sitter i styret til Amedia.

Emilie Enger Mehl (27)

Stortingsrepresentant (Sp)

En av rekordmange unge som ble valgt inn på Stortinget for inneværende periode og den yngste kvinnen i vår lovgivende forsamling. Medlem av Justiskomiteen og Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentariske forsamling. Jobbet som advokatfullmektig for advokat Elden da hun ble innvalgt i 2017.

Firkløver: Kamzy Gunaratnam, Alina Dobrica og Kiran Aziz er alle født utenfor landets grenser. Saida Begum har foreldre fra Pakistan. Kvinner med flerkulturell bakgrunn er foreløpig underrepresentert på topp 100 listen, men klart tilstede på denne. Det bærer forhåpentligvis bud om en mer mangfoldig maktelite i fremtiden. Foto: Hans Krisitan Thorbjørnsen

Jeanette Strøm Fjære (33)

Økonom i DNB Markets

Ble av Siv Jensen valgt inn i den mektige rentekomiteen, ledet av sentralbanksjefen selv, som fastsetter styringsrenten for Norges Bank. Kom inn på bekostning av BI-professor Hilde Bjørnland, som skapte kontrovers. Valget viser likevel Strøm Fjæres store kompetanse, hennes unge alder til tross.

Emilie Willoch Frøyland (27)

Business manager private banking, Danske Bank

Ble tidenes yngste leder i Danske Bank som 25-åring selv uten det man tenker på som tradisjonelt kvalifiserende utdannelse og erfaring. Sitter fortsatt som business manager private banking. Hvis det finnes glasstak, har Frøyland ettertrykkelig knust det.

Emma Huisman Moskvil (28)

Redaktør Dagsavisen Fremtiden

Et redaktørtalent som på kort tid har blitt en sentral del av Dagsavisens lederskap. Ble en av landets aller yngste ansvarlige redaktører som sjef for Svelvikposten før hun gikk til Dagsavisen. Rakk å bli nyhetsredaktør i fellesredaksjonen i Oslo før hun i våres tok roret i Dagsavisen Fremtiden i Drammen. Alt dette på et drøyt år.

Hannah Sumeja Atic (29)

Politisk rådgiver (H) for Erna Solberg

Et nytt politisk talent fra Bergen og Høyre. Statsministerens politiske rådgiver får svært gode skussmål fra sentralt hold i partiet. Fra 2016 til 2020 var hun en av Torbjørn Røe Isaksens nære støttespillere i Kunnskaps-, Nærings- og Arbeids- og sosialdepartementet. Tidligere folkevalgt selv som bystyrerepresentant i Bergen.

Kaia Jarlsby (27)

Politisk rådgiver i Kommunal- og moderniseringsdepartementet

Gjorde ferdig sin master i internasjonale relasjoner ved London School of Economics i 2019 og er allerede et år etter tett på makten som politisk rådgiver i Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Var praktikant i Nicolai Tangens AKO Capital under studietiden.

Kamzy Gunaratnam (32)

Varaordfører Oslo

Kom fra Sri Lanka kun tre år gammel til Norge og endte to år senere i Groruddalen og byen hun har gjort betydelig politisk karriere i. Ble valgt inn i bystyret allerede som 19-åring i 2007, og ble i 2015 historiens yngste varaordfører i Oslo. Nestleder i Oslo Arbeiderparti.

Kari Elisabeth Kaski (33)

Stortingsrepresentant SV

En av de tydeligste kritikerne av ansettelsen av Nicolai Tangen. Blant høydepunktene var en famøs debatt mellom Kaski og reder Herbjørn Hansson i Dagsnytt 18 som startet med Caymanøyene og endte med musikkvideo. Kaski har sittet på Stortinget siden 2017 og er tidligere partisekretær i SV.

Kiran Aziz (34)

Senioranalytiker i KLP

Tidligere advokat i EY. Jobber til daglig med å kontrollere at KLPs portefølje består av skikkelige selskaper. Har markert seg i det offentlige ordskiftet og tatt til orde for bedre inkludering av flerkulturelle jurister. Sitter i styret i Flyktninghjelpen og har tidligere forelest i skatterett på BI.

Prisdryss: Krisztina Horvath i Ferd har vunnet flere gjeve priser som “Årets ledertalent” og “Årets økonomihode”. Foto: Herman Dreyer

Krisztina Horvath (33)

Investment professional i Ferd

Et av stjerneskuddene til Johan H. Andresen jr. i Ferd. Kåret til “Årets ledertalent” og “Årets økonomihode” av E24 i 2019. Horvath hadde ledererfaring fra Harding Safety og Fjord Line før hun kom til Ferd i 2017. Har selskap som utstyrsleverandøren Brav, som leverer merker som Swix, Ulvang og Helsport, i sin portefølje.

Mathilde Nordby Jensen (27)

Trading-sjef DNB Asset Management

Selv om hun er en av de yngste på kontoret, er Mathilde Nordby trading-sjef for all aksjehandel i Norges største fondsforvalter. Med en forvaltningskapital på omtrent en halv billion kroner er det svært med verdier hun skal sørge for at selges og kjøpes på riktig måte.

Mari Holm Lønset (29)

Stortingsrepresentant Høyre

En del av den rimelig eksklusive klubben for stortingsrepresentanter under 30 år. Lønset etablerte seg i politikken allerede som 20-åring i 2011 med plass i Trondheim bystyre for Høyre. Sitter i dag i partiets gruppestyre på Stortinget i tillegg til Kommunal- og forvaltningskomiteen og Helse- og omsorgskomiteen.

Dobbelt-opp: Mari-Marthe Aamold gjør kometkarriere i Schibsted med ansvar for to store aviser. Foto: Schibsted

Mari-Marthe Aamold (28)

Daglig leder Stavanger Aftenblad og Bergens Tidende

Et av de største ledertalentene i medie-Norge. Utdannet økonom fra NHH og kom inn i Schibsted-systemet i 2016 gjennom management trainee-programmet. Det munnet ut i stilling som produktsjef i leveringstjenesten Svosj. Kun et år etter styrer hun to av Norges største regionsaviser.

Saida Roshni Begum (33)

Statssekretær (H) i Arbeids- og sosialdepartementet

Tiltrådte som statssekretær i januar 2020 og er dermed en del av kullet som stort sett vil defineres av arbeidet med coronapandemien. Kom til stillingen fra Oslo Høyre, der hun var ordførerkandidat ved valget i 2019. Utdannet jurist.

Maria Kristine Strandskog Göthner (30)

Statssekretær (H), Finansdepartementet

Göthner har siden 2016 vært politisk rådgiver i Kulturdepartementet, Kommunal- og moderniseringsdepartementet og Kunnskapsdepartement. Ble statssekretær for Jan Tore Sanner i Finansdepartementet i januar 2020. Ble nok en noe mer hektisk overgang enn forventet.

Marte Jerkø (34)

Strategisjef Yara

Fullførte sin master i industriell økonomi og teknologiledelse (indøk) fra NTNU og begynte umiddelbart i konsulent-tungvekteren McKinsey. Byttet beite i 2017 til Yara og har endt opp som strategisjef, en rolle hun fikk i 2018. 34 år gammel og ansvarlig for strategien til et 100 milliarders-selskap er ikke dårlig.

Sandra Åberg Kristiansen (23)

Ungdomsleder i EL og IT Forbundet

Fremmadstormende og frittalende ungdomsleder i EL og IT Forbundet. Kristiansen er elektriker hos Vintervoll og ungdomsleder i EL og IT-forbundet (LO). Åberg Kristiansen er også engasjert i Trøndelag AP og AUF. Har markert seg som sterk forsvarer av nærskoleprinsippet.

Margrethe Hegnar (25)

Styremedlem i Periscopus og Hegnar Media

I en alder av 25 år har hun rukket å skaffe seg to bachelorgrader: en i journalistikk ved Høgskolen i Oslo og Akershus, inkludert utveksling ved San Francisco State University, og en i økonomi fra Handelshøyskolen BI. Hun har praktisert som journalist i Bergens Tidende og ledet linjeforeningen for journalistikk ved HiOA. Jobber nå som journalist i Finansavisen og er styremedlem i eierselskapet Periscopus og Hegnar Media.

Selma Moren (24)

Debattredaktør Dagsavisen

Gikk rett fra jobben som nyutdannet sommervikar til fast stilling som debattredaktør i Dagsavisen høsten 2019. Har på kort tid rukket å markere seg som debattant og satt ord på hvordan unge kvinner blir undervurdert i det offentlige ordskiftet. Har også gjennomgått det faste velkomstritualet til den norske debattscenen: krangle med Kjetil Rolness.

Ida Lindtveit Røse (27)

Politiker KrF

Var på et tidspunkt Norges mest omtalte politiker da det ble klart at hun skulle vikariere som sjef i Barne- og familiedepartementet mens partileder Kjell Ingolf Ropstad var i permisjon. Det gjorde henne til intet mindre enn Norges yngste statsråd noen gang. Sitter til daglig i Viken fylkesting som gruppeleder for KrFs to medlemmer.

Simone Mester (27)

Kreftforsker ved Rikshospitalet

Ph.d.-student i laboratoriet for adaptiv immunitet og homeostase ved Oslo universitetssykehus. Bare navnet er en munnfull for de fleste. Mester kom inn i miljøet som ledes av Jan Terje Andersen gjennom Spark-programmet i 2018. Jobber nå med å starte sitt eget biotek-selskap i Forskningsparken i Oslo.

Tiril Flørnes Støle (23)

Analytiker Sparebank1 Markets

Vant i fjor kåringen “verdens råeste finanskvinne” i regi av EY internasjonalt. I tillegg til å ha tatt en bachelor ved NHH, og hatt internship i EY, har Støle vært medlem av Næringslivsutvalget på Handelshøyskolen og studert entreprenørskap ved University of California, Berkeley. Støle begynte som analytiker i Sparebank1 Markets i august i år.

Astrid Willa Eide Hoem (25)

Påtroppende AUF-leder

Vært vararepresentant fra Møre og Romsdal på Stortinget siden 2013 og en del av lederskapet i AUF siden 2016 som sentralstyremedlem og senere nestleder. Innstilt som ny AUF-leder i september og blir den yngste på 45 år. Bystyrerepresentant hjemme i Kristiansund.

Ina Rangønes Libak (30)

Leder av AUF

Hun ble skutt fire ganger og alvorlig skadet under terrorangrepet på Utøya den 22. juli 2011, men har siden utdannet seg til sosionom og har hatt en lang rekke verv i AUF. Hun har vært folkevalgt i Averøy og på Ås og er blant annet medlem av FO, Framtiden i Våre Hender og Natur og Ungdom. Har vært en fremtredende stemme i debatten om norsk miljø- og klimapolitikk.

Generasjonsskifte: Datteren til Petter Anker Stordalen, Emilie Anker Stordalen, er markedssjef på Clarion Hotel The Hub og skal videreføre farsarven som ble verdsatt til 16 mrd. kr på årets liste over Norges 400-rikeste. Foto: Privat

Emilie Anker Stordalen (28)

Nordic Choice Hotels/Strawberry

Etter et par år på anerkjente Stowe School tok hun en bachelor på enda mer anerkjente Cornell University i New York og en master ved Imperial College i London, før hun begynte som strategikonsulent i Deloitte. Etter dette har Stordalen jobbet på The Thief og med teknologiutvikling som prosjektleder i Choice-selskapet i eBerry. Nå er Petter Stordalens eldste datter og arving til hotellimperiet markedssjef på nyåpnede Clarion Hotel The Hub.↔